EKONOMISTICA SVETLANA CENIĆ: "Sad će i kod nas lokalni izbori, opozicija tanka, blijeda i nikakva"

"U Federaciji je teško i odrediti ko je opozicija. Ako mislite da je to sada sigurno SDA, ja se ne bih na to kladila..."

  • Mini market

  • 05. Jun. 2024  05. Jun. 2024

  • 0

Piše: Svetlana CENIĆ (Oslobođenje)

Krez je smatran najbogatijim čovekom svog vremena. I danas govorimo “bogat kao Krez” kad opisujemo nekoga izuzetno imućnog. Kažu da je jednom kod Kreza došao Solon, grčki reformator, poznat po visokim moralnim standardima, inteligenciji i hrabrosti. Nije iskazao tokom posete divljenje prema bogatstvu domaćina. Krez je uporno pokušao da iznudi pohvale dok ga na kraju nije pitao zašto se on ne može smatrati najsrećnijim čovekom. Solon je odgovorio: “...ljudski život je uvek podvrgnut svakojakim promenama i (mudrost nam) ne dopušta da se sadašnjim dobrima razmećemo i da se divimo sreći jednog čoveka, jer se ona može s vremenom promeniti. Budućnost, naime, u koju svaki čovek ulazi tamna je i može imati različite boje; ali kojem je bog dao sreću do kraja njegova života, samo toga smatramo srećnim.”

Kada je Krez porazio persijski kralj Kir, zarobio ga i osudio spaljivanjem na lomači, predanje kaže da je Krez uzviknuo: “Solone, bio si u pravu!” Kir ga je upitao zašto i kada je čuo priču, poštedeo je život Krezu, jer je, kažu, razmislio o tome kakva može biti njegova sudbina.

E, kod nas Kreza do Kreza, a Solona nigde. Nema ni Kira, jer nijedan naš Krez ne razmišlja šta može biti njegova sudbina. Valjda uljuljkani opštom atrofijom kičme i dostojanstva. Po onoj engleskoj poslovici da kad plaćaš kikirikijem, dobiješ majmune (When you pay peanuts, you get monkeys). A oni veseli i kad im daš mrvice ili organizuješ cirkus. Verovatnoća je smešno mala da će u konačnici dočekati slobodu i dostojanstvo (da ne kažem i demokratiju), koji će doći onako, sami od sebe. U međuvremenu će kukati na zlehudu sudbinu i ponavljati ono naše: “Šta smo mi bogu zgrešili da nam je ovako?” ili ono: “Ko nas je kleo, nije dangubio.”

Zgrešili jesmo, naravno. Samo zahvaljujući nama je Krez do Kreza, a Solonu se redovno smejemo i ako se pojavi na čas. Jer, ako nije znao da postane Krez, onda je glup i nije se snašao. Naravno, i najnepismeniji i najnedotupavniji mu nađu manu, uzgajajući i sejući zlo na svim dostupnim sredstvima moderne komunikacije.

Kako kod nas, tako i u okruženju. Eto, bili lokalni izbori u Srbiji. Opozicija tanka, bleda i nikakva. Sad će kod nas lokalni izbori. Opozicija tanka, bleda i nikakva. Sa posebnim osvrtom na Republiku Srpsku, gde nije prihvaćena kandidatura SDS-a, jer nema bankovnog računa. Koji su imali svih godina koliko su na američkoj crnoj listi. U ovom momentu, dok ovo pišem, čeka se rešenje žalbe. Tim su šanse da Dodik uzme apsolutno sve postale još veće, dok ga međunarodni kritikuju i predmet je svih mogućih debata međunarodnih institucija. Šta znam, možda ga baš hoće ovakvog i možda je to sve stvar nekog dogovora, nama nepoznatog. Ili je do SDS-a što nisu tražili da Agencija za bankarstvo Republike Srpske pripita Novu banku na osnovu koje naredbe ili instrukcije su im ukinuli račun, pa da na osnovu tog odgovora nađe rešenje. Sigurno da postoji - ako je moglo do sada, može i sada na isti način.

U Federaciji je teško i odrediti ko je opozicija. Ako mislite da je to sada sigurno SDA, ja se ne bih na to kladila. Evo, primer Komisije za vrednosne papire. Još tu sedi SDA i iz nekog razloga očito trebaju baš takvi. Mislim u svetlu činjenice da su milom ili silom smenili, najčešće mimo zakonitih procedura, sve što se očešalo o SDA. To je taj otklon od politike SDA. Jedini. Sve ostalo nije. Potpuno isti model ponašanja. Lokalni su izbori, pa se neće dirati te teške teme. Kad prođu. To je izgovor sada, a posle izbora će biti da slede opšti izbori, gde je ulog mnogo veći, pa ne bi trebalo ni tada pripitivati zašto je promet po sedmičnom izveštaju (27. 5. 2024 - 31. 5. 2024) Sarajevske berze 260.404,59 KM u sklopu 40 transakcija, a Banjalučke berze u istom periodu 29.511.525,45 KM kroz 129 transakcija. Mogu ja ovde redati i prethodne sedmice, ali mislim da nema potrebe. Ko je našao za shodno da čita ovaj tekst, lako može proveriti. A kažemo i znamo da je Republika Srpska u lošijem stanju privredno i finansijski. Valjda će tako biti dok ne dobijemo još nekog Kreza, odnosno dok taj ne završi posao koji je namerio. Nekog Solona do tada lako je javno diskreditovati ili ga izopštiti.

Sve dok ovako loš sistem ne počne da jede sopstvenu decu. Jer, kad postaneš Krez, gledaš na sve načine da zaštitiš svoju imovinu. Tad ti treba pravna država, jer se mogu pojaviti neki novi mangupi koji će imati neki svoj otklon, pa tako i prisvojiti imovinu naših novokomponovanih bogataša. Ne jede samo revolucija svoju decu već i bespravnost.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...