Mini market
SJEĆANJE NA RUŠENJE STAROG MOSTA: Predstavljena knjiga „Vašingtonski sporazum - konsocijacija ili kontinuitet podjela“ Ermina Veličanina
Prije 3h0
Ponekad ne treba misliti na kalorije, nego samo na zadovoljstvo.
Gastro
07. Jun. 2024
0
Šampita je poslastica koja se nekada jela samo u poslastičarnicama, ali tamo su je zamijenili moderniji kolači, tako da je dobro rješenje da je napravite sami. Ponekad ne treba misliti na kalorije, nego samo na zadovoljstvo.
Sastojci:
Za kore:
Za šerbet:
Za šam:
Priprema:
Na početku izmjeriti sastojke za šerbet i staviti na laganu vatru da se kuva.
Zatim odvojiti bjelance od žumanaca. Umutiti žumanca i šećer, dodati ulje, pa mlijeko i na kraju brašno pomiješano sa praškom za pecivo i limunovom koricom.
Izliti smjesu u pomašćenu tepsiju i peći desetak minuta na temperaturi od 200 stepen.U šerbet dodati limun.
Napraviti šam, i to ovako: mutiti bjelanca, prvo na najmanjoj brzini miksera 2 minuta, a onda na većoj i dodavati po kašiku šećera i mutiti. Na kraju povećati na najveću brzinu.
Umućenim bjelancima dodati šerbet i dobro izmutiti mikserom.
jelanca morate veoma dobro umutiti, posebno kad dodate šerbet.
Preko kore izliti šam, poravnati i vratiti u rernu na 4-5 minuta, da se formira korica.
Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, a zatim staviti u frižider.
Napomena: Od ove mjere dobije se veliki kolač (dimenzija tepsije za pečenje je 40×30 cm).
Mini market
SJEĆANJE NA RUŠENJE STAROG MOSTA: Predstavljena knjiga „Vašingtonski sporazum - konsocijacija ili kontinuitet podjela“ Ermina Veličanina
Prije 3h0
Ekonomija
KREĆE VAL OTKAZA: Umjetna inteligencija briše hiljade radnih mjesta, najveći udar slijedi...
Prije 3h0
Jeste li znali
NIJEMCI MISLE DA JE NJIHOV HLJEB NAJBOLJI NA SVIJETU: Šta mislite jesu li u pravu?
Prije 3h0
Politika
ZAŠTO NE TREBA VJEROVATI ŽELJKI CVIJANOVIĆ: Dobre namjere nisu dovoljne za očuvanje dejtonskog mira!
Prije 3h0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
08. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
Prije 11h0
Gastro
GORDON RAMSAY O POPULARNOM TRENDU: "Nema šanse da ćemo to uvesti kako biste se do 22:30 osjećali manje kao debeli..."
Prije 16h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.