KO JE KRIV – ZNA SE: Razlozi žestokog okršaja između Halila Lagumdžije i Davora Bunoze…

BiH će u svakom slučaju morati početi izvršavati svoje obaveze sukladno dogovorenom Planu rasta, a budžet je u tome svakako najvažnija stavka.

  • Društvo

  • 10. Jun. 2024  

  • 0

Još uvijek nije usvojen budžet državnih institucija u BiH, a s obzirom na evidentnu političku krizu teško da će se to i dogoditi u skorije vrijeme. To se negativno odrazilo i na Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće koje ne može raspisivati tender i zapošljavati nove članove. Zbog toga je nedavno došlo do oštre polemike između ministra pravde Davora Bunoze i predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije.

"Zbog toga imamo jako puno problema, prije svega suci i tužitelji u sudovima i tužiteljstvima ne mogu početi raditi, jer je uvjet za početak rada, kad su već imenovani od VSTV-a da su prethodno prošli provjere podataka o imovini, od strane tog odjela", izjavio je Lagumdžija.

Izmjenama Zakona o VSTV-u, koje su usvojene još prošle godine, predviđeno je formiranje odjela za integritet koji bi provjeravao imovinu nositelja pravosudnih dužnosti i eventualni sukob interesa. No, kako nije izglasan državni budžet za ovu godinu, nije formiran ni navedeni odjel pa samim time Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće našlo se u blokadi.

U protekloj sedmici došlo je do prepucavanja između predsjednika VSTV-a Halila Lagumdžije i ministra pravde Davora Bunoze. Lagumdžija je okrivio ministarstvo pravde za nedostatak sredstava, a Bunoza mu nije ostao dužan istaknuvši kako je za budžet odgovorno ministarstvo financija. Bunoza sada nastavlja po svome:

"Nikakva prepucavanja ne dolaze u obzir, samo dolazi u obzir na koji način da riješimo probleme. Naravno da ministar pravde nije odgovoran za Proračun. Ministarstvo pravede radi zakonska rješenja, a novčana sredstva predlaže prije svega ministar financija. Ja čak mislim da tu ne postoji problem u relaciji ministar pravde-predsjednik VSTV-a, niti u ovome trenutku kada idemo na europskom putu smije postojati takav problem", izjavio je Bunoza.

Lagumdžija je izrazio nadu kako će budžet biti usvojen što prije jer ova i druge institucije zbog toga ispaštaju.

"Kad će se to dogoditi, ja stvarno ne znam. VSTV je sa svoje strane uradio sve da to krene pravovremeno, u zakonski propisanim rokovima. Postoje neki u ovom trenutku, politički razlozi zbog kojij se to koči. Nadam se da to neće predugo trajati jer objektivno sistem zbog toga ima probleme", istaknuo je Lagumdžija.

BiH će u svakom slučaju morati početi izvršavati svoje obaveze sukladno dogovorenom Planu rasta, a budžet je u tome svakako najvažnija stavka. A što se tiče VSTV-a prema Bunozinim riječima ne bi trebalo doći do kolapsa jer će Ministarstvo pravde napraviti određene izmjene i dopune trenutnog zakona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...