OGLASIO SE I DENIS BEĆIROVIĆ: "Deklaracija 'svesrpskog sabora' reinkarnira projekat 'Velike Srbije'”

Sadržaj usvojene Deklaracije „svesrpskog sabora“ predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine.

  • Vijesti

  • 10. Jun. 2024  10. Jun. 2024

  • 0

Nakon što je održan "svesrpski sabor" u Beogradu oglasio se član Predsjedništva BiH Denis Bećirović.

Saopštenje prenosimo u cjelosti bez intervencija,

“Dok cijela Evropska unija i države koje su na putu ka EU grade međudržavne odnose na bazi međusobnog poštovanja i uvažavanja, predsjednik Republike Srbije se okreće u potpuno suprotnom pravcu. Nijednom predsjedniku države u modernoj Evropi ne bi palo na pamet da organizira „svefrancuski“, „svenjemački“, „sveitalijanski“, „svepoljski“, „svešpanski“… sabor. Ovaj opasni projekat srbijanskog predsjednika direktno je povezan s pokušajima Rusije da destabilizira Jugoistočnu Evropu i skrene pažnju s ruske agresije na Ukrajinu.

Organizacija „svesrpskog sabora“ Srbije i bh. entiteta RS je apsolutno suprotna praksi u demokratskom i civiliziranom svijetu koji poštuje međunarodno pravo i zato predstavlja krajnje opasan korak, s nesagledivim konsekvencama. Posebno je skandalozan tekst „Deklaracije o zaštiti nacionalnih i političkih prava i zajedničkoj budućnosti srpskog naroda“, jer ne uvažava međunarodno i nacionalno pravo, kao ni postojanje nezavisne, suverene i nedjeljive države Bosne i Hercegovine.

Predsjednik Republike Srbije, zalažući se za realizaciju mračne ideje „jedan narod, jedan sabor“, negira međunarodnopravni značaj teritorijalnog principa kao osnove za vršenje suverene vlasti. On pokušava uspostaviti nezapamćenu praksu zajedničkog zasjedanja i odlučivanja najviših organa Republike Srbije i jedne administrativno-teritorijalne jedinice u državi Bosni i Hercegovini.

Velikosrpska politika je opasna za cijeli evropski kontinent. Osim predsjednika Republike Srbije, ne postoji nijedan predsjednik u Evropi koji, suprotno međunarodnom i nacionalnom pravu, organizira zajedničke sabore između jedne države (Republika Srbija) i jedne administrativno-teritorijalne jedinice (bosanskohercegovački entitet RS) koja je integralni dio međunarodno priznate države (Bosna i Hercegovina). Također, osim predsjednika Srbije, ne postoji nijedan predsjednik neke države koji pokušava neovlašteno utvrđivati vanjsku politiku druge suverene države i to suprotno usvojenim zakonima, strategijama i drugim dokumentima države Bosne i Hercegovine.

Sadržaj usvojene Deklaracije „svesrpskog sabora“ predstavlja flagrantno kršenje međunarodnog prava i suvereniteta države Bosne i Hercegovine. Također, usvojena Deklaracija „svesrpskog sabora“ predstavlja podrivanje temeljnih načela na kojima počiva Evropska unija i osnovnih međunarodnih principa na kojima se zasnivaju međudržavni odnosi članica Ujedinjenih nacija.

U skladu s međunarodnim odredbama, teritorijalni princip je fundamentalni koncept koji omogućava državama da efikasno upravljaju i reguliraju ponašanje na svojoj državnoj teritoriji, osiguravajući pravni poredak i zaštitu prava svojih građana i svih drugih koji se nalaze unutar njihovih granica, u kombinaciji s drugim principima. On predstavlja osnovu za vršenje suverene vlasti jedne međunarodno priznate države, a Bosna i Hercegovina je međunarodno priznata država i punopravna članica UN-a. I to je jedan od principa na kojem se temelje međudržavni odnosi unutar UN-a.

Uspostavljanje i antidejtonsko djelovanje „svesrpskog sabora“ predstavlja prijetnju miroljubivoj i ravnopravnoj saradnji među evropskim državama. Takav scenario odgovara jedino Putinovoj Rusiji i zato nije slučajno da su najviši ruski funkcioneri javno podržali održavanje „svesrpskog sabora“.

Oživljavanje zločinačkog projekta velike Srbije zahtijeva koordinirani, jedinstveni i odlučni odgovor demokratskih snaga u Bosni i Hercegovini, te posebno država svjedoka Daytonskog mirovnog sporazuma, kako bi se spriječilo da velikodržavne aspiracije Republike Srbije prema državi Bosni i Hercegovini ponovo izazovu tragičnu reprizu 1990-ih godina“, saopćeno je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...