HAKOVANJE, LUDOM RADOVANJE: Uhapšen Aljoša Borković, bio je prijavljen tužilaštvu i za cyber napad u kojem je od Vasvije Vidović...

(...) ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.

  • Hronika

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 0

Najpoznatijeg banjalučkog hakera Aljošu Borkovića, uhapsila je hrvatska policija početkom ovog mjeseca na Graničnom prelazu Gunja, potvrđeno je Nezavisnim novinama.

On je ovaj put uhapšen na osnovu međunarodne potjernice organa gonjenja u RS-u, a u Hrvatskoj mu je određen ekstradicioni pritvor. Borkovića pripadnici MUP-a RS terete za krivična djela:  izrada i unošenje kompjuterskih virusa u sticaju sa krivičnim djelom kompjuterska prevara i krivičnim djelom iznuda u sticaju sa krivičnim djelom neovlašten pristup zaštićenom kompjuteru, kompjuterskoj mreži, telekomunikacionoj mreži i elektronskoj obradi podataka.

On je bio prijavljen tužilaštvu zbog lažnih dojava o bombi i iznude iz banjalučkih kafića.

Sumnjičili su ga da je pozivajući službene telefonske brojeve Policijske uprave Banjaluka, u više navrata prijavio da su u dva ugostiteljska objekta postavljene eksplozivne naprave.

Pritom je  sa broja telefona registrovanog u inostranstvu od oštećenog SMS porukom zahtijevao 40.000 KM u kriptovaluti, kako bi prestao sa dojavama o eksplozivnim napravama.

Prijavljen je tužilaštvu zbog sumnje da je internet malverzacijama pokušao da iznudi novac od firme "Petrohemija" iz Hrvatske od koje je tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplati u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 KM.

Tada je pomoću lažnog naloga elektronske doveo u zabludu zaposlene u preduzeću a radnici su, vjerujući da se radi o vjerodostojnom pošiljaocu, otvorili i aktivirali prilog elektronske poruke.

Potom je bez njihovog znanja i saglasnosti omogućio instaliranje programa, potom i pristup kompjuterima i kompjuterskom sistemu pa tražio da za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja uplate u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 250.000 KM, odnosno 1.000.000 kuna.

Također je sumnjičen da je doveo u zabludu zaposlene u jednoj banjalučkoj klinici i pristupio kompjuterskom sistemu a potom za otključavanje i neobjavljivanje snimljenih sadržaja tražio uplatu u virtuelnoj valuti Bitcoin iznos od 150.000 eura.  

Bio je prijavljen i da je hakovao računar, te ucjenjivao Ivana Begića od kojeg je tražio skoro milion maraka u zamjenu za neobjavljivanje videa eksplicitnog sadržaja.

Prijavljen je tužilaštvu za cyber napad u kojem je od advokata Vasvije Vidović ukrao podatke o raznim predmetima i u njeno ime slao lažne poruke brojnim ljudima, a zatim pokušao da iznudi novac.

Osumnjičen je za neovlašten pristup računarima firme TRB (Tehnički remont Bratunac).

Borković se našao pod istragom MUP-a Srpske i zbog sumnje da je pomagao u bjekstvu Jovanu Jošilu.

Osim toga sumnjičili su ga i da se lažno predstavljao kao policajac i imao lažne legitimacije Vlade RS-a i MUP-a Srbije. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...