"SB" OTKRIVA/SRAMNI PRAVILNIK O SISTEMATIZACIJI RADNIH MJESTA U POLICIJSKOJ AKADEMIJI FMUP-a: Neki od najboljih policijskih kadrova ostali bez šanse da vode Akademiju, pa čak i neki od Odsjeka!

I dok takvi kadrovi ne ispunjavaju uslove za neke od rukovodećih pozicija u Policijskoj akademiji postoje i oni koji će ih ispunjavati ako novi Pravilnik aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslijedi na usvajanje Vladi FBiH, a sve su prilike da hoće.

  • Mini market

  • 11. Jun. 2024  11. Jun. 2024

  • 0

Komisija za izradu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova pripremila je novu sistematizaciju za uposlenike Policijske akademija FMUP-a prema kojoj na mjesto direktora Policijske akademije, pa čak ni na mjesto jednog od šefova Odsjeka ne mogu biti neki od najboljih policijskih kadrova u Akademiji Željko Pejović i Ismir Jusko, saznaje "Slobodna Bosna" od dobro obaviještenih izvora.

Pejović koji je od septembra 2015. godine šef Grupe za obuku i standardizaciju u Policijskoj akademiji završio je Fakultet za fizičku kulturu, te stekao zvanje profesora tjelesnog odgoja. Iza njega je respektabilna policijska karijera koja je počela još 1992. godine tokom koje je prošao sve – od specijalca u Upadnom timu, komandira Odjeljenja, instruktora za obuku, predavaču na predmetu Specijalna fizička obuka. Ogromno policijsko iskustvo ima i Ismir Jusko, koji je mogao biti i ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo, ali neće moći biti direktor Policijske akademije ili jedan od šefova Odsjeka, jer je završio isti fakultet kao i Pejović.

BIVŠI NOVINAR SIVA EMINENCIJA

I dok takvi kadrovi ne ispunjavaju uslove za neke od rukovodećih pozicija u Policijskoj akademiji postoje i oni koji će ih ispunjavati ako novi Pravilnik aktuelni ministar unutrašnjih poslova FBiH Ramo Isak proslijedi na usvajanje Vladi FBiH, a sve su prilike da hoće.

Siva eminencija koja stoji iza kreiranja novog Pravilnika je bivši novinar Ervin Mušinović čije ime se u medijima pojavilo prije tri godine kada je portal Istraga ba objavio tekst pod naslovom „Uhljebljavanje novinara u doba korone“. Istraga je napisala da je tadašnji ministar unutrašnjih poslova FBiH Aljoša Čampara u FMUP zaposlio četiri osobe od kojih najmanje tri novinara, među kojima je bivši novinar Klixa Ervin Mušinović. Dolaskom nove vlasti Čampara je otišao na drugu poziciju, ministarstvo je preuzeo Isak, a Mušinović ostao i u međuvremenu postao osoba čije je mišljenje presudno u Komisiji koja je radila na izradi novog Pravilnika o sistematizaciji. I prema tom Pravilniku za poziciju direktora Policijske akademije se isključivo traži, između ostalog, završen Fakultet političkih nauka, čime su u startu iz igre izbačeni kadrovi poput Pejovića i Juska.

Prema novom Pravilniku za poziciju direktora Policijske akademije traži se završen FPN

No, da stvar bude još gora, u novom Pravilniku koji je pisala Komisija koja je pri tome u potpunosti jednonacionalna, jer u njoj nema nijedan Hrvat ili Srbin, od budućih šefova Odsjeka se traži jedan od ovih fakulteta – pravne ili upravne struke, FPN, PMF ili Fakultet za saobraćaj i komunikacije, Filozofski ili Fakultet kriminalističkih nauka. Fakulteta za fizičku kulturu nema ni na mapi.

Da su "akcije" onih koji su završili FPN značajno porasle od kako se Mušinović pita ko će voditi glavnu riječ na Policijskoj akademiji FMUP-a, a koji se, prema saznanjima "Slobodne Bosne" u neformalnim razgovorima i sam prikazuje kao osoba koja se za mnogo šta pita u FMUP-u, pokazuje i primjer predavačice na predmetu kriminalistika završen FPN – smjer žurnalistika.

DISKRIMINACIJA DUGOGODIŠNJIH KADROVA

"Evo tom vam je primjer da ljudi koji rade u policiji i po 18 godina ne mogu doći na mjesto predavača ni s Fakultetom kriminalističkih nauka. Svi znaju da je Mušinovića doveo Čampara, a da ga je nastavio gurati Ramo Isak kojeg više interesuju društvene mreže nego njegov vlastiti posao. Postoje neke informacije da je Mušinović 'pripucao' na mjesto direktora Policijske akademije, a ovaj Pravilnik mu ide na ruku, jer ima završen odgovarajući fakultet. Ovdje je zaista riječ o diskriminaciji onih koji su završili druge fakultete, a dugogodišnji su uposlenici FMUP-a, pa i Akademije", kaže naš sagovornik.

Prema novoj sistematizaciji na Policijskoj akademiji je predviđeno da umjesto dosadašnjih četiri šefa Grupa bude šest šefova Odsjeka, a prema svemu sudeći, ta osoba neće biti Jusko ili Pejović koji imaju završen „pogrešan“ Fakultet za fizičku kulturu i koji rade u Policijskoj akademiji.

S Fakultetom za fizičku kulturu ne može se biti ni šef Odsjeka

U vremenu opće nesigurnosti, ubistava usred bijela dana i porasta kriminala posljednje što nam treba je da nam policijom upravljaju osobe koje s tom profesijom nemaju blage veze. To na umu treba imati i federalni premijer Nermin Nikšić na čiji stol će uskoro dospjeti novi Pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta u FMUP-u koji je prepreka da Policijsku akademiju preuzmu neke od najstručnijih policijskih kadrova, poput Pejovića, Juska i brojnih drugih koji nisu studirali na FPN-u, nego su zanat pekli radeći teške i odgovorne policijske zadatke. Kako u ratu, tako i miru.

("SB")

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...