BOSNA I HERCEGOVINA CIJELA, IZ TRI DIJELA: Ured glavnog pregovarača uključuje troje dužnosnika koji će se rotirati između hrvatskog, srpskog i bošnjačkog...

Ovaj posao zahtijeva visoku stručnost, posvećenost i sposobnost postizanja kompromisa između svih razina vlasti i političkih struktura u BiH.

  • Politika

  • 17. Jun. 2024  

  • 3

U Bosni i Hercegovini, pripreme za početak pregovora s Europskom unijom intenzivno se razvijaju, a jedan od ključnih koraka pred vlastima je imenovanje glavnog pregovarača, kako je najavljeno nakon nedavnog sastanka lidera pet vodećih političkih stranaka.

Ovaj korak označava početak formalne pripreme za međuvladinu konferenciju s EU, gdje će se definirati datum početka pregovora.

Prema informacijama, planirano je da Ured glavnog pregovarača uključuje troje dužnosnika koji će se rotirati između hrvatskog, srpskog i bošnjačkog predstavnika svakih osam mjeseci ili godinu dana. Ova rotacija odražava politički dogovor kako bi se osigurala inkluzivnost i ravnoteža među predstavnicima triju naroda, slično kao što je implementirano u drugim važnim institucijama u zemlji.

Iako su ideje o mogućim kandidatima već prisutne, definitivna odluka još nije donesena. Ključno je naglasiti da se od glavnog pregovarača očekuje da vodi pregovarački tim, razrađuje stajališta za pregovore s EU te koordinira proces u zemlji i prema EU.

Ovaj posao zahtijeva visoku stručnost, posvećenost i sposobnost postizanja kompromisa između svih razina vlasti i političkih struktura u BiH.

Glavni pregovarač će također imati važnu ulogu u izravnim pregovorima s EU i nadzoru cijelog pregovaračkog procesa. Transparentnost ovog procesa bit će ključna, a javnost će biti redovito informirana o bitnim aspektima pregovora.

Prije samog početka pregovora, BiH će morati uspostaviti pregovarački okvir koji će definirati sve izazove s kojima će se zemlja suočiti te osigurati usklađivanje zakonodavstva s pravnom stečevinom EU. Ovaj proces je ključan za postizanje napretka u područjima kao što su ljudska prava, demokratski standardi i vladavina prava, što su važni preduvjeti za integraciju u EU.

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...