JE LI „MARADONA“ SKY IME DRITANA ABAZOVIĆA: Zašto SDT Crne Gore skoro dvije godine šuti o presretnutim razgovorima...

(...) koje je proslijedila francuska policija?

  • Regija

  • 18. Jun. 2024  18. Jun. 2024

O stanju u Crnoj Gori najbolje svjedoči činjenica da je Andrija Mandić, jedan od prvostepeno osuđenih za državni udar u ruskoj režiji 2016. predsjednik Skupštine, a njegovi tužioci, dva najpoštenija čovjeka u pravosudnom sistemu Crne Gore - Milivoje Katnić i Saša Čađenović u zatvoru, iz očigledne osvete. zbog optužbe da su članovi zločinačkih narko-kartela.

Rekao je to prošle sedmice u razgovoru za Slobodnu Bosnu književnik sa Cetinja Milorad Popović.

„U posljednje četiri godine, velikosprska struktura permanentno razara tkivo Crne Gore. Onu supstancu, i društvenu i državnu i nacionalnu. U svim bitnim institucijama su ljudi koji su dio te ideologije. Dakako, oni su među sobom podijelili uloge“, kaže Popović. Razaraju i pravosuđe, evidentno. I nisu ni bolji ni gori od srbijanskog pravosuđa, već isti.

OSJEĆA SE SKY, MOZAK BYE, BYE

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore skoro dvije godine šuti o istragama kriptovanog telefona Dritana Abazovića, koji je po sopstvenom priznanju koristio. Iz SDT-a nisu odgovorili na pitanja Portala Standard 2022., a ni na pitanja koja su im poslali prošle sedmice - da li su otkrili sadržaj kriptovanih poruka, kao i kodno ime Abazovića iz Sky aplikacije.    

 

SDT (Foto: RTCG)      

„Sadržaj kriptovanog telefona Dritana Abazovića, koji je po ličnom priznanju bivši premijer koristio, ni nakon dvije godine nije poznat crnogorskoj javnosti. Specijalno državno tužilaštvo i dalje ćuti o saznanjima iz istrage povodom njegove 'kripte', iako je Abazović priznao da je koristio takav telefon. Abazović je više puta mijenjao priču da li je posjedovao kriptovani telefon, da bi na kraju priznao da je jedan takav dobio na poklon. On je na sjednici Odbora za bezbjednost i odbranu rekao da je telefon dobio na poklon ali da ga nije koristio“, pišu jučer kolege iz Podgorice. 

Odbor za bezbjednost i odbranu je parlamentarni kontrolor Skupštine Crne Gore vezan za rad policije i Agencije za nacionalnu bezbjednost. Samo nekoliko dana nakon sjednice Odbora, Abazović, koji je funkciju premijera napustio iz tehničkog mandata posljednjeg dana oktobra prošle godine, demantovao je sam sebe rekavši da je ipak poslao „samo jednu poruku“. Kako je nabavio kriptovani telefon, ko mu ga je dao, sa kim je komunicirao ili je trebalo da komunicira, samo su neka od pitanja na koja nisu odgovorili ni Abazović ni Specijalno državno tužilaštvo, čitamo na Portalu Standard,

Nastavljaju da nije poznato ni da li je SDT otkrio kodno ime Abazovića, pa se nakon objavljenih prepiski iz Sky komunikacije o švercu cigareta, počelo spekulisati da je “Maradona” jedno od imena pod kojim je on pominjan: „A sudeći po objavljenim prepiskama iz Sky aplikacije Abazović se itekako pominje.“

DRITAN, IZMEĐU SRBIJE I ALBANIJE

Riječ je o tome da Tužilaštvo Crne Gore ima selektivni pristup tim presretnutim razgovorima, koje im je proslijedila francuska policija. Na osnovu njih hapse samo Crnogorce koji su bili bliski bivšem režimu, onom, dakle, koji je vezan za Demokratsku partiju socijalista nekadašnjeg predsjednika i te države i te stranke, kao i premijera Crne Gore Mila Đukanovića, dok kriminalne klanove vezane za Beograd ne diraju.

Kolege iz Podgorice podsjećaju da su još 2022. pisali o Abazoviću i njegovom kriptovanom telefonu, kada se tadašnji premijer spominjao u Sky komunikacijama takozvanog 'škaljarskog klana'. „Tada se transkripti kriptovane komunikacije obznanili da se Abazović više puta pominje kao dobar momak i 'brat', uz informacije o nabavci četiri 'kripte' kao i informacije o smjeni tadašnjeg GST Milivoja Katnića, koji je bio na nišanu ove kriminalne organizacije. Zna Abazović, a i njegovi savjetnici da su ove komunikacije posrednog karaktera i da ne mogu imati pravno dejstvo i krivičnu odgovornost. Međutim, sklon nebrojeno puta optužbama prema medijima da rade za interese 'kavačkog klana', samo zato što imaju kritički stav prema njemu, postavlja se pitanje za čije interese on radi.“

Milivoja Katnića, bivšeg glavnog specijalnog tužitelja i nekadašnjeg visokog policijskog funkcionera Zorana Lazovića, uhapsilo je prije dva mjeseca crnogorsko specijalno policijsko odjeljenje. Sumnjiče se stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Bivši specijalni tužilac Saša Čađenović u pritvoru je još od 11. decembra 2022. godine. Iza brave je po rješenju sudije za istragu Višeg suda u Podgorici. Tereti se za isto za šta i Katnić i Lazović. Ove, 2024. pak, Abazović je sudeći po transkriptima opet predmet razgovora u Sky aplikaciji. „Ovoga puta pomenut je kao 'Maradona' koji je 'dao zeleno svjetlo' za početak šverca cigareta“, čitamo još, „u kom su shodno prepisci učestvovali Miodrag Daka Davidović, Stevan Simijanović, Dritan Abazović, uhapšeni Ilija Vasović i Aleksandrar Mrkić koji je u bjekstvu.“      

 

Foto: RTS/Screenshot

Šetajući Essenom, već prvog vikenda Evropskog prvenstva u fudbalu, mogući „Maradona“, to jeste Dritan Abazović, naletio je u subotu navečer „slučajno“ na reportere RTS-a, i to baš dok su najavljivali utakmicu Srbije i Engleske, koja je noć kasnije odigrana u Gelsenkirchenu. „Imate sjajne pojedince, nadam se da će konačno pokazati da su sjajan tim, navijam za Srbiju i lično vjerujem da ćemo na nekom narednom prvenstvu vidjeti i Crnu Goru“, rekao je, između ostalog, Abazović. Možda ga zbog ovih lijepih riječi, prosrpski nastrojeno, ili postrojeno, crnogorsko Tužilaštvo i ne(će) tretira(ti). Samo im ne smije reći da je navijao za Albaniju protiv Italije noć ranije.

(Dino Bajramović)  

trenutak ...