RJEŠAVANJE PROBLEMA VODOSNABDIJEVANJA U DVA BH. GRADA: Vlada TK izdvojila više od 600 hiljada KM

Ugovore je sa predstavnicima ova dva grada potpisao resorni ministar Fedahija Ahmetović.

  • Vijesti

  • 18. Jun. 2024  18. Jun. 2024

  • 0

Vlada Tuzlanskog kantona preko ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede finansira projekte vodosnabdijevanja u Živinicama i Gradačcu. 

Ugovore je sa predstavnicima ova dva grada potpisao resorni ministar Fedahija Ahmetović.

"U Programu koji je Vlada TK donijela na prijedlog Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede iz sredstava vodnih naknada izvršena je raspodjela za općine i gradove ondje gdje su prenesena sredstva, odnosno preneseni projekti iz prethodne godine i gdje je Vlada TK dala saglasnost na sufinansiranje projekata. Danas smo potpisali dva projekta. Radi se Gradu Živinice u vrijednosti od 88.000 KM za filter stanicu i za Gradačac 600.000 KM. Vlada TK i resorno ministarstvo finansiraju projekat vrijedan 6 miliona eura", kazao je ministar Ahmetović.

Ugovor o prijenosu sredstava za finansiranje projekta „Dovršetak izgradnje filter stanice za kondicioniranje vode u sistemu vodovoda Gračanička rijeka u MZ Gračanica Selo“ potpisao je gradonačelnik Živinica Began Muhić. Kako bi filter stanica bila u funkciji bili su neophodni dodatni radovi.

"Danas smo na veliko zadovoljstvo pristupili potpisivanju ugovora o prenosu namjenskih sredstava iz vodnih naknada koja su prenešena iz 2023. godine za Grad Živinice u ukupnom iznosu od 88.500 KM. Realizacijom ovog projekta podignut ćemo nivo kvaliteta vodosnabdijevanja. Ovo je velika stvar ne samo za to naselje nego i za cijeli grad Živinice", kazao je gradonačelnik Muhić.

Od 2019. godine iz sredstava vodnih naknada planirana su i sredstva za refundaciju dijela troškova nastalih realizacijom projekta vodosnabdijevanja općine Gradačac u iznosu od 400.000 KM godišnje, za period od 10 godina.

"Projekat je bio podijeljen u 4 komponente i odnosio se na rekonstrukciju prečistača otpadnih voda, na proširenje kanalizacione mreže na sjevernom dijelu grada, izgradnju nove vodovodne mreže za južni dio grada i na rekonstrukciji dotrajale mreže sa posebnim fokusom na zamjenu azbestno-cementnih cijevi“, kazao je potpisujući ugovor pomoćnik gradonačelnika Gradačca Senad Džombić.

Realizacijom ovog projekta Gradačac je završio novih 55 km vodovodne mreže i time je obezbijeđeno kontinuirano snabdijevanje vodom za više od 20.000 stanovnika.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...