ANALITIČARI O DEFILEU U PRIJEDORU I BRATUNCU: "Vlasti RS-a u vojnoj moći Srbije vide oslonac za svoje secesionističke nade!"

Preljević dodaje da je još važniji drugi aspekt ovog događaja, a to je sve veća militarizacija koncepta srpskog svijeta, koji je nedavno našao izraz i u onom "skarednom saborovanju Dodika i Vučića".

  • Mini market

  • 08. Jul. 2024  09. Jul. 2024

  • 0

Bosanskohercegovački analitičari komentarisali su za beogradsli list Danas jučerašnji skandal kada su pripadnici Vojske Srbije marširali u Bratuncu i Prijedoru, mjestu masovnih stradanja Bošnjaka u proteklom ratu što je izazvalo vrlo negativne reakcije u javnosti. 

"Strana vojska u BiH može ući kad hoće"

Amra Vrabac, novinarka agencije Patria, za Danas je kazala da je ulazak kadeta Vojske Srbije u BiH bio namjerni čin neprijateljstva Srbije protiv BiH.

"Bez obzira što su Prijedorom defilovali kadeti bez oružja uz prisustvo visokih oficira, poslana je poruka da strana vojska u BiH može ući kad hoće i raditi šta god želi. Prema najavi koju je Ambasada Srbije uputila Ministarstvu vanjskih poslova (MVP) BiH samo se 'obaviještava' o ulasku pripadnika Vojske Srbije umjesto da je zatražena dozvola. Tu je pogriješilo i MVP i ministar Elmedin Konaković ili koga god da je on ovlastio ako nije u državi da zatraže dodatne informacije ili da odmah odbiju takav ulazak znajući kakve to reperkusije može imati", naglašava Vrabac.

Kako dodaje, defile nije najavljen, a posebno ne u Prijedoru gdje je 31. maja obilježen Dan belih traka i gdje svaki povratnik zazire od vojnog paradiranja.

"Vlasti BiH na čelu sa MVP, a zatim i Granična policija BiH dopustile su da strana vojska vršlja po BiH. Nakon helikoptera u Trebinju, Vojske Srbije u Prijedoru i Bratuncu, šta je sljedeće? Ministar Konaković odmah bi trebao uputiti diplomatsku notu i upozoriti Srbiju da ovakve stvari više i ne pokušava. Nažalost, ovo je i produkt deklaracije Svesrpskog sabora i ovakvih upada bit će sve više, ukoliko oni koji se kunu da vole BiH ne spriječe takve pokušaje", ukazuje Vrabac.

"Ništa od toga nije novost"

Sa Vrabac saglasan je i Haris Imamović, bivši savjetnik u Predsedništvu BiH, koji kaže da defile nije nešto uobičajeno.

"Predsjednik Narodne skupštine RS (NSRS) Nenad Stevandić je pokušao to predstaviti kao nešto normalno, štaviše prirodno. Kazao je da se radi o 'srpskoj vojsci' i da je prirodno da se ona nalazi na tlu Republike Srpske, te da je 'manje važno da li je iz Srbije ili Republike Srpske'. Jedna vojska znači jedna država. Riječju, iako ne postoji u realnosti, država svih Srba postoji u svijesti prvog čovjeka skupštine RS. No, ništa od toga nije novost. Novost je da vojska Srbije maršira po BiH“, primećuje Imamović.

Da se radi o presedanu u dejtonskoj BiH, kaže naš sagovornik, potvrdio je i Dodik, napisavši samo – konačno.

"Nadalje, iz reakcija vlasti RS može se iščitati njihovo uvjerenje da u vojnoj moći Srbije vide oslonac za svoje secesionističke nade, jer RS nema nikakvu vojnu moć za takvo nešto. Mislim da je izvor uznemirenosti u kombinaciji namjera RS i prisustva Vojske Srbije", kaže Imamović.

On podsjeća da već duže vrijeme ističe da nikakva secesija RS nije moguća, već samo aneksija, te da se o tome ne odlučuje u Banjaluci, već u Beogradu. Vučić, kaže Imamović, za razliku od Dodika, ima vojsku.

Kako navodi, to nije vojska kakvu je imao na raspolaganju bivši predsjednik Savezne Republike Jugoslavije Slobodan Milošević, jer nije toliko relativno dominantna u regionu, "ali je vojska".

"Međuentitetska linija u BiH je duga kao front u Ukrajini, oko 1200 kilometara. Da bi bila pretvorena u državnu granicu, bile bi potrebne znatno veće snage od vojske Srbije, koja ne objavljuje podatke o brojnosti, ali mediji su govorili o 20 hiljada trupa. Dakle, bila bi potrebna visoka mobilizacija da Srbija u BiH da učini ono što rukovodstvo RS želi, tj. ono što je Rusija učinila u Ukrajini. Na koncu, rukovodstvo Srbije bi, kao i ’92, znalo u šta ulazi, ali ne bi moglo znati kako bi sve to završilo. To niko ne bi mogao znati, jedino je sigurno da bi bila ekonomska i demografska katastrofa za sve narode“, ističe Imamović.

Ključno pitanje, nastavlja, nije šta RS želi, već šta Srbija hoće.

"Pri tom ne mislim samo na Vučića, iako on jeste ključni čovjek. Vučić je, za vrijeme jedne od nedavnih kriza na Kosovu, kazao da svaki put kad dođe do krize na Kosovu, određen procenat vojnika se ispiše iz Vojske Srbije“, kaže on.

Kako dodaje, Vučić se nije oglasio o defileu.

"Prije nekoliko dana, reagujući na jednu pompeznu izjavu ministra odbrane BiH Zukana Heleza, kazao je da je fokusiran na ekonomiju, a ne na dronove. Drugi dan, ipak se bavio vojnim pitanjima u BiH, analizirajući kapacitet EUFOR-a i KFOR-a, te turske dronove na Kosovu. Dakle, ipak se bavi i time (naravno)“, primećuje Imamović.

Prema njegovim riječima, kada govorimo o defileu, bijes bošnjačke javnosti je prije svega bio usmjeren na bošnjačke zvaničnike u institucijama BiH, koji su u ovom slučaju sve pogrešno uradili, od birokratske inercije u odobravanju ovako senzitivne stvari, pa do bedaste naknadne pameti, te snose najveću odgovornost.

"Sve veća militarizacija koncepta srpskog sveta"

Sličnog je mišljenja i Vahidin Preljević, profesor na Filozovskom fakultetu u Sarajevu, koji kaže da je dolazak kadeta Vojske Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te njihov defile u Bratuncu i Prijedoru, važan događaj koji treba sagledati na više nivoa.

"Da pogledamo najprije ovo zvanično objašnjenje vlasti entiteta RS i Republike Srbije. Povod je obilježavanje Bitke na Kozari koja je poznata i po masovnom zločinu protiv civilnog stanovništva. U najmanju ruku je licemjerno da se vlasti i ovog bosanskohercegovačkog entiteta i Republike Srbije s jedne strane izričito odriču naslijeđa NOB-a, i veličaju kolaboracionistički četnički pokret, a s druge strane obilježavaju bitku u kojoj su na strani okupatora sudjelovale i četničke jedinice“, kaže Preljević.

Preljević dodaje da je još važniji drugi aspekt ovog događaja, a to je sve veća militarizacija koncepta srpskog svijeta, koji je nedavno našao izraz i u onom "skarednom saborovanju Dodika i Vučića".

"Vojska Srbije se na ovaj način želi promovirati i legitimirati kao svesrpska vojska, koja tobože ima pravo 'po potrebi' upadati u susjedne zemlje u kojima žive Srbi, što je recept koji smo već vidjeli na ovim prostorima. Iza ovakvih aktivnosti, koje ne treba zanemarivati jer se za sada zadržavaju na paradnoj razini, krije se neskrivena oružana prijetnja Bosni i Hercegovini, a vjerovatno i nekim drugim zemljama u okruženju“, naglašava naš sagovornik.

Treći aspekt je, nastavlja Preljević, posebno odvratan i krajnje anticivilizacijski.

"Defilovanje po gradovima u kojima je srpska paravojska u ratu počinila najgnusnije zločine uključujući i genocid, paradiranje na tim prostorima u uniformama Vojske Srbije, koja je na svom platnom spisku imala ratne zločince i odgovorne za genocid kao što je Ratko Mladić, vojske one države čije je rukovodstvo organiziralo i opremilo one formacije koje su spomenute zločine počinile – predstavlja neviđenu provokaciju, te namjernu i ciničnu retraumatizaciju žrtava. Usporedivo bi to možda bilo sa zamišljenom situacijom u kojoj bi pripadnici Bundeswehra, nasljednice Wehrmachta, marširali po Jerusalemu, recimo u godini 1975.“, ukazuje on.

Kako kaže, ostaje još jedna važna dimenzija.

"Činjenica da ni Predsjedništvo BiH, kao vrhovni vojni komandant nadležno za ova pitanja, niti bosanskohercegovačko Ministarstvo odbrane, nije bilo konsultirano u vezi s ovim događajem, te da je samo 'obaviješteno' trenutno veoma nekompetentno Ministarstvo vanjskih poslova, predstavlja pokušaj podrivanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Bosne i Hercegovine i demonstraciju politike koja u BiH ne vidi samostalnu državu, nego 'provizorij' na koji Srbija ima teritorijalne pretenzije“, zaključuje Preljević.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...