U POHODU NA TRŽIŠTE: Mercator i Konzum dobili novog gazdu

S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinansiranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti.

  • Ekonomija

  • 09. Jul. 2024  09. Jul. 2024

  • 0

Fortenova grupa d.d., najveći poslodavac u regiji s više od 45.000 zaposlenih, koja obuhvaća poznate kompanije jugoistočne Evrope kao što su Konzum, Mercator, Zvijezda, Dijamant, Jamnica i PIK Vrbovec, objavila je da je holandska kompanija koja se nalazi na vrhu njene strukture holdinga, Fortenova Group TopCo B.V., uspješno obavila transformaciju vlasničke strukture, prenosi Ljudski.ba.

Transformacija je postignuta zaključenjem ranije započetog procesa prodaje društva Fortenova Group MidCo B.V. (koje je vlasnik Fortenova grupe d.d. i svih operativnih društava Fortenova grupe) društvu Iter BidCo B.V., koje se sastoji od nesankcioniranih dioničara društva TopCo.

Slijedom toga, Fortenova grupa d.d. od danas više nema niti jednog sankcioniranog, ruskog ili bjeloruskog dioničara u vlasničkoj strukturi. Po dovršenju koje je uslijedilo nakon postupka upisa u kojem su sve nesankcionirane osobe i osobe koje nisu iz Rusije ili Bjelorusije imale pravo steći udio u društvu Iter BidCo B.V., pod istim uslovima kao Open Pass, Open Pass je postao većinski dioničar s udjelom od 93,78 posto u društvu Iter BidCo B.V. Više od 80 manjinskih dioničara odlučilo je učestvovati u novoj vlasničkoj strukturi te oni zajednički drže udio od 6,22 posto.

Budući da je Open Pass sada premašio relevantni prag od 85 posto, u načelu je dužan dati obavezujuću ponudu za sve depozitarne potvrde koje nisu u njegovom vlasništvu, po cijeni koja je jednaka cijeni upisa za Iter BidCo B.V. Time se manjinskim dioničarima koji su inicijalno odlučili ostati uz Fortenova grupu d.d. pod novom vlasničkom strukturom pruža prilika da prodaju svoj udio ako tako odluče.

Detalji transakcije

Cilj je ove transakcije, koja je pokrenuta u novembru 2023., spriječiti daljnje poteškoće u finansiranju i operativnom poslovanju te izbjeći znatno povećane troškove finansiranja i usklađenosti poslovanja koji su posljedica prisutnosti sankcioniranih dioničara u Fortenova grupi (https://fortenova.hr/vijesti/fortenova-grupa-uskoro-bez-sankcioniranih-dionicara-u-suvlasnistvu/).

Sporazum između društava Fortenova Group TopCo i Open Pass, najvećeg nesankcioniranog imatelja depozitarnih potvrda Fortenova grupe u fondaciji Fortenova STAK, uključivao je prodaju i prijenos 100 posto udjela društva TopCo u kapitalu društva MidCo za ukupnu naknadu koja može iznositi do 660 miliona eura.

Od te je ukupne naknade iznos od 500 miliona eura bio bezuslovan te je podmiren po zaključenju transakcije. Preostalih 160 miliona eura uslovljeno je time da Fortenova grupa ostvari određene finansijske ciljeve, prvenstveno održivo refinansiranje tokom 2024. godine pod poboljšanim uslovima, te postigne specifične ciljeve omjera neto duga prema EBITDA-i. Osim toga, postoje odredbe za potencijalne dodatne isplate sadašnjim dioničarima ako u sljedeće tri godine dođe do značajne prodaje ili uvrštenja imovine društva na berzu.

Podsjetimo da je u septembru 2023. godine Fortenova grupa potpisala ugovor o izdanju obveznica u iznosu od 1,2 milijarde eura, čime je dug društva s pravom prvenstva kratkoročno refinanciran do kraja novembra 2024. godine, a sadašnji povjerenici – fondovi pod vodstvom HPS Investment Partnersa sa sjedištem u SAD-u – i dalje imaju zalog nad kapitalom i svom značajnom imovinom Grupe prenesene na nove vlasnike.

Pojedinosti plaćanja

Na dan 9. jula 2024., nakon što su svi mjerodavni odgodni uslovi i odobrenja zadovoljeni ili izuzeti od primjene, kvalificirani dioničari Fortenova grupe koji su odlučili prenijeti svoje udjele u novu vlasničku strukturu u cijelosti su podmirili ukupnu kupoprodajnu cijenu, a udjeli u društvu Fortenova Group MidCo B.V. preneseni su na Iter BidCo B.V.

Ukupna kupoprodajna cijena od 500 miliona eura uključuje 86 miliona eura za potpunu isplatu takozvanog ‘graničnog duga’ dobavljačima bivšeg Agrokora, čime se osigurava da su finansijska potraživanja dobavljača bivšeg Agrokora sada u cijelosti podmirena. Pored toga, 33,5 miliona eura ostaje u društvu Fortenova Group TopCo radi financiranja potencijalnih obveza i operativnih troškova do likvidacije, koja se očekuje za tri do četiri godine. Ta sredstva, koja bi inače uglavnom bila raspoloživa za raspodjelu dioničarima, između ostaloga se zadržavaju radi pokrića troškova koji proizlaze iz brojnih parničnih postupaka koje su pokrenuli sankcionirani imatelj depozitarnih potvrda društva TopCo, SBK Art i navodni vlasnik, kao i savjetnik, ove kompanije te iz činjenice da Sberbank odbija obaviti potrebne formalnosti kako bi se provelo odavno dogovoreno odricanje od prava pod zapisom o zajmu koji je Sberbanci izdao TopCo. Veći dio tog zadržanog iznosa od 33,5 miliona eura postao bi dostupan za raspodjelu ako SBK Art i Sberbank pravovremeno poduzmu odgovarajuće korake.

Od 500 miliona eura primljenih po zaključenju, ukupni primitci od prodaje u iznosu od 380,5 miliona eura raspodijelit će se dioničarima, pri čemu iznos od 154,9 miliona eura predstavlja prijenos kapitala na novu vlasničku strukturu, a 225,5 miliona eura raspodijelit će se u novcu onim dioničarima koji neće ostati u novoj vlasničkoj strukturi. Od toga će se  najveći dio u iznosu od 165 miliona eura, koji se sastoji od 159 miliona eura koji idu društvu SBK Art i 6 milijuna eura za depozitarne potvrde Sberbanka pohranjene na escrow računu, držati za Sberbank i njegovo povezano društvo na posebnom escrow računu, kojem će oni dobiti pristup kada to dopusti sankcijska regulativa Evropske unije, SAD-a i UK-a.

Fokus na budućnost

Ovom prilikom Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe, rekao je: „Fortenova grupa izražava zahvalnost svim stakeholderima koji su pokazali strpljenje i podršku tokom ove složene transkacije. Njeno zaključenje obilježava novo poglavlje za Grupu, koje obećava stabilniju i uspješniju budućnost. S uklanjanjem sankcioniranih dioničara Fortenova grupa će svoje napore sada usmjeriti na refinansiranje duga u iznosu od 1,2 milijarde eura i poboljšanje operativne efikasnosti. Grupa je spremna unaprijediti svoje svakodnevno poslovanje, oslobođena tereta kompleksnosti povezanih s prethodnim sankcioniranim dioničarima.“

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...