NATAŠA PIRC MUSAR DANAS U SARAJEVU: “Sa slovenačke tačke gledišta i sa moje lične tačke gledišta, nema sumnje u genocid u Srebrenici"

“Slovenija je prije samo nekoliko sedmica priznala Palestinu. Mislim da je to bila prava stvar. Zašto? Jer ako se zalažete za rješenje dvije države, ispravno je priznati obje zemlje. Dakle, obje zemlje moraju biti priznate da bi radile na putu ka rješenju s dvije države”, poručila je slovenačka predsjednica.

  • Vijesti

  • 10. Jul. 2024  

  • 0

Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, danas je domaćin seminara pod nazivom “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida”, koji organiziraju Centar za napredne studije (CNS) iz Sarajeva, Islam and Muslims Initiative (IMI), organizacija posvećena unapređenju dijaloga, razumijevanja i koegzistencije među različitim zajednicama sa sjedištem u Dohi i Al Jazeera Balkans.

Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, jedna od govornika izjavila je na konferenciji za novinare kako sa slovenačke tačke geldišta, kao i njene lične, nema sumnje u genocid u Srebrenici.

“Sa slovenačke tačke gledišta i sa moje lične tačke gledišta, nema sumnje u genocid u Srebrenici. Zbog toga je Slovenija podržala rezoluciju u Ujedinjenim nacijama”, naglasila je Pirc Musar.

Dodala je kako je Slovenija također vrlo glasna po pitanju situacije u Gazi.

“Slovenija je prije samo nekoliko sedmica priznala Palestinu. Mislim da je to bila prava stvar. Zašto? Jer ako se zalažete za rješenje dvije države, ispravno je priznati obje zemlje. Dakle, obje zemlje moraju biti priznate da bi radile na putu ka rješenju s dvije države”, poručila je slovenačka predsjednica.

Također je poručila da postoji globalna potreba za reformom Ujedinjenih naroda.

“Mislim da borba koju danas vidimo unutar Vijeća sigurnosti, gdje se zemlje bore sa ovlastima veta, ne donosi nikakvu korist međunarodnoj zajednici”, zaključila je Pirc Musar.

Ministrica za međunarodnu saradnju Države Katar Lolwah Rashid Al-Khater izjavila je da se današnji događaj održava uoči obilježavanja 29. godišnjice genocida u Srebrenici i da je nemoguće razmišljati o tome bez podvlačenja paralele između između prošlosti i sadašnjosti, između onoga što se dogodilo prije skoro 30 godina u Srebrenici i onoga što se dešava sada u Gazi.

“Zapravo, iznova se koriste isti pristupi i načini - upotreba gladi i hrane kao oružja za rat, opsadu, kao i ubijanje civila”, rekla je Al-Khater.

Istaknula je da je u ovom kontekstu potrebno istaći još jedan važan fenomen, a to je sve veći nivo govora mržnje, uključujući i islamofobiju.

“Mislim da ponekad vidimo nejednakost između onoga što se izvještava u mainstream medijima i onoga što izvještavaju nezavisni novinari, te oni koji se danas nazivaju građanskim novinarima, koji izvještavaju sa terena. A kada govorimo o ovoj nejednakosti, treba istaći opasnosti koje bi to moglo sa sobom povući u smislu propagiranja govora mržnje, kao i širenja stereotipnih slika o određenim grupama”, kazala je Al-Khater.

U tom kontekstu dodala je da je i antisemitizam oblik govora mržnje, te da je onome što se dogodilo u Holokaustu zapravo prethodila dehumanizacija jevrejskih zajednica u nacističkoj Njemačkoj.

“I upravo to opet vidimo, dehumanizaciju i demonizaciju Palestinaca kao izgovor za opravdanje, sveg nasilja nad Palestincima. I zato treba odbaciti sve oblike govora mržnje prema bilo kojoj grupi”, kazala je katarska ministrica.

Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije, podsjetio je kako se sutra obilježava 29 godina genocida koji se desio na tlu Bosne i Hercegovine.

“I dok se prisjećamo te davne godine 1995. činilo nam se važnim da skrenemo pažnju na ono što je Međunarodni sud pravde nedavno označio kao mogući genocid. Važno je da se sjećamo, ali je još važnije da dignemo glas za one koji nemaju glas. I da ohrabrimo one koji donose odluke da se ohrabre i odupru pritisku. Jer znamo da su izloženi ogromnom pritisku i da donesu ispravnu odluku i da zaustave ovu agoniju koja traje već predugo”, rekao je Alibašić.

Seminar “Od Balkana do Gaze: Kritička analiza genocida“ ima za cilj rasvijetliti duboke i nepredvidive posljedice islamofobije od Balkana do Gaze, sa posebnim fokusom na njene historijske korijene i savremene manifestacije. Seminar će istraživati teme kao što su poređenje genocida u Srebrenici, opsade Sarajeva i genocida u Gazi koji se upravo dešava, rastući val islamofobije širom svijeta, te potencijalne veze između uspona desnice, islamofobije i kolonijalne ekspanzije u Palestini.

Uvodne napomene dali su Lolwah Rashid Al Khater, državna ministrica za međunarodnu saradnju Katara, i dr. Ahmet Alibašić, direktor Centra za napredne studije.

Govornici na seminaru su: Nataša Pirc Musar, predsjednica Republike Slovenije, Benjamina Karić, gradonačelnica Sarajeva, David Hearst, glavni urednik portala Midlle East Eye i bivši glavni dopisnik “The Guardiana“, koji je izvještavao s Balkana za vrijeme 90-ih, Motaz Azaiza, palestinski fotoreporter, i Refik Hodžić, stručnjak za tranzicijsku pravdu, koji je radio za Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju u Den Haagu.

Događaj upriličen u Narodnom pozorištu u Sarajevu pratili su brojni gosti među kojima i reisul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, predstavnici Palestinske zajednice u BiH i drugih organizacija, navodi Anadolija.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...