BEZ TARIFA NEĆE RADITI: Advokati u RS-u od 1. augusta prestaju zastupanja po službenoj dužnosti pred...

(...) sudovima u RS-u i pred Sudom BiH.

  • Društvo

  • 10. Jul. 2024  10. Jul. 2024

  • 0

Skupština Advokatske komore Republike Srpske danas je donijela odluku o organizovanju protesta sa obustavom rada do ispunjavanja zahtjeva advokata.

Advokati traže da se usvoji Tarifa o nagradama i naknadi troškova za rad advokata koji je dostavljen Ministarstvu pravde 5. decembra prošle godine, zatim da se usvoje predložene izmjene Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka koji je upućen Ministarstvu pravde BiH 15. septembra prošle godine, te da im se isplati cjelokupnog dug za rad u predmetima odbrane po službenoj dužnosti i oslobađajućim presudama zaključno sa 1. avgustom ove godine, piše Capital.

U obrazloženju odluke o obustavi rada navodi se da je na sjednici Skupštine Advokatske komore RS održanoj u Banjaluci 26. aprila ove godine raspravljano o novoj Tarifi o nagradama i naknadi troškova, postupanju Ministarstva pravde RS po dostavljenom prijedlogu Tarife, te o daljim radnjama i odlukama Skupštine Advokatske komore u vezi sa ovim i drugim pitanjima od interesa za advokaturu, te o narušenom ugledu advokature u društvu.

"Prethodno je Zbor advokata Bijeljina delegirao mogućnost obustave rada zbog izostanka saglasnosti Ministarstva pravde RS na novi tekst Tarife, a delegati iz Zbora Bijeljina su ostali pri ovom prijedlogu uz napomenu da su saglasni sa prijedlogom predsjednika Komore i delegata iz Doboja da se nakon zaključenja sjednice Skupštine od 26. aprila godine ostavi rok od 30 dana za dodatne pregovore sa resornim Ministarstvom u cilju mirnog rješenja nastalog problema", navodi se u današnjoj odluci Skupštine Advokatske komore RS.

Ovakav prijedlog, kaže se dalje, podržali su jednoglasno svi delegati Skupštine, te je zauzet jedinstven stav da će se istekom roka od 30 dana ima smatrati da su iscrpljena sva mirna sredstva za pregovore sa Ministarstvom pravde RS, te da će Advokatska komora obustaviti rad do ispunjenja postavljenih zahtjeva.

"Imajući u vidu ignorantski stav nadležnog ministarstva, te činjenicu da su prema advokatima u međuvremenu stvorena visoka dugovanja Ministarstva pravde RS i Suda BiH, te da nije usvojen ni zajednički prijedlog obe advokatske komore u BiH u pogledu izmjena i dopuna Odluke o naknadi troškova krivičnog postupka, Skupština Advokatske komore je donijela odluku o organizovanju protesta sa obustavom rada, a delegati su svoj stav potvrdili i putem elektronske komunikacije zaključno sa 9. julom 2024. godine", navodi se u odluci.

Ova odluka, ističe se dalje, će se primjenjivati prema svim članovima Advokatske komore RS koji pastupaju kao branioci po službenoj dužnosti bez obzira na to pred kojim sudovima na području BiH postupaju.

"Nepostupanje po ovoj odluci članova Advokatske komore RS predstavlja težu povredu dužnosti advokata", zaključuje se na kraju.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...