IZVJEŠTAJ STATE DEPARTMENTA: Teroristički napad u Banjskoj  i Milan Radoičić pod lupom, evo šta piše u izvještaju...

Između ostalog, u izvještaju se navodi da je ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla u septembru rekao medijima da postoje "indikacije da je bilo izravne umiješanosti" osoblja samostana u akciju.

  • Regija

  • 11. Jul. 2024  11. Jul. 2024

  • 0

U najnovijem izvještaju američkog State Departmenta o vjerskim slobodama spominje se i teroristički napad u Banjskoj kod Zvečana 24. septembra. Organizirana srpska naoružana skupina napala je kosovsku policiju u selu Banjska, ubivši policijskog narednika i ranivši još dvojicu policajaca. U izvještaju se navodi da je grupa nasilno probila kompleks u blizini samostana Srpske pravoslavne crkve u istom području, gdje su se neko vrijeme borili s policijom, izolirajući opatiju i oko 40 hodočasnika iz Srbije unutar samostana dok nisu otišli.

U izvještaju se također citiraju pritužbe Srpske pravoslavne crkve u vezi s javnim izjavama koje su "uplele samostan" u planiranje napada. “Dana 24. septembra, organizirana, naoružana i obučena skupina etničkih Srba napala je kosovsku policiju u selu Banjska u općini Zvečan, ubivši policijskog narednika i ranivši još dva policajca. Grupa je zatim ušla u obližnji kompleks manastira SPC Banjska i nekoliko sati se tukla s policijom, uključujući i manastirsko imanje, dok su iguman SPC i oko 40 hodočasnika iz Srbije bili izolirani u samostanu dok ga grupa nije napustila. Policija je rekla da su tri napadača ubijena tokom sukoba. Nakon borbi, policija i osoblje NATO snaga na Kosovu i Misije Europske unije za vladavinu prava (EULEX) ušli su u samostan i tamo zatekli neozlijeđene pripadnike KOS-a i hodočasnike”, piše DASH.

Također, u izvještaju stoji da je prema KOS-u samostan pretrpio manja oštećenja na vratima i vratima konaka koji se nalazio izvan glavne zgrade samostana. Na konferenciji za novinare 29. septembra, govoreći u ime potpredsjednika Srpske liste pod sankcijama SAD-a, Milana Radoičića, Radoičićev odvjetnik rekao je da je njegov klijent odgovoran za organiziranje, vođenje i sudjelovanje u napadu u Banjskoj. Radoičićev odvjetnik najavio je i Radoičićevu ostavku na mjesto potpredsjednika Srpske liste. Srbijanske vlasti uhapsile su Radoičića 3. oktobra i pustile ga 4. novembra do daljnje istrage koja je nastavljena krajem godine.

Između ostalog, u izvještaju se navodi da je ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla rekao medijima da postoje "indikacije da je bilo izravne umiješanosti" osoblja samostana u akciju. No, prema izvještaju, KOS je 25. septembra rekao da "ni EULEX ni policija nisu pronašli ništa što bi moglo ugroziti samostan" i rekao da su "vatreno oružje, oklop i dijelove opreme" otkrivene nakon napada " odbili naoružani napadači nakon što su se povukli iz samostana.” Policija je izvijestila da je "u samostanu i oko njega" pronađena velika količina oružja i vozila, uključujući raketne bacače, minobacačke granate, granate, eksploziv i malo oružje. Unatoč demantiju KOS-a, ministar Svecla rekao medijima kako se ne bi iznenadio da je samostan odigrao ulogu u napadu, jer je "Srpska pravoslavna crkva uvijek igrala destruktivnu ulogu prema miru u regiji i bio dio hegemonističke politike Srbije”. Između ostalog, u izvještaju se navodi da je ministar unutarnjih poslova Xelal Svecla u septembru rekao medijima da postoje "indikacije da je bilo izravne umiješanosti" osoblja samostana u akciju.

Ministar Čeku navodno je pisao KOS-u i ponudio sanaciju štete na samostanu Banjska. "U pismu se spominje ustavna obaveza vlade da štiti i promiče vjersku kulturnu baštinu bez diskriminacije." KOS je, kako se navodi, rekao: "nije u stanju prihvatiti intervenciju kosovskih institucija u život naše crkve i uzimanje pod zaštitu manastira Banjska". Spominje se da je KOS rekao da je ponuda vlade bila "politički čin", koji je imao za cilj staviti "vjersku i kulturnu baštinu... pod političku kontrolu kosovskih institucija“.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...