Hronika
SAOBRAĆAJNA NESREĆA U SARAJEVU: Automobil udario pješaka, prevezen u bolnicu
Prije 4 min0
(...) doslovnom prevodu znači kuhana krema.
Gastro
11. Jul. 2024 11. Jul. 2024
0
Strukturom slična pudingu, kremasta panna cotta je poprilično neutralnog okusa, ali se zato odlično slaže s voćem i voćnim preljevima.
Sastojci:
Za panna cottu
240 ml punomasnog mlijeka
10 gr želatine u prahu
240 ml vrhnja za šlag
100 ml šećera
10 ml ekstrakta vanilije
prstohvat soli
prstohvat limunove korice
ulje za premazati pekače
Za pečeno voće:
560 gr miješanog bobičastog voća (sve veće komade voća prerezati na pola)
10 gršećera
20 ml limunovog soka
Priprema:
Panna cotta
1. Pripremite želatinu
U lonac srednje veličine dodajte mlijeko te po površini jednoliko posipajte želatinu. Ostavite 5 minuta da nabubri i omekša. Stavite na srednje jaku vatru i pjenjačom umiješajte želatinu u mlijeko kako vam ne bi ostale grudice. Miješajte 2 do 3 minute dok se u potpunosti ne rastopi.
2. Sjedinite sastojke
Dodajte vrhnje za šlag, šećer, ekstrakt vanilije i dobar prstohvat soli. Nastavite miješati dok se šećer ne otopi, a smjesa se zagrije - otprilike 5 minuta. Smjesa vam ne bi trebala zakuhati pa smanjite vatru ako primijetite da vam se počela previše zagrijavati. Sklonite s vatre i dodajte koricu limuna. Ostavite smjesu 15-ak minuta da se ohladi te povremeno promiješajte kako bi se brže ohladila te kako se na površini ne bi stvarala kožica. Ako vam se baš i ne da miješati, gotovu smjesu možete prekriti plastičnom folijom i spriječit ćete stvaranje kožice.
3. Ulijte smjesu
Namastite 6 manjih pekača od 180 ml (male posudice za pečenje). Nakon što ih namastite, možete papirnatim ručnikom malo prijeći po rubovima i po dnu kako bi obrisali višak ulja – pekače želite namastiti u tankom sloju. Iz smjese hvataljkom izvadite limunovu koricu i još jednom dobro izmiješajte, zatim prelijte u staklenu mjericu i jednako razdijelite na pekače. Stavite u hladnjak dok se ne stisne - najmanje 4 sata ili do 2 dana.
4. Izvadite
Prije posluživanja napunite manju posudu vrućom vodom. Kako biste panna cotte lakše odvojili od pekača, uronite ih u vruću vodu na nekoliko sekundi pazeći da voda ne uđe u pekač. Ravnu špatulu stavite pod vruću vodu, obrišite ju krpom, zatim pažljivo prijeđite oko rubova pekača kojeg ćete zatim okrenuti na pladanj za posluživanje. Ako panna cotta ne ispada van, možete pekač malo protresti ili ga lupiti po dnu.
5. Poslužite
Poslužite nadjeveno pečenim voćem.
Pečeno voće:
6. Priprema voća
Zagrijte rernu na 200 stepeni. Voće rasporedite u pekač dimenzija 23 x 33 cm, posipajte šećerom, dodajte limunov sok i izmiješajte.
7. Pečenje voća
Ubacite u pećnicu i pecite 20-ak minuta dok voće ne omekša i postane sočno. Nakon 10-ak minuta pečenja izmiješajte i nastavite peći još 10 minuta. Izvadite iz pećnice, ostavite da se ohladi do sobne temperature i poslužite.
Prijatno!:)
Hronika
SAOBRAĆAJNA NESREĆA U SARAJEVU: Automobil udario pješaka, prevezen u bolnicu
Prije 4 min0
Evropa
NJEMAČKA SPROVELA DETALJNU ISTRAGU: Evo ko stoji iza sabotaže plinovoda "Sjeverni tok 1 i 2"
Prije 5 min0
Sport
LJUTI KRAJIŠNICI ZAMJERILI BARBAREZU: Umjesto izvinjenja za nemir i probleme koje su unijeli...
Prije 8 min0
HiTec
MOGU U RUKSAK STATI: Minijaturne i jeftine rakete Mark 1 će braniti Evropu od dronova (FOTO)
Prije 10 min0
Gastro
TAJNA JE U AGDI: Napravite najsočniji tradicionalni bosanski kolač i oduševite ukućane...
09. Nov. 20250
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
08. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVA TEKSTURA I PRIMAMLJIV IZGLED: Superbrza pita koju možemo napraviti još večeras - ne traži nikakvo iskustvo
Prije 5h0
Gastro
GORDON RAMSAY O POPULARNOM TRENDU: "Nema šanse da ćemo to uvesti kako biste se do 22:30 osjećali manje kao debeli..."
Prije 11h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.