Hronika
UPRKOS NAPORIMA LJEKARA: Preminula djevojka koja je u junu imala sudar sa vozilom Hitne pomoći
Prije 33 min0
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Gastro
19. Jul. 2024
0
Počela je sezona kajsija, koju će mnogi iskoristiti za spremanje džema ili pekmeza od ovog voća.
Idealan za pravljenje kolača, najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, a ovo je recept za džem koji će vas vratiti u djetinjstvo.
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi. Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.
Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća. S obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.
Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati. Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.
Sastojci:
Priprema:
Kajsije usitnite - isijecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena. Vrijeme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne. Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.
Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe. U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.
Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmiješajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.
Zatim ih kuvajte na uobičajen način.
Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.
I više nego dovoljno je 250-300 g šećera na 1 kg kajsija.
Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.
I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način - sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte, piše Domaćica za vas.
Hronika
UPRKOS NAPORIMA LJEKARA: Preminula djevojka koja je u junu imala sudar sa vozilom Hitne pomoći
Prije 33 min0
Šareni svijet
ONA IMA NAJVEĆE USNE NA SVIJETU I TRPI NESNOSNE BOLOVE: Zašto doktori odbijaju da joj pomognu? (FOTO)
Prije 41 min0
Žena
POVRATAK OTPISANIH: Vraćaju se najomraženije hlače
Prije 45 min0
Svijet
ŠOKANTNO SVJEDOČENJE HUMANITARCA: "Vidio sam kolege koji pucaju na gladne Palestince"
Prije 48 min0
Gastro
KAKO IZABRATI DOBRU I SOČNU LUBENICU: Pridržavajte se ovih 6 savjeta
03. Jul. 20250
Gastro
SAVRŠENA LJETNA NAMIRNICA: Rješava nadutost, podiže libido i smanjuje rizik od moždanog udara
03. Jul. 20250
Gastro
IDEALNO ZA DANE KADA NEMATE PUNO VREMENA, A ŽELITE SERVIRATI DOMAĆE: Napravite klasik poznat generacijama
03. Jul. 20250
Gastro
NA TRPEZARIJSKOM STOLU JE ZA DVADESETAK MINUTA: Ova salata je izvrstan način za iskoristiti...
04. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.