Politika
SAVO MINIĆ NAJAVIO OBILJEŽAVANJE SLUŽBENIH VOZILA: Predstava za široke narodne mase ili stvarna kontrola?
Prije 13 min0
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Gastro
19. Jul. 2024
0
Počela je sezona kajsija, koju će mnogi iskoristiti za spremanje džema ili pekmeza od ovog voća.
Idealan za pravljenje kolača, najbolje kiflice su upravo sa džemom od kajsija, a ovo je recept za džem koji će vas vratiti u djetinjstvo.
Bilo da se odlučite za pripremu džema ili pekmeza, bitno je da birate zdrave i zrele plodove. Što su plodovi zreliji, imaju veći sadržaj voćnih šećera, pa će potreba za dodavanjem šećera biti manja.
Razlika između pekmeza i džema je u tome što se u pekmez dodaje manja količina šećera, voće se usitni i kuva duže na laganoj temperaturi. Često se prvo ukuva voda sa šećerom, pa se dodaje usitnjeno voće.
Kada se priprema džem od kajsija, obično se dodaje veća količina šećera i krupni komadi voća. S obzirom da šećer ima dejstvo konzervansa, džem se može kuvati kraće od pekmeza.
Bilo kako bilo, ne postoje neka obavezujuća pravila kojih se striktno treba pridržavati. Omiljene pekmeze i džemove spremajte po svom ukusu.
Sastojci:
Priprema:
Kajsije usitnite - isijecite na sitnije komade, dodajte šećer i lagano izgnječite rukama.
Kuvajte na nižoj temperaturi oko sat vremena. Vrijeme kuvanja je okvirno jer nisu sve kajsije iste, neke su sočnije neke ne. Kada varjačom pređete po dnu i ono se vidi, vaš pekmez ili džem od kajsija je gotov.
Ukoliko odjednom kuvate veću količinu, koristite veću šerpe. U tom slučaju će se vaš džem od kajsija kuvati duže nego kada kuvate manju količinu.
Ukoliko se odlučite za pripremu pravog džema, očišćene kajsije pospite šećerom (možete staviti i više od 300-400 g), izmiješajte i ostavite ih da odstoje nekoliko sati.
Zatim ih kuvajte na uobičajen način.
Džem od kajsija možete zasladiti po ukusu.
I više nego dovoljno je 250-300 g šećera na 1 kg kajsija.
Džem od kajsija je dovoljno sladak sa tom količinom šećera.
I pekmez i džem od kajsija treba čuvati na isti način - sipajte ga u sterilisane tegle, dobro zatvorite, a potom stavite u dunst ili pasterizujte, piše Domaćica za vas.
Politika
SAVO MINIĆ NAJAVIO OBILJEŽAVANJE SLUŽBENIH VOZILA: Predstava za široke narodne mase ili stvarna kontrola?
Prije 13 min0
Politika
KAJGANIĆ I TUŽILAŠTVO BiH OSTAVILI ĆULUMA NA POZICIJI: Saradnju sa rušiocem ustavnog poretka nastavili Delegacija EU i SAD
Prije 20 min0
Hronika
SAOBRAĆAJNA NESREĆA NA JUGU ZEMLJE: U sudaru kombija i audija ima povrijeđenih
Prije 21 min0
Društvo
BH. GRAD BEZ DVORANE: Sportski uspjesi jači od decenija čekanja
Prije 23 min0
Gastro
BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA: Na brzinu napravite poslasticu s istoka, poklanjamo recept...
11. Sep. 20250
Gastro
JAJA I ON: Ovo jelo idealno je za doručak ili za večeru, a svidjet će se i onima koji su mislili da ni ne vole...
11. Sep. 20250
Gastro
JESENJI KLASIK: Napravite pitu od jabuka po našem receptu, i obradujte ukućane
12. Sep. 20250
Gastro
PRILIČNO JE JASNO ZBOG ČEGA BIG MAC IMA TAKAV ŠMEK: Ovo je tajna sosa čuvenog burgera
10. Sep. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.