Sport
DIJETE GRBAVICE: Poznato ko će predvoditi FK Željezničar
Prije 22 min0
Pazimo da uvijek dobro operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoperu, a ovo peremo rijetko...
Jeste li znali
02. Avg. 2024
0
Bakterije koje uzrokuju bolesti poput salmonele nerijetko se kriju na vašim posudama za začine. Naučnici sa Univerziteta Rutgers u Nju Bransviku otkrili su da su bočice za začine mjesto za koje je najvjerovatnije da je kontaminirano salmonelom nakon pripreme hrane. U eksperimentu koji su sproveli pokazalo se da je polovina posudica za začine bila kontaminirana nakon što su bile upotrijebljene pri kuhanju. Smatraju da je razlog tome to što svi vodimo brigu o tome da nam posuđe i pribor za jelo budu čisti, a na posudice za začine zaboravljamo. A one lako postanu kontaminirane kad osoba dira piletinu, ćuretinu ili neku drugu kontaminiranu namirnicu i zatim posegne za začinom ne opravši prethodno ruke, piše Živim.hr.
Jednostavno ne mislimo na posude za začine: pazimo da uvijek dobro operemo daske za rezanje, radnu površinu, sudoperu, posuđe pa čak i kantu za otpatke, a bočice za začine peremo rijetko ili nikada. Za potrebe ovog istraživanja, objavljenog u časopisu "Journal of Food Protection", naučnici su okupili 317 odraslih osoba da u kuhinjama razne veličine pripreme identičan burger od ćuretine. Neki su kuhali u malim kuhinjama kakve imamo u svojim domovima, a neki u velikim, industrijskim kuhinjama. Ispitanici nisu znali da će njihov kuhinjski prostor kasnije biti testiran na salmonelu. U mljevenu ćuretinu prethodno je ubrizgana hemikalija koja djeluje slično kao što bi djelovala salmonela kad kontaminira neku površinu ili prostor.
Nakon kuvanja su iz kuhinja uzeti obrisci kako bi se provjerila prisutnost salmonele. Predmeti s daleko najvećom prevalencijom kontaminacije bile su upravo posudice za začine. U gotovo polovini njih, odnosno njih 48, otkrivena je kontaminacija. S druge strane, tek je nešto više od 20 posto boca za deterdžent bilo kontaminirano, dok drugi predmeti uopšte nisu bili kontaminirani. Dr. Donald Šafner, jedan od autora studije, pojasnio je da mnoge osobe kad kuvaju u svojim domovima zaboravljaju prebrisati posude sa začinima nakon upotrebe. U svakom slučaju ovo istraživanje je pokazalo da svaka posudica za začine koju dodirnete dok pripremate sirovo meso može postati kontaminirana i toga bismo trebali postati svjesni dok kuvamo.
Simptomi salmonele:
Na šta treba posebno paziti:
Šta treba izbjegavati:
Sport
DIJETE GRBAVICE: Poznato ko će predvoditi FK Željezničar
Prije 22 min0
Mini market
SRAMOTAN TREND U MOSTARU: Po zgradama niču - ustaški, nacistički i fašistički simboli
Prije 31 min0
Svijet
ŠTA BI TEK TREBALI BALKANSKI MINISTRI: Japanski ministar podnio ostavku zbog sporne izjave
Prije 35 min0
Regija
U SVE SE MIJEŠA: Željana Zovko postala "stručnjakinja" i za rat u Ukrajini, najavljuje...
Prije 37 min0
Jeste li znali
VJEROVALI ILI NE: Oni su „iskrojili“ granicu Bosne i Hercegovine i Hrvatske, ali ni to nije sve...
19. Maj 20250
Jeste li znali
RUŠE SE MITOVI, RAZOTKRIVAJU OBMANE I LAŽI: U Srbiji ga slave kao junaka nadljudske snage i heroja, a on je bio obični izdajnik i TURSKI SLUGA...
20. Maj 20250
Jeste li znali
NAJVEĆI IZDAJNIK HRVATSKOG NARODA: Kako je krvnik s Bradine nanio sramotu Hrvatima i zbog čega novi vladar nikada nije smio doći u Bosnu i Hercegovinu…
Prije 6h0
Jeste li znali
ZABRINJAVAJUĆA PROMJENA U JADRANU: Satelitske snimke sjevernog dijela Jadrana pokazuju promjenu nivoa vode...
Prije 23h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.