Regija
ŠVERCERE ZAUSTAVILA JEDNA FORA: Najveća zapljena cigareta u susjedstvu u historiji, evo novih detalja
Prije 5 min0
Jelo koje će vas odmah oduševiti i postati redovno na vašem kuhinjskom stolu.
Gastro
05. Sep. 2024
0
Danas pravimo hercegovački klasik - japrak. Jelo koje će vas odmah oduševiti i postati redovno na vašem kuhinjskom stolu.
Sastojci:
Mljeveno meso - 450 gramaRiža - 70 gramaCrveni luk - 2 glaviceBiber - 1 kašičicaParadajz sos - 1 kašikaMaslinovo ulje - 3 kašikePeršun - 1/2 šoljeKopar - 1/2 šoljeSol - Po željiVinova loza - 25 listovaHljeb - po željiJogurt - po željiLimunov sok - 3 kašikeInstrukcije:
U jednoj od kuhinjskih posuda sjedinite meso, rižu, luk, sol, biber, peršun, kopar i 1.5 kašiku maslinovog ulja.
Pomiješajte paradajz sos sa 3 kašike tople vode, dodajte u smjesu s mesom, pa sve izmiješajte.
Ukoliko koristite svježe listove, kuhajte ih 2 minute u proključaloj vodi, iscijedite, pa ostavite da se ohlade.
Ako koristite konzervirane, potopite ih u hladnu vodu i zadržite jedan sat.
Na pripremljene listove stavite po 1 kašiku fila, urolajte ih, pa poredajte u šerpu čije ste dno prethodno prekrili pocijepanim listovima, kako bi se spriječilo zagaranje jela.
Dodajte oko 400 ml vode, malo maslinovog ulja i iscijeđeni limunov sok.
Poklopite posudu i kuhajte jelo 45 minuta na umjerenoj temperaturi.
Poslužite uz hljeb i jogurt.
Regija
ŠVERCERE ZAUSTAVILA JEDNA FORA: Najveća zapljena cigareta u susjedstvu u historiji, evo novih detalja
Prije 5 min0
Politika
HRVATSKI NARODNI SABOR OPTUŽUJE ŽELJKA KOMŠIĆA I DENISA BEĆIROVIĆA: "Žele osiromašiti državu i građane..."
Prije 9 min0
Vijesti
BILL CLINTON POVODOM STOTE GODIŠNJICE ROĐENJA ALIJE IZETBEGOVIĆA: "Mir nije poistovjećivao s predajom, niti pravdu s osvetom!" (FOTO)
Prije 17 min0
Politika
DENNIS GRATZ OŠTRO: "Penzionerima nikada nije bilo gore nego pod Nikšićevom vladom" (VIDEO)
Prije 22 min0
Gastro
TRIKOVI IZ HERCEGOVINE: Za doručak napravite peksimete i iznenadite ukućane (VIDEO)
15. Okt. 20250
Gastro
UZ JEDNOSTAVAN TRIK: Napravite najbolji kuhani krompir - tajna je u jednom sastojku
16. Okt. 20250
Gastro
KIPI VAM VODA IZ ŠERPE?: Napravite ovo i više nikada neće, jer dovoljno je premazati tek rubove posude...
16. Okt. 20250
Gastro
TRIK IZ RESTORANA: Evo kako da vam riba bude hrskava, a da ne upije previše ulja
15. Okt. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.