ALARMANTNO: Ima li kancerogenih i opasnih supstanci u mlijeku koje pijemo...

Zbog rizika od pojave aflatoksina u mlijeku, preduzeli su sve mjere predostrožnosti.

  • Društvo

  • 26. Sep. 2024  26. Sep. 2024

  • 0

Zbog ekstremno visokih temperatura, koje su obilježile ovo ljeto, ali i suše, rod kukuruza je podbacio i u kvalitetu i u prinosu. Mljekari su zabrinuti jer je uveliko povećan rizik za pojavu aflatoksina u mlijeku, kancerogene i opasne supstance, koja može da završi i u organizmu čovjeka. Ima li opasnosti, kakva je trenutna situacija i šta o svemu kažu stručnjaci?

Na farmi krava Miodraga Nikolića iz Amajlija svakodnevno proizvedu od 100 do 200 litara mlijeka. Zbog rizika od pojave aflatoksina u mlijeku, preduzeli su sve mjere predostrožnosti.

Sve moraš prosuti, neće niko da ga primi zato se borim da ga držim na distance da može mlijeko da ide. Stavljam pola gotove hrane, u njoj kažu nema toksin pola ja pravim, pa u mješaoni to miješam sve, kaže Nikolić.

Preko kukuruza i stočne hrane aflatoksini dospijevaju u organizam krava, a kroz to i u mlijeko. kada jednom uđu u lanac ishrane, stručnjaci kađu da ih je jako teško iskorijeniti. aflatoksini u mlijeku su jedni od najjačih kancerogena u prirodi. Stručnjaci ističu da je, zbog klimatskih promjena i ekstremno visokih tempratura, pojava aflatoksina postala svakodnevna prijetnja u mljekarstvu.

DANIJEL ŠEFER, Fakultet veterinarske medicine Univerziteta u Beogradu

Postoje tri etape u borbi protiv mikotoksina, prevencija rasta plesni na polju i u skladištima, eliminacija toksina putem separacije I ono o čemu ću najviše pričati su nutritivne metode, tj kako promenama u ishrani da utičemo na smanjenje produkcije.

Nadležni u Republici Srpskoj smatraju da je preventiva i edukacija ključna u suzbijanju posljedica ovog problema, koji pričinjava stoodstotne gubitke na farmama.

NEGOSLAV LUKIĆ, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske

Jedan od razloga zašto smo dobili zeleno svjetlo za izvoz u eu je upravo što kontrolišemo aflatoksin I edukacije su pravi put u smislu prevencije.

DRAGAN KNEŽEVIĆ, direktor Veterinarskog instituta “Dr. Vaso Butozan”

-Veterinarski institut je u prošloj i do sredine ove godine radio besplatne analize razliičtih vrsta hraniva s ciljem da obezbijedi podršku proizvođačima i približi gdje sve može da se nađe aflatoksin.

Gornja granica koncentracije aflatoksina u mlijeku je 0,05 mikrograma po kilogramu. Odrasle osobe imaju visoku toleranciju na aflatoksine. Ipak, ukoliko je čovjek stalno izložen njegovom dejstvu, opasnosti su veće.

Više u prilogu BHRT-a.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...