BRZO, JEDNOSTAVNO, UKUSNO, JEFTINO: Napravite zapečeni krompir sa sirom, pripremljen sa slasnim umakom...

(...) od sira i zapečen u rerni ovaj krompir postaje prava poslastica.

  • Gastro

  • 27. Sep. 2024  27. Sep. 2024

  • 0

Poslužen kao prilog ili samostalno uz zdjelu salate osvojit će te na prvi zalogaj.

Sastojci:

Krompir

1,2 kg cijelog krumpira

3 kašike ulja

1 kašičica soli

1 kašilica slatke mljevene paprike

Umak od sira

3 kašike putera

45 gr oštrog brašna

470 ml punomasnog mlijeka

160 gr kiselog vrhnja

1 kašika paste od paradajza

2 chili papričice, sitno nasjeckane

160 gr ribanog sira

½ kašičice soli

Priprema: 

Krompir

1. Skuhajte krompir

Stavite kuhati veliku posudu sa slanom vodom. Očistite krompir, a zatim svaki izrežite na 8 kriški. Kuhajte 6 minuta, ocijedite i ostavite da se malo ohladi. 

2. Začinite krompir

Zagrijte rernu na 220 stepeni. Veliki pleh za pečenje premažite uljem. Dodajte krompir, začinite solju i paprikom te ravnomjerno rasporedite.

3. Pecite

Pecite 30 minuta, okrećući jednom ili dva puta kako bi se krompir ravnomjerno ispekao, a zatim ostavite da se ohladi.

Umak od sira

4. Pripremite umak od sira

U velikoj posudi otopite puter, dodajte brašno i neprestano miješajte jednu minutu. Postepeno dodajte mlijeko, temeljito miješajući nakon svakog dodavanja kako biste uklonili grudvice. Kad dodate svo mlijeko, umiješajte kiselo vrhnje, pastu od paradajza i polovicu nasjeckane chli papričice. Kad smjesa postane glatka, dodajte polovicu sira i miješajte dok se ne otopi.

5. Pecite   

Zagrijte rernu na 190 stepeni. Rasporedite šaku preostalog ribanog sira u posudu za pečenje. Krompire kružno rasporedite u posudi. Ulijte umak od sira, a zatim pospite preostalim sirom i nasjeckanom papričicom. Pecite 15 minuta dok ne poprimi zlatno smeđu boju. Poslužite odmah. 

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...