Društvo
OPASNA MANIPULACIJA: Sportski događaj predstavili kao okupljanje “bradatih, do zuba naoružanih muškaraca” u Bugojnu
Prije 3h0
Buhtle su mekano, prozračno pecivo od dizanog tijesta, koje jednostavno osvaja svojim slatkim punjenjem od džema. Ovaj recept pruža savršeni spoj okusa i teksture i omiljen je širom svijeta, posebno u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Mađarske.
Gastro
16. Nov. 2024 16. Nov. 2024
0
Buhtle su savršene uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe, a mogu biti desert ili užina koju djeca pravo vole, piše Krstarica.
Ako vam ponestaje ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz rerne, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najssočnije buhtle s džemom.
Sastojci:
Za tijesto:
500 gr brašna
250 ml mlijeka
100 gr šećera
100 gr putera (otopljenog)
2 jaja
1 kvasac (suhi ili svježi)
prstohvat soli
vanilin šećer (po želji)
Za punjenje:
džem po izboru (najčešće se koristi džem od marelice ili maline)
Za premazivanje:
1 jaje
šećer u prahu (za posipanje, po želji)
Priprema:
1. Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta.
2. Ako koristite suhi, možete ga dodati direktno u brašno.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
4. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni puter, jaja i mlijeko s kvascem.
5. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
6. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
7. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na manje dijelove (oko 50-60 g svaki).
8. Svaki komad tijesta razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.
9. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
10. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajem.
11. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
12. Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!:)
Društvo
OPASNA MANIPULACIJA: Sportski događaj predstavili kao okupljanje “bradatih, do zuba naoružanih muškaraca” u Bugojnu
Prije 3h0
Evropa
OVAKO PUTIN MAMI "TOPOVSKO MESO": Ljudi se jave na oglas za posao zbog basnoslovnih cifri, a završe na frontu u Ukrajini
Prije 3h0
Hronika
INCIDENT U NJEMAČKOJ: Brutalno izudarao djevojku iz BiH
Prije 3h0
Kultura
"ŽIV I ZDRAV NAM BIO, RUKFAŠ": Dugo ga nije bilo zbog teške bolesti: Senad Bašić obradovao prijatelje
Prije 3h0
Gastro
KAD NEMATE PUNO VREMENA: Brza i jednostavna slastica od sastojaka koje već imate kod kuće...
07. Nov. 20250
Gastro
KUHANJE TJESTENINE ČINI SE JEDNOSTAVNO, ALI SVI GRIJEŠIMO U JEDNOM: Evo koliko soli treba dodati
07. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE KOD KUĆE DOMAĆI PUTER: Gotov je za deset minuta, a trebat će vam samo jedan sastojak
07. Nov. 20250
Gastro
IDEALNO KAD SMO SVI NA OKUPU: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
08. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.