Politika
ZBOG KRŠENJA UGOVORA IZMEĐU ENTITETA I STRANIH INVESTITORA: BiH trenutno upletena u šest međunarodnih arbitražnih sporova koji bi mogli koštati...
Prije 14 min0
Buhtle su mekano, prozračno pecivo od dizanog tijesta, koje jednostavno osvaja svojim slatkim punjenjem od džema. Ovaj recept pruža savršeni spoj okusa i teksture i omiljen je širom svijeta, posebno u zemljama poput Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Mađarske.
Gastro
16. Nov. 2024 16. Nov. 2024
0
Buhtle su savršene uz šoljicu omiljenog čaja ili kafe, a mogu biti desert ili užina koju djeca pravo vole, piše Krstarica.
Ako vam ponestaje ideja za domaće pecivo koje mami mirisom iz rerne, nastavite dalje i otkrijte recept za najmekše i najssočnije buhtle s džemom.
Sastojci:
Za tijesto:
500 gr brašna
250 ml mlijeka
100 gr šećera
100 gr putera (otopljenog)
2 jaja
1 kvasac (suhi ili svježi)
prstohvat soli
vanilin šećer (po želji)
Za punjenje:
džem po izboru (najčešće se koristi džem od marelice ili maline)
Za premazivanje:
1 jaje
šećer u prahu (za posipanje, po želji)
Priprema:
1. Ako koristite svježi kvasac, otopite ga u malo mlakog mlijeka sa šećerom i ostavite da odstoji 10 minuta.
2. Ako koristite suhi, možete ga dodati direktno u brašno.
3. U većoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i prstohvat soli.
4. Napravite udubljenje u sredini i dodajte otopljeni puter, jaja i mlijeko s kvascem.
5. Miješajte dok ne dobijete glatko tijesto.
6. Pokrijte tijesto krpom i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 1 sat, ili dok ne udvostruči volumen.
7. Nakon što se tijesto diglo, premijesite ga i podijelite na manje dijelove (oko 50-60 g svaki).
8. Svaki komad tijesta razvaljajte, stavite malo džema u sredinu, preklopite i oblikujte u kuglicu.
9. Kuglice stavljajte u pleh obložen papirom za pečenje, ostavljajući malo prostora između njih.
10. Pokrijte i ostavite još 20-30 minuta da se dižu. Premažite ih umućenim jajem.
11. Pecite u prethodno zagrijanoj rerni na 180°C oko 25-30 minuta, ili dok ne postanu zlatnosmeđe.
12. Kada se buhtle ohlade, pospite ih šećerom u prahu i poslužite.
Prijatno!:)
Politika
ZBOG KRŠENJA UGOVORA IZMEĐU ENTITETA I STRANIH INVESTITORA: BiH trenutno upletena u šest međunarodnih arbitražnih sporova koji bi mogli koštati...
Prije 14 min0
Zdravlje
STRUČNJACI UPOZORAVAJU: Zijevanje može biti opasnije nego što mislite, pospanost je ozbiljan zdravstveni...
Prije 28 min0
Evropa
ZASTUPNIK U MAĐARSKOM PARLAMENTU I VIŠE NEGO ZABRINUT: "Zbog Dodika i Vučića, Orban će nas uvući u..."
Prije 38 min0
Mini market
MARINKO BOŽOVIĆ O AKTUELNOM REŽIMU U RS-u: "Navikli su da vladaju nečim što se zove strah, Dodik je pokušavao uvjeriti ljude..."
Prije 48 min0
Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Gastro
POSLUŠAJ ZATO SAVJET ŠTO ĆE TI GASTROENTEROLOG DATI: Ovo meso ne bi trebali da roštiljate za 1. maj
30. Apr. 20250
Gastro
PRAZNIK RADA JE MNOGIMA I PRAZNIK ZA NEPCE: Gust, zasitan i aromatičan grah napravljen po ovom receptu, idealan je za...
01. Maj 20250
Gastro
SAM SVOJ MAJSTOR: Ovaj recept za domaći kruh pravi je hit na internetu, otkrijte i zašto… (VIDEO)
02. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.