ZA VIKEND NAPRAVITE ĆUFTETE U SOSU: Meso, umućeno jaje, ocijeđen luk, ocijeđen hljeb i začine...

(...) umijesiti rukom.

  • Gastro

  • 22. Nov. 2024  22. Nov. 2024

  • 0

Sastojci: 

500 gr faširanog mesa

100 gr sredine hljeba (natopljenog mlijekom)

1 veća glavica crnog luka

1 čehno bijelog luka

1 jaje

vegeta, so, biber, malo mljevene ljute paprike

prezla ili griz po potrebi

Paradajz sos: 

2 glavice crnog luka (oko 100g)

1 čehno bijelog luka

Priprema:

1. U dubljoj šerpi, na zagrijanom ulju propržiti crni luk. Dodati sitno isječeno čehno bijelog luka i narendanu mrkvu. Dinstati 5 minuta pa dodati sok od paradajza. Promiješati, dodati 3 kašike brašna, umiješati ih, pa naliti vodu. U sos dodati i kašičicu šećera kako ne bi bio kiseo zbog soka od paradajza. Ostavite da se krčka dok vi radite dalje.

2. Luk za ćuftete (i crni i bijeli) sitno isjeckati i propržiti na vrelom ulju. Propržen luk ostaviti da se malo prohladi, a onda ga ocijediti od ulja. Za to vrijeme, natopiti 100 gr sredine hljeba mlijekom (najviše 1 dl).

3. Meso, umućeno jaje, ocijeđen luk, ocijeđen hljeb i začine umijesiti rukom. Ukoliko smjesa nije dovoljno gusta, dodati prezle ili griza.

4. Nauljenim rukama praviti ćuftete i ređati ih u nauljen pleh. Peći 20 minuta na 200 stepeni.

5. Ćuftete ubaciti u sos i kuhati 10 do 15 minuta.

6. Poslužiti uz pire krompir, tjesteninu i sl.

Prijatno!:) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...