Svijet
BESANA NOĆ U KIJEVU: Novi masovni napad Rusije
Prije 8 min0
Za sada, barem u kulinarskom smislu, molekularna gastronomija može odahnuti.
HiTec
22. Nov. 2024 22. Nov. 2024
0
Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) postigli su nešto što bi oduševilo svakog ljubitelja kulinarstva - stvorili su najtanju špagetu na svijetu. Ovaj uspjeh, objavljen u časopisu Nanoscale Advances, donio je nanovlakna škroba promjera samo 372 nanometra, što je tanje od valne dužine nekih svjetlosnih zraka i nevidljivo golim okom.
Od kuhinje do znanosti: Škrob u novoj ulozi
Iako zvuči poput eksperimenta iz kuhinje slavnih kuhara, ovaj znanstveni pothvat ima daleko ozbiljnije primjene, posebno u medicini. Nanovlakna škroba mogla bi igrati ključnu ulogu u izradi zavoja za zacjeljivanje rana. Njihova struktura omogućuje zadržavanje vlage i sprječavanje ulaska bakterija, što bi moglo ubrzati proces oporavka.
Za razliku od tradicionalnog, energetski intenzivnog procesa rafiniranja škroba iz biljnih stanica, istraživači su koristili jednostavno rješenje: obično brašno. Nanovlakna su proizveli tehnikom elektrospinninga - procesom u kojem električni naboj povlači mješavinu brašna i tekućine kroz sitne metalne otvore, stvarajući niti promjera nekoliko nanometara. Ovaj princip sličan je izradi konvencionalnih špageta, ali na nevjerovatno manjoj skali.
Prepreke i mogućnosti
Premda je ova super tanka tjestenina impresivna, istraživanja su još u ranoj fazi. Primjena u medicini zahtijevat će dodatna ispitivanja i optimizaciju.
Što se tiče gastronomije, koautor studije, profesor Gareth Williams iz UCL-a, jasno je rekao: "Nažalost, ovo nije korisno kao tjestenina jer bi se prekuhala za manje od sekunde, prije nego što biste je uspjeli izvaditi iz posude."
Pogled u budućnost
Unatoč ograničenjima, ovaj napredak otvara vrata prema održivijoj proizvodnji nanovlakana škroba.
Naučnici vjeruju da će njihova otkrića pomoći u razvoju inovativnih rješenja u medicini, dok nas zamišljanje "nevidljivih špageta" ostavlja s osmijehom i nadom u nove, neočekivane tehnologije.
Za sada, barem u kulinarskom smislu, molekularna gastronomija može odahnuti - elektrospinning još neće zauzeti njeno mjesto, piše Engadget.
Svijet
BESANA NOĆ U KIJEVU: Novi masovni napad Rusije
Prije 8 min0
Vijesti
PREMIJER SRBIJE U LAKTAŠIMA: O čemu je razgovarao s Dodikom?
Prije 21 min0
Vijesti
APOKALIPTIČNI PRIZORI IZ HERCEGOVINE: Niko nije spavao, branile su se kuće od požara (VIDEO)
Prije 34 min0
Politika
AMIDŽIĆ NA SANKCIONIRANOJ TELEVIZIJI: "BiH je svake godine sve manje..."
Prije 38 min0
HiTec
BiH KONAČNO U 21. VIJEKU: Od danas moguće potpisati dokumente preko mobitela
07. Jul. 20250
HiTec
TEHNO SAVJETI: Evo na šta biste trebali pripaziti ako budete snimali fotografije tokom ovog ljeta
07. Jul. 20250
HiTec
TEHNO SAVJETI: Ove navike pri korištenju e-pošte mogu ugroziti vašu sigurnost; Naizgled bezopasno klikanje...
08. Jul. 20250
HiTec
LINDI PRESUDIO "MEHANIČKI HITLER": Šefica X-a napušta kompaniju
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.