SVA ČUDA NAUKE; APSOLUTNI REKORD: Hemičari proizveli najtanju špagetu na svijetu; To neobično tanko vlakno...

Za sada, barem u kulinarskom smislu, molekularna gastronomija može odahnuti.

  • HiTec

  • 22. Nov. 2024  22. Nov. 2024

  • 0

Naučnici sa Univerzitetskog koledža u Londonu (UCL) postigli su nešto što bi oduševilo svakog ljubitelja kulinarstva - stvorili su najtanju špagetu na svijetu. Ovaj uspjeh, objavljen u časopisu Nanoscale Advances, donio je nanovlakna škroba promjera samo 372 nanometra, što je tanje od valne dužine nekih svjetlosnih zraka i nevidljivo golim okom.

Od kuhinje do znanosti: Škrob u novoj ulozi

Iako zvuči poput eksperimenta iz kuhinje slavnih kuhara, ovaj znanstveni pothvat ima daleko ozbiljnije primjene, posebno u medicini. Nanovlakna škroba mogla bi igrati ključnu ulogu u izradi zavoja za zacjeljivanje rana. Njihova struktura omogućuje zadržavanje vlage i sprječavanje ulaska bakterija, što bi moglo ubrzati proces oporavka.

Za razliku od tradicionalnog, energetski intenzivnog procesa rafiniranja škroba iz biljnih stanica, istraživači su koristili jednostavno rješenje: obično brašno. Nanovlakna su proizveli tehnikom elektrospinninga - procesom u kojem električni naboj povlači mješavinu brašna i tekućine kroz sitne metalne otvore, stvarajući niti promjera nekoliko nanometara. Ovaj princip sličan je izradi konvencionalnih špageta, ali na nevjerovatno manjoj skali.

Prepreke i mogućnosti

Premda je ova super tanka tjestenina impresivna, istraživanja su još u ranoj fazi. Primjena u medicini zahtijevat će dodatna ispitivanja i optimizaciju.

Što se tiče gastronomije, koautor studije, profesor Gareth Williams iz UCL-a, jasno je rekao: "Nažalost, ovo nije korisno kao tjestenina jer bi se prekuhala za manje od sekunde, prije nego što biste je uspjeli izvaditi iz posude."

Pogled u budućnost

Unatoč ograničenjima, ovaj napredak otvara vrata prema održivijoj proizvodnji nanovlakana škroba.

Naučnici vjeruju da će njihova otkrića pomoći u razvoju inovativnih rješenja u medicini, dok nas zamišljanje "nevidljivih špageta" ostavlja s osmijehom i nadom u nove, neočekivane tehnologije.

Za sada, barem u kulinarskom smislu, molekularna gastronomija može odahnuti - elektrospinning još neće zauzeti njeno mjesto, piše Engadget

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...