Hronika
TRAGIČAN KRAJ VELIKE POTRAGE: Pronađeno tijelo nestalog Steve Kneževića iz Banje Luke, prilikom obilaska...
Prije 9 min0
Trebat će vam krupno mljeveni lješnici.
Gastro
11. Dec. 2024 11. Dec. 2024
0
Ako ste ljubitelj kestena ili još bolje kesten-pirea, evo recepta za roladu koja će vas oduševiti i okusom i izgledom.
Potrebni sastojci za biskvit:
pet jaja
pet kašika kristal šećera
pola kesice praška za pecivo
250 grama krupno mljevenih lješnika
Krema:
180 grama omekšalog putera
četiri-pet kašika šećera
500 grama kesten-pirea
Još je potrebno:
500 slatkog vrhnja za šlag
maline
Postupak pripreme:
1. Mikserom mutite na najjačoj brzini pet bjelanaca uz povremeno dodavanje pet kašika šećera.
2. Potom dodajte pola kesice praška za pecivo te tokom mućenja jedno po jedno žumance.
3. Onda dodajte i 250 grama krupno mljevenih lješnika.
4. Biskvit pecite na 180 stepeni.
5. Pečen i ohlađen biskvit zamotajte u kuhinjsku salvetu i stavite u frižider dok pripremate kremu.
6. Za pripremu kreme dodajte 180 grama omekšalog putera koji ćete miksati sa četiri do pet kašika šećera.
7. Potom dodajte 500 grama kesten-pirea i sve dobro mikserom sjedinite.
8. Miksajte 500 ml slatkog vrhnja za šlag u kojeg ćete dodati pola fila sa kesten-pireom.
9. Pola ostavite za još jedan premaz po biskvitu.
10. Prilikom slaganja na biskvit prvo stavite fil od kesten-pirea, friško kuhane maline sa malo šećera, pa na to tanji sloj šlaga.
11. Sve dobro zarolajte i čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju.
12. Sutradan cijelu roladu premažite filom od kesten-pirea i šlaga.Roladu ukrasite o želji.
Prijatno!:)
Hronika
TRAGIČAN KRAJ VELIKE POTRAGE: Pronađeno tijelo nestalog Steve Kneževića iz Banje Luke, prilikom obilaska...
Prije 9 min0
Vijesti
SANJA VULIĆ HVALI DRAGANA ČOVIĆA: "Edin Forto nije predložio nijedan zakon koji bi..."
Prije 14 min0
Estrada
VRUĆE, S MORA: Danijela Dvornik osvanula u bikiniju na plaži, fanovi oduševljeni...
Prije 21 min0
Šareni svijet
DA SE NAJEŽIŠ: Lokalni električar ugledao morskog psa u plićaku, pogledajte šta je odmah napravio...
Prije 23 min0
Gastro
RECEPT ZA PAŠTU FAŽOL, PA KAD STIGNETE - NAPRAVITE: Iznimno jednostavno, a toliko ukusno i...
29. Apr. 20250
Gastro
POSLUŠAJ ZATO SAVJET ŠTO ĆE TI GASTROENTEROLOG DATI: Ovo meso ne bi trebali da roštiljate za 1. maj
30. Apr. 20250
Gastro
IDEALAN PRILOG UZ PRVOMAJSKI ROŠTILJ: Osvježavajuća salata sa dodatkom jogurta i senfa...
30. Apr. 20250
Gastro
PRAZNIK RADA JE MNOGIMA I PRAZNIK ZA NEPCE: Gust, zasitan i aromatičan grah napravljen po ovom receptu, idealan je za...
01. Maj 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.