Vijesti
PRVI SUSRET KONAKOVIĆA I GINKELA: Naglašen je značaj očuvanja sigurnosti i stabilnosti u BiH
Prije 10 min0
Trebat će vam krupno mljeveni lješnici.
Gastro
11. Dec. 2024 11. Dec. 2024
0
Ako ste ljubitelj kestena ili još bolje kesten-pirea, evo recepta za roladu koja će vas oduševiti i okusom i izgledom.
Potrebni sastojci za biskvit:
pet jaja
pet kašika kristal šećera
pola kesice praška za pecivo
250 grama krupno mljevenih lješnika
Krema:
180 grama omekšalog putera
četiri-pet kašika šećera
500 grama kesten-pirea
Još je potrebno:
500 slatkog vrhnja za šlag
maline
Postupak pripreme:
1. Mikserom mutite na najjačoj brzini pet bjelanaca uz povremeno dodavanje pet kašika šećera.
2. Potom dodajte pola kesice praška za pecivo te tokom mućenja jedno po jedno žumance.
3. Onda dodajte i 250 grama krupno mljevenih lješnika.
4. Biskvit pecite na 180 stepeni.
5. Pečen i ohlađen biskvit zamotajte u kuhinjsku salvetu i stavite u frižider dok pripremate kremu.
6. Za pripremu kreme dodajte 180 grama omekšalog putera koji ćete miksati sa četiri do pet kašika šećera.
7. Potom dodajte 500 grama kesten-pirea i sve dobro mikserom sjedinite.
8. Miksajte 500 ml slatkog vrhnja za šlag u kojeg ćete dodati pola fila sa kesten-pireom.
9. Pola ostavite za još jedan premaz po biskvitu.
10. Prilikom slaganja na biskvit prvo stavite fil od kesten-pirea, friško kuhane maline sa malo šećera, pa na to tanji sloj šlaga.
11. Sve dobro zarolajte i čvrsto zamotajte u aluminijsku foliju.
12. Sutradan cijelu roladu premažite filom od kesten-pirea i šlaga.Roladu ukrasite o želji.
Prijatno!:)
Vijesti
PRVI SUSRET KONAKOVIĆA I GINKELA: Naglašen je značaj očuvanja sigurnosti i stabilnosti u BiH
Prije 10 min0
HiTec
PREDSTAVLJENE NOVE AI NAOČALE: Naočale zadržavaju prepoznatljiv Ray-Banov dizajn, no iza klasičnog izgleda skriva se...
Prije 21 min0
Politika
HELEZ NAPAO KOMŠIĆA: "Nakon 16 godina sjetio da brani državnu imovinu!"
Prije 21 min0
Mini market
POLITIČKI ANALITIČAR FARUK KAJTAZ: Kriza u BiH se svjesno održava i produbljuje, dok zemlja ostaje bez...
Prije 24 min0
Gastro
HERCEGOVCI ZNAJU TAJNU: Danas pravimo domaće klepe prema tradicionalnoj recepturi, nema im ravnih (VIDEO)
16. Sep. 20250
Gastro
AKO NEMATE VREMENA ZA DUGO STAJANJE PORED ŠPORETA; OVO UVIJEK "PALI": Napravite zapečeni punjeni krompir
16. Sep. 20250
Gastro
JESENSKI DRAGULJ - KUKURUZ: Snižava holesterol, pomaže probavi, mozgu i želucu, a najzdraviji je kada se priprema na jedan način...
16. Sep. 20250
Gastro
TRIK JE VRLO JEDNOSTAVAN: Napravite domaću puru prema našem receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 12h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.