Vijesti
IZAZVAO NAJVEĆU KRIZU OD DEJTONA I GOTOVO UVEO DRŽAVU U RAT: Kako je Dodik dogovorio i realizovao pokajnički let pred kadije Suda BiH? (VIDEO)
Prije 38 min0
Probajte već sutra.
Gastro
24. Mar. 2025
0
Kombinacije mekane junetine, graška, mrkve i noklica je jelo koje će vas sigurno ugrijati.
Sastojci:
Junetina s graškom:
500 gr junetine (vrat ili lopatica), nasjeckana na kockice
2 glavice luka, sitno nasjeckane
2 čehna bijelog luka, sitno nasjeckana
so i biber, po ukusu
1 veća mrkva, nasjeckana na tanke kolutiće
1 kašika slatke paprike
1 kašika timijana
300 gr smrznutog graška
ulje
1,5 l goveđeg temeljca ili mlake vode
peršun, za posluživanje, nasjeckan
Noklice:
1 jaje
so
ulje, nekoliko kapi
2 kašike brašna
Priprema:
Junetina s graškom:
1. Zagrijte ulje
Meso skinite s kosti, očistite od žilica te ga nasjeckajte na kockice. Nasjeckajte luk, bijeli luk i mrkvu, zatim zagrijte ulje.
2. Pržite meso
Na zagrijano ulje dodajte luk i pržite ga dok ne omekša, zatim dodajte i meso te ga pržite sa svih strana dok ne dobije boju. Smanjite vatru i nastavite dinstati na slabijoj vatri dok sva tekućina ne ispari, a meso se ponovno počne pržiti.
3. Začinite
Dodajte mrkvu i kratko je popržite, zatim dodajte bijeli luk, nekoliko puta izmiješajte - toliko da zamiriše. Posolite i pobiberite, dodajte papriku i timijan te dobro izmiješajte.
4. Krčkajte
Dodajte malo temeljca, toliko da sve prekrije, ostavite da zakuha, smanjite vatru i nastavite krčkati, po potrebi podlijevajući temeljcem. Krčkajte otprilike 45 minuta do sat vremena dok meso u potpunosti ne omekša.
Noklice:
5. Pripremite smjesu za noklice
Dok vam jelo krčka, pripremite noklice tako da umutite jaje s malo soli i nekoliko kapi ulja. Postepeno dodajte brašno - jednu po jednu kašiku, sve vrijeme miješajući kako biste dobili rijetko, ali ne u potpunosti tekuće tijesto. Ostavite sa strane.
6. Ukuhajte noklice
Pred kraj kuhanja mesa, dodajte grašak, a nakon što jelo počne ponovno kuhati, lagano ukuhavajte noklice. Neka vam mjera za noklice bude pola kašičice jer one kuhanjem dosta narastu. Nakon što ste iskoristili svo tijesto za noklice, smanjite vatru i kuhajte još 5 minuta. Poklopite i ostavite još malo da odstoji, da se okusi prožmu.
Poslužite posipano sitno nasjeckanim peršunom.
Prijatno!:)
Vijesti
IZAZVAO NAJVEĆU KRIZU OD DEJTONA I GOTOVO UVEO DRŽAVU U RAT: Kako je Dodik dogovorio i realizovao pokajnički let pred kadije Suda BiH? (VIDEO)
Prije 38 min0
Vijesti
AVDO AVDIĆ O LICEMJERJU LAKTAŠKOG VOŽDA: "Dodik je priznao institucije tek kada su mu obećale da ga neće pritvoriti" (VIDEO)
Prije 1h2
Vijesti
SLADIĆ PROGNOZIRA PROMJENE: "Vrelina stiže kraj, ali..."
Prije 1h0
Politika
LJUBIŠA PETROVIĆ O DODIKOVOJ PRESUDI: "Prešao igricu, izdigao se iznad pravosuđa"
Prije 1h0
Gastro
KAKO IZABRATI DOBRU I SOČNU LUBENICU: Pridržavajte se ovih 6 savjeta
03. Jul. 20250
Gastro
SAVRŠENA LJETNA NAMIRNICA: Rješava nadutost, podiže libido i smanjuje rizik od moždanog udara
03. Jul. 20250
Gastro
IDEALNO ZA DANE KADA NEMATE PUNO VREMENA, A ŽELITE SERVIRATI DOMAĆE: Napravite klasik poznat generacijama
03. Jul. 20250
Gastro
NA TRPEZARIJSKOM STOLU JE ZA DVADESETAK MINUTA: Ova salata je izvrstan način za iskoristiti...
04. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.