Društvo
"SVI ONI ZASLUŽUJU DA IMAJU SVOJ MEZAR, NIŠAN...": VelikI broj vjernika klanjao dženazu namaz žrtvama zločina počinjenog u Žuljima
Prije 29 min0
Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna
Gastro
28. Mar. 2025 28. Mar. 2025
0
Danas vam donosimo recept za sočan tradicionalni kolač - ružice.
Sastojci:
1 kg jufki za baklavu
1,1 kg šećera
veći limun
250 gr putera
100 ml ulja
900 grama oraha
Priprema:
1. Prvo je potrebno napraviti agdu koja se sastoji od jednog kilograma šećera, u šerpu stavite vode dva prsta iznad šećera i dodajte nekoliko kriški limuna.
2. Kuhajte je na jačoj vatri 20-ak minuta, dok ne dobijete smjesu koja nije gusta poput sirupa, ali ni previše žitka. Ako vam se učini da nije dovoljno gusto, slobodno dodajte šećera i nastavite kuhati.
3. Puter otopite i pomiješajte s uljem, ali na slabijoj vatri. Pazite da puter ne promijeni boju.
4, Sameljite orahe i dodajte im 100 grama šećera.
5. Kupljene kore slažete istim redoslijedom kao i za baklavu. Na dno idu tri kore, svaku premažete toplom smjesom od ulja i putera. Potom stavite red oraha. Onda idu dvije jufke, svaka se premaže smjesom od putera i ulja, i tako do kraja...
6. Ružice pecite 10 minuta na 200 stepeni pa smanjite na 160 i pecite još 40 minuta.
Prijatno!:)
Društvo
"SVI ONI ZASLUŽUJU DA IMAJU SVOJ MEZAR, NIŠAN...": VelikI broj vjernika klanjao dženazu namaz žrtvama zločina počinjenog u Žuljima
Prije 29 min0
Mini market
VUKANOVIĆ ISMIJAO DODIKA MLAĐEG I AMIDŽIĆA: "Zadivljen sam hrabrošću velikih srbendi i patriota, milionera od narodnih para"
Prije 48 min0
Vijesti
SUTRA U LONDONU: Denis Bećirović će održati govor povodom obilježavanja Dana sjećanja na genocid u Srebrenici
Prije 1h0
Hronika
UGAŠENA DVA MLADA ŽIVOTA: Ovo su Andrea (29) i Marijan (38), prošle godine otvorili firmu
Prije 1h0
Gastro
PO MEDITERANSKI: Danas pravimo pečene paprike prema staroj recepturi, slijedite upute...
12. Jun. 20250
Gastro
OBRADUJETE SVOJE NEPCE UKUSNOM DOMAĆOM TJESTENINOM: Slijedite recept i nećete pogriješiti
12. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE MILLE-FEUILLE S JAGODAMA: Donosimo recept sa vikend-poslasticu, obavezno se upustite u ovo gastro-avanturu
13. Jun. 20250
Gastro
NAPRAVITE JEDNOSTAVNU SALATU SA MAHUNAMA, PILETINOM I ŠAMPINJONIMA: Dovoljno za lagani ručak, a može i za...
12. Jun. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.