Svijet
PUTINOVO NAJMOĆNIJE ORUŽJE: Stigli su iz više od 67 zemalja, sve se odvija pred očima Zapada i niko ne reaguje... (FOTO)
Prije 13 min0
Ovaj klasični recept za kanelone s mesnim raguom predstavlja italijansku hranu u svom najboljem izdanju.
Gastro
16. Apr. 2025 16. Apr. 2025
0
Kaneloni su punjeni bogatim, sporo kuhanim raguom pa preliveni kremastim bešamel umakom i većom količinom parmezana, a zatim zapečeni dok nisu poprimili lijepu zlatnu boju.
Sastojci:
8 cannellona
10 gr rendanog "žutog" sira
Ragu:
3 kašike maslinovog ulja
500 gr faširanog mesa
1luk, sitno nasjeckan
2 čehna bijelog luka, narezana na ploške
1 štapić celera listaša, sitno nasjeckanog (a može i iz kesice)
100 ml kvalitetnog crnog vina
1 lista lovora
800 gr nasjeckanog paradajza iz konzerve
75 ml punomasnog mlijeka
so
svježe mljeveni biber
Bešamel umak:
25 gr putera
25 gr brašna
1 list lovora
380 ml punomasnog mlijeka, toplog
1 prstohvat muškatnog oraščića
so
nekoliko kapi alkoholnog octa
Priprema:
1. Počnite s pripremom fila
Dodajte dvije trećine maslinovog ulja u veliku tavu i pržite faširano meso dok ne porumeni. Izvadite faširano meso iz tave pa dodajte preostalo ulje zajedno s lukom, bijelim lukom, celerom i prstohvatom soli. Dinstajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte faširano meso natrag u tavu zajedno s vinom i lovorovim listom. Kuhajte dok se vino ne reducira na pola pa dodajte paradajz i mlijeko. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 1 sat.
2. Pripremite bešamel
Za to vrijeme pripremite bešamel. Zagrijte puter i brašno u tavi i miješajte dok ne dobijete tijesto (ovo se zove roux). Kuhajte roux oko minutu kako biste izbjegli brašnasti okus umaka. Malo po malo umiješajte toplo mlijeko bez da bude grudvica. Dodajte lovorov list, muškatni oraščić i prstohvat soli te dinstajte 5 minuta uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Filujte kanelone
Kada je spreman, ragu bi trebao imati gustu baršunastu teksturu. Kada ste zadovoljni teksturom, upalite rernu na 180°C. Da bi napunili kanelone, trebat će vam kesica za punjenje s relativno širokim otvorom. Napunite sve kanelone filom pa kašikom stavite ostatak ragua u posudu oko rubova tjestenine. Zatim prelijte bešamel umakom i prekrijte narendanim parmezanom.
4. Ispecite u rerni
Pecite kanelone 40-50 minuta dok ne porumene i fino se zapeku, a zatim ih poslužite vruće.
Prijatno!:)
Svijet
PUTINOVO NAJMOĆNIJE ORUŽJE: Stigli su iz više od 67 zemalja, sve se odvija pred očima Zapada i niko ne reaguje... (FOTO)
Prije 13 min0
Show
"ONA JE MOJ NAJVEĆI USPJEH": Samozatajnu suprugu Dragana Bjelogrlića zbog ljepote zovu srpskom Monikom Belucci (FOTO)
Prije 29 min0
Vijesti
NEBOJŠA VUKANOVIĆ NAJAVLJUJE KONAČNI RASPLET: "Dodiku ću poslati pismo, kao što je on Miloševiću..."
Prije 46 min0
Ekonomija
GRAĐEVINSKE MAŠINE U SRCU SARAJEVA: Počela izgradnja kongresne sale "Europe Towera" na Marijin Dvoru, građani se protive još jednom neboderu
Prije 58 min0
Gastro
OBRATITE PAŽNJU: Ovi znakovi ukazuju da krompir nije siguran za jelo, odmah ga bacite...
27. Apr. 20250
Gastro
ZABORAVITE ZAPRŠKU: Evo kako da na mnogo zdraviji način zgusnete variva ...
28. Apr. 20250
Gastro
BEZ BRAŠNA I ŠEĆERA: Danas pravimo arapski kolač, poslasticu za sve generacije...
Prije 23h0
Gastro
VAŽNO JE DA HRSKA: Za tren oka napravite domaću kukuruznu pogaču, i oduševite ukućane…
28. Apr. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.