Kultura
ZASJEDALA VLADA KANTONA: Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima tokom SFF-a do...
Prije 5 min0
Ovaj klasični recept za kanelone s mesnim raguom predstavlja italijansku hranu u svom najboljem izdanju.
Gastro
16. Apr. 2025 16. Apr. 2025
0
Kaneloni su punjeni bogatim, sporo kuhanim raguom pa preliveni kremastim bešamel umakom i većom količinom parmezana, a zatim zapečeni dok nisu poprimili lijepu zlatnu boju.
Sastojci:
8 cannellona
10 gr rendanog "žutog" sira
Ragu:
3 kašike maslinovog ulja
500 gr faširanog mesa
1luk, sitno nasjeckan
2 čehna bijelog luka, narezana na ploške
1 štapić celera listaša, sitno nasjeckanog (a može i iz kesice)
100 ml kvalitetnog crnog vina
1 lista lovora
800 gr nasjeckanog paradajza iz konzerve
75 ml punomasnog mlijeka
so
svježe mljeveni biber
Bešamel umak:
25 gr putera
25 gr brašna
1 list lovora
380 ml punomasnog mlijeka, toplog
1 prstohvat muškatnog oraščića
so
nekoliko kapi alkoholnog octa
Priprema:
1. Počnite s pripremom fila
Dodajte dvije trećine maslinovog ulja u veliku tavu i pržite faširano meso dok ne porumeni. Izvadite faširano meso iz tave pa dodajte preostalo ulje zajedno s lukom, bijelim lukom, celerom i prstohvatom soli. Dinstajte dok ne omekša, oko 8 minuta. Dodajte faširano meso natrag u tavu zajedno s vinom i lovorovim listom. Kuhajte dok se vino ne reducira na pola pa dodajte paradajz i mlijeko. Ostavite da se kuha na laganoj vatri 1 sat.
2. Pripremite bešamel
Za to vrijeme pripremite bešamel. Zagrijte puter i brašno u tavi i miješajte dok ne dobijete tijesto (ovo se zove roux). Kuhajte roux oko minutu kako biste izbjegli brašnasti okus umaka. Malo po malo umiješajte toplo mlijeko bez da bude grudvica. Dodajte lovorov list, muškatni oraščić i prstohvat soli te dinstajte 5 minuta uz neprestano miješanje dok se ne zgusne.
3. Filujte kanelone
Kada je spreman, ragu bi trebao imati gustu baršunastu teksturu. Kada ste zadovoljni teksturom, upalite rernu na 180°C. Da bi napunili kanelone, trebat će vam kesica za punjenje s relativno širokim otvorom. Napunite sve kanelone filom pa kašikom stavite ostatak ragua u posudu oko rubova tjestenine. Zatim prelijte bešamel umakom i prekrijte narendanim parmezanom.
4. Ispecite u rerni
Pecite kanelone 40-50 minuta dok ne porumene i fino se zapeku, a zatim ih poslužite vruće.
Prijatno!:)
Kultura
ZASJEDALA VLADA KANTONA: Produženo radno vrijeme ugostiteljskim objektima tokom SFF-a do...
Prije 5 min0
Show
"PROBALA SAM VIŠE PUTA...": Obožavatelj zaprosio JLo na koncertu, pjevačica mu duhovito odgovorila (VIDEO)
Prije 8 min0
Mini market
VUČIĆ IMA DIJAGNOZU, SAMO SE NE ZNA KOJU: Pustio u promet neispravnu dionicu, ljekari počinju...
Prije 21 min0
Evropa
ANALIZA OLEKSANDRA LEVČENKA: Kako je pasivnost EU dovela do približavanja Beograda Pekingu i Moskvi...
Prije 23 min0
Gastro
POVLAČI SE POPULARNA ČOKOLADICA: Sadrži ono što nije navedeno na deklaraciji; ovo može biti smrtonosno...
16. Jul. 20250
Gastro
OVA SALATA JE SVE, SAMO NIJE DOSADNA: Zove se "Coleslaw" i prepuna je svježih, živahnih okusa koji će razbuditi...
14. Jul. 20250
Gastro
POTROŠAČI SU REKLI SVOJE: Milka proglašena najprecjenjenijom čokoladom na svijetu
15. Jul. 20250
Gastro
MIRISI I OKUSI DJETINSTVA: Napravite originalne tulumbe po starom bosanskom receptu…
15. Jul. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.