PRIZNANJE TRADICIJI I ISKORAK ZA DOMAĆU POLJOPRIVREDU: Hercegovački proizvod pred priznanjem EU

Riječ je o velikom iskoraku za domaću poljoprivredu, ali i priznanje višestoljetnoj tradiciji proizvodnje maslinovog ulja u Hercegovini.

  • Ekonomija

  • 20. Maj 2025  20. Maj 2025

  • 0

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine uskoro bi moglo postati prepoznatljiv evropski brend! Agencija za sigurnost hrane Bosne i Hercegovine dostavila je zahtjev za registraciju ove autentične hercegovačke delicije oznakom porijekla na nivou Evropske unije - a Evropska komisija ga je 16. maja 2025. godine i službeno prihvatila, objavivši ga u registru geografskih oznaka (eAmbrosia).

Riječ je o velikom iskoraku za domaću poljoprivredu, ali i priznanje višestoljetnoj tradiciji proizvodnje maslinovog ulja u Hercegovini.

"Zlatne kapi Hercegovine" naziv je koji se često koristi za ovo ulje, poznato po izuzetnom kvalitetu, specifičnom mirisu i voćnim notama koje mu daju prepoznatljiv karakter.

Šta znači evropska oznaka porijekla?

Evropska komisija pomno ispituje sve zahtjeve za registraciju oznaka porijekla, provjerava autentičnost, tradiciju, tehnološke procese i uslove proizvodnje. Ako je sve u skladu s kriterijima, proizvod dobija zaštitu i status regionalnog blaga – što donosi višu cijenu, veću vidljivost i bolju poziciju na tržištu.

Za BiH, preduvjet za ovaj korak bila je prethodna zaštita na domaćem nivou prema Pravilniku o sistemima kvaliteta prehrambenih proizvoda.

U čemu je tajna hercegovačkog ulja?

Prema riječima stručnjaka iz Agencije za sigurnost hrane BiH, ključne odlike ovog ulja su: autentičan miris svježeg ploda masline, lagane voćne note, visok sadržaj hlapivih komponenti koje formiraju jedinstven senzorski profil.

Na sve to utječu klima, zemljište, sorte masline i naravno - vještina hercegovačkih maslinara. Način rezidbe, vrijeme berbe i moderni procesi prerade dodatno čuvaju ta svojstva, dok pravilno skladištenje osigurava dugotrajnost kvaliteta.

Dvije hiljade godina tradicije

Hercegovačko maslinarstvo nije novi trend, već dio hstorije duže od dva milenija! Još za vrijeme Rimskog Carstva, uzgoj maslina bio je važna privredna grana u ovom dijelu Balkana.

Na lokalitetu Mogorjelo kod Čapljine, unutar rimskog utvrđenja, pronađeni su ostaci antičke uljare, uključujući preše (torcularia), skladišta (cella olearia) i velike keramičke posude (pitosi) za ulje. Prema arheološkim podacima, do 400. godine ovdje se proizvodilo i do 4.000 litara maslinovog ulja godišnje.

EU - šta slijedi?

Iako je zahtjev prihvaćen, proces još nije završen. Evropska komisija može zatražiti dodatne informacije, ali ako sve prođe bez komplikacija . "Ekstra djevičansko maslinovo ulje Hercegovine" uskoro će nositi prestižnu EU oznaku porijekla, rame uz rame sa slavnim maslinovim uljima iz Italije, Španije i Grčke.

Ovo nije samo priznanje za kvalitet, već i ogromna prilika za razvoj poljoprivrede, ruralnog turizma i izvoza iz Hercegovine.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...