NAPRAVITE RIBLJE PLJESKAVICE: Jednostavne, ukusne i povoljne, a mogu biti odličan...

(...) ručak ili večera za cijelu obitelj.

  • Gastro

  • 03. Jun. 2025  03. Jun. 2025

  • 0

Sastojci:

Pljeskavice:

500 gr fileta oslića (ili neke druge ribe)

1 manji krompir

1 manja glavica crvenog luka

3 čehna bijelog luka

1 jaje

2 kašike prezle (po potrebi više, ovisno o konzistenciji smjese)

1 kašika senfa

1 kašičica suhog origana ili majčine dušice

so i biber po ukusu

Dodatno:

ulje za prženje

Priprema:

1. Pripremite ribu

Ako ste kupili cijelu ribu, prvo je dobro očistite, a ako ste kupili filete, usitnite ih u blenderu ili nasjeckajte na sitno.

2. Pripremite povrće

Krompir ogulite i skuhajte, a kada se ohladi, zgnječite ga u pire. Crveni luk i bijeli luk nasjeckajte nasitno. 

3. Napravite smjesu za pljeskavice

U zdjeli pomiješajte usitnjenu ribu, pire od krompira, nasjeckani luk i bijeli luk, senf, origano (ili majčinu dušicu), jaje, so i biber. Dodajte prezlju i sve dobro promiješajte.

4. Oblikujte pljeskavice

Po potrebi dodajte još prezle, a zatim mokrim rukama oblikujte pljeskavice. Od ove smjese dobit ćete četiri veće ili osam manjih pljeskavica.

5. Ispecite ih

U tavi zagrijte ulje pa pljeskavice pržite na srednje jakoj vatri 4 do 5 minuta sa svake strane, dok ne postanu zlatno-smeđe i hrskave.

6. Poslužite

Pljeskavice poslužite s limunom, svježim povrćem, ili uz neki umak po želji, poput tartar umaka ili umaka od jogurta. 

Prijatno!:)    

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...