TRIKOVI KOJE TREBA OZBILJNO RAZMOTRITI: Uštedjet ćete puno novca, ako izbjegavajte ovaj dio trgovine...

U vremenima kada cijene osnovnih namirnica i drugih proizvoda rastu, tražimo načine da uštedimo - i naravno, to je moguće.

  • Jeste li znali

  • 05. Jun. 2025  05. Jun. 2025

  • 0

Ljudi su prilagodljiva bića - i naravno da pokušavamo pronaći najbolje rješenje u svakoj situaciji. Čak i kada je u pitanju kupovina. To se pokazalo kada su novinari New York Timesa pitali svoje čitatelje da li su promijenili navike kupovine i kuhanja s obzirom na rastuće troškove. Čini se da morate potrošiti mnogo novca da biste dobro jeli, ali snalažljivi ljudi dokazuju da ne mora biti tako. Podijelili su neke od svojih savjeta i trikova za spomenuti portal.

Jedna čitateljica je otkrila da priprema obroke sa sastojcima koje već ima u ostavi. Stoga, prije nego što krenete u trgovinu, provjerite svoju ostavu, hladnjak i zamrzivač kako biste bili sigurni da ne bacate hranu. Supe, tjestenine i riža su odlični načini da iskoristite ostatke mesa i povrća. Uz pomoć kvalitetnih začina, svaki obrok može biti ukusan.

Izbjegavajte impulsivne kupovine - jedna čitateljica je otkrila da preferira da se drži polica na rubu trgovine i izbjegava sredinu, gdje se obično nalazi prerađena hrana. "Fokusirala sam se na kupovinu osnovnih sastojaka, na taj način mogu mnogo uštedjeti", bila je iskrena. Možete sebi pomoći i ponavljanjem sastojaka - što ne znači da svaki dan jedete istu stvar.

Kobasice možete koristiti za doručak, za ručak ih kombinirati u umaku s lukom i paprikom, a za večeru s tjesteninom i povrćem.

Jeftinije se možete "provući" i kupovinom svježih proizvoda na akciji i njihovim zamrzavanjem. "Već dugo kupujem mljevenu govedinu na akciji i zamrzavam je u porcijama za hamburgere, pljeskavice, mesnu štrucu..." savjet je jedne čitateljice, prenosi Metropolitan.

Mnogi bi rekli da to nije istina - ali istina je. Piletina je odlično rješenje - njeno pečeno meso možete koristiti u salatama, supama, uz tjesteninu, u varivima, možete kuhati supu od kostiju i zamrznuti je. "Kad sam bila studentica s ograničenim budžetom, mogla sam jednu piletinu razvući na cijelu sedmicu", rekla je čitateljica. Pa, moguće je uštedjeti novac i jedenjem manje mesa. "Često kuham s bijelim grahom - to je velika ušteda, a naučila sam ih obogatiti pestom, umakom od rajčice i sličnim sastojcima", dodala je. Na primjer, možete se odlučiti za "bezmesne ponedjeljke" - stvorit ćete odličnu priliku za eksperimentiranje s proteinima biljnog porijekla poput tofua i graha. Recepti s njima mogu biti brzi, jednostavni i vrlo ukusni.

Kupujte na veliko, posebno osnovne namirnice poput brašna, šećera, riže i tjestenine. Ovo vam ne samo da štedi novac, već vam daje i više mogućnosti za spontane obroke.

Naprimjer, riža se dobro zamrzava i može se koristiti kao glavno jelo, prilog ili čak desert. I naravno, ako imate priliku, uzgajajte začinsko bilje kod kuće - mnogi čitatelji ističu terapeutske i uštede troškova vrtlarstva. Također možete uzgajati svježe začinsko bilje (mentu, kopar, majčinu dušicu, mladi luk) u svojoj kuhinji ili na prozorskoj dasci. 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...