Regija
SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST: Fokus na stranim državljanima
Prije 12 min0
Iako jarko crveni paradajz izgleda primamljivo, boja ne garantira dobar okus. Industrijski uzgojeni paradajz dozrijeva umjetno, pa iako izgleda zrelo, zapravo nema puno okusa. Pravi, domaći paradajz može biti crven, narandžast, žućkast, prugast ili čak tamnoljubičast - ovisno o sorti. Bitno je da boja bude ujednačena i da nema tvrdih, zelenih dijelova oko peteljke.
Gastro
31. Jul. 2025 31. Jul. 2025
0
Ljeto je sezona paradajza - svugdje je, svaki izgleda lijepo, ali svi znamo razočaranje kad prerežemo naizgled savršen plod koji na kraju nema gotovo nikakav okus i pun je vode. Pa, kako onda prepoznati dobar paradajz - onaj koji stvarno miriše, ima okus i boju koju tražimo?
Iako jarko crveni paradajz izgleda primamljivo, boja ne garantira dobar okus. Industrijski uzgojeni paradajz dozrijeva umjetno, pa iako izgleda zrelo, zapravo nema puno okusa. Pravi, domaći paradajz može biti crven, narandžast, žućkast, prugast ili čak tamnoljubičast - ovisno o sorti. Bitno je da boja bude ujednačena i da nema tvrdih, zelenih dijelova oko peteljke.
Ako je paradajz dobar, osjetit ćete to odmah po mirisu - miriše "po paradajzu", punije, voćno i pomalo zemljano. Njušite ga kod peteljke, jer ondje najjače dolazi do izražaja. Držite ga u ruci: dobar paradajz bit će teži nego što izgleda, što znači da je pun soka. Lagani, "spužvasti" paradajz vjerovatno je voden i bezukusan.
Kora treba biti tanka, ali ne toliko da se ljušti. Ako je predebela ili sjajna kao lak za nokte, vjerovatno je uzgajana za dug transport, a ne za okus.
Najbolje mjesto za kupovinu paradajza je tržnica, ali kod provjerenih lokalnih proizvođača. Pitajte koju sortu prodaju, kad je ubrana i uzgajaju li je na otvorenom. Ako vam dopuste - kušajte. Pravi paradajz ne treba ni so ni ulje da bi bio dobar.
Ako kupujete u trgovini, birajte paradajz s grančicom - miris peteljke često otkriva kvalitetu ploda. I, ako vam dozrijeva u stanu - ne stavljajte ihga u frižider. Hladnoća ubija aromu i teksturu paradajza.
Regija
SJEDNICA VIJEĆA ZA NACIONALNU BEZBJEDNOST: Fokus na stranim državljanima
Prije 12 min0
Evropa
DEPORTACIJE IZ NJEMAČKE UZROKOVALE TRZAVICE U MERZOVOJ VLADI: Dok ministar vanjskih poslova tvrdi jedno, šef MUP-a...
Prije 20 min0
Društvo
KO JOŠ MARI ZA PRIRODU?: Prokoškom jezeru prijeti nestanak - 20 godina niko ne zaustavlja rapidnu nelegalnu gradnju
Prije 20 min0
Vijesti
KRENULO JE: Po naredbi POSKOK-a pokrenuta akcija u slučaju "Spengavanje", izuzimaju se mobiteli službenika vlade i MUP-a...
Prije 24 min0
Gastro
ŠOKANTNA ISTINA O HRENOVKAMA: Nakon ovog videa, teško da ćete ih više jesti (VIDEO)
02. Nov. 20250
Gastro
OBAVEZNO PROBATI: Ovu namirnicu svi imamo kod kuće, a mnogi od nas ne znaju da može itekako pojačati okus svakog jela
Prije 23h0
Gastro
POČESTO IDE NA ŽIVCE U KUHINJI: Znate li šta je ona bijela žilica u piletini i kako je najlakše ukloniti?
02. Nov. 20250
Gastro
NA MALO DRUGAČIJI NAČIN: Napravite pitu sa svježim sirom i mini paradajzom, nećete se pokajati...
03. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.