Društvo
SVAKI DAN U RED STANE NEKOLIKO STOTINA LJUDI: Gladnih u Banjaluci sve više, u javnoj kuhinji ponestaje hrane...
Prije 10 min0
Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadjev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.
Gastro
02. Avg. 2025
0
Budući da je sezona patlidžana u toku, prava šteta je ne iskorititi ga za pripremu bogatih i ukusnih specijaliteta.
Zbog toga danas dijelimo jedan preukusan recept sa ovim povrćem koji je kao stvoren za vikend uživanje sa porodicom i prijateljima!U pitanju je patlidžan punjen mljevenim mesom i paradajzoma – u Turskoj poznat pod nazivom Kerniyarik.
Recept možete prilagoditi sebi, tako što ćete u nadjev dodati povrće i začine koje volite, a ako ste ljubitelj sira, slobodno ga fino narendajte preko napunjenih lađica.
Za samu pripremu ovog starinskog ukusnog jela trebaće će vam oko sat vremena, a detaljan recept, koji prenosimo sa sajta Index.hr, slijedi u nastavku.
Punjeni patlidžan
Sastojci:
4 patlidžana
350 g mljevenog mesa
2 mala crnog luka
2 čena bijelog luka
3 mala paradajza
maslinovo ulje
1 kašika crvene paprike
so, biber
peršun
100 g rendanog sira
Priprema:
Prvo pripremite nadjev od miješanog mljevenog mesa. Pržite crni luk i meso na ulju oko 20 minuta. Začinite meso. Pržite dok tečnost ne ispari.
Dodajte isječen paradajz, maslinovo ulje, bijeli luk, začine u mljeveno meso i sve krčkajte na laganoj vatri dok tečnost ne ispari.
Na kraju dodajte peršun.
Operite i presjecite patlidžane po dužini na pola. Kašikom izdubite unutrašnjost. Posolite ih da bi se oslobodili viška tečnosti i izgubila gorčina.
Isjeckajte dio patlidžana koji ste izdubili na kockice i posolite ga. Posle nekog vremena iscjedite tečnost iz njega. Ovaj nadjev ćete dodati u smjesu od mesa i paradajza koju ste prethodno pripremili.
Dodajte smjesu u izdubljene patlidžane– ako volite ljuto, slobodno dodajte čili pa je ravnomjerno rasporedite.
Pecite punjene patlidžane u zagrijanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni. Ako volite sir, izrendajte ga preko patlidžana.
Kada budu gotovi, poslužite ih tople i uživajte.
Prijatno!
Društvo
SVAKI DAN U RED STANE NEKOLIKO STOTINA LJUDI: Gladnih u Banjaluci sve više, u javnoj kuhinji ponestaje hrane...
Prije 10 min0
Mini market
DOBROVOLJAČKA, DUDAKOVIĆ I DRUGI, JOŠANICA, ČEMERNO...: U Beogradu se određuju kurs rada Tužilaštva BiH!
Prije 29 min0
Vijesti
ZA RAFTING PO PRAVILIMA: Uvodi se red na Neretvi u Konjicu
Prije 42 min0
Sport
OVO SE RIJETKO VIĐA NA NAŠIM TERENIMA: Pogledajte sažetak nevjerovatnog "rolerkostera" na Koševu i zašto je Zekić bio tako ljut nakon utakmice... (VIDEO)
Prije 49 min0
Gastro
KLASIK – FANTASTIK: Napravite pitu krompirušu prema našem receptu, i ne zaboravite jogurt...
01. Avg. 20250
Gastro
DORUČAK LEJDI DI: Neprežaljena princeza ovo je jela svakog jutra, probajte i vi njen super zdravi recept
02. Avg. 20250
Gastro
NJEGOVO JE VRIJEME, ISKORISTITE GA: Jednostavan je za pripremu, a možete ga poslužiti uz svoj...
01. Avg. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
02. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.