Politika
DODIK OTKRIO NAREDNE KORAKE: "Od Ustavnog suda BiH ne očekujem ništa, cilj mi je Evropski sud za ljudska prava"
Prije 14 min0
Prava “eksplozija” okusa...
Gastro
11. Avg. 2025
0
Kako temperature rastu, povećava se i naša potreba za jednostavnim, osvježavajućim jelima koja će nam osigurati potrebne nutrijente, a neće nas dugo zadržavati uz zagrijane štednjake.
Ljeto je vrijeme kad možemo iskoristiti blagodati prirode i uživati u pregršt svježih namirnica. Priznat ćete, bilo bi šteta ne iskoristiti sve plodove tople sezone, a jedan od najjednostavnijih načina za to jesu brze i osvježavajuće salate. Bez obzira na to jeste li vegan, vegetarijanac, mesojed ili preferirate plant-based prehranu većinu vremena, složili smo popis senzacionalnih recepata za ljetne salate koje će vam služiti kao idealan lagani ručak ili večera. Isprobajte ove salate bogate bojama i inovativnim kombinacijama te počastite svoja nepca okusima ljeta.
Ova osvježavajuća salata kombinira sočnu lubenicu, pikantni feta sir (veganski ili obični) i svježe listove metvice za pravu “eksploziju” okusa. Prelijte je laganim limunovim umakom za savršenu ravnotežu okusa.
Sastojci:
4 šalice narezane lubenice
1 šalica feta sira, izmrvljenog
svježi listovi metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
U velikoj zdjeli pomiješajte lubenicu, feta sir i svježe listove metvice.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev.
Nanesite na salatu preljev neposredno prije posluživanja.
Grilanje bresaka naglašava njihovu prirodnu slatkoću i dodaje dimljeni touch. Pomiješajte ih s ljutom rukolom, tostiranim pekan orasima i osvježavajućim citrusnim preljevom da biste pripremili salatu koja utjelovljuje esenciju ljeta.
Sastojci:
4 breskve, prerezane napola i očišćene od koštica
4 šalice svježe rukole
½ šalice tostiranih pekan oraha
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
Zagrijte grill tavu na srednje jakoj temperaturi. Stavite breskve na tavu i pecite ih oko 3-4 minute sa svake strane dok ne postanu mekane i blago karamelizirane.
Narežite grilane breskve na kriške. U zdjeli pomiješajte rukolu, grilane breskve i tostirane pekan orahe.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste napravili preljev. Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Ova salata bogata biljnim proteinima te inspirirana Mediteranom sadrži pahuljastu kvinoju, hrskave krastavce, cherry rajčice, masline, crveni luk i začinjeni preljev od limuna i začinskog bilja. Ova šarena i zadovoljavajuća salata može biti samostalan obrok.
Sastojci:
1 šalica kuhane kvinoje
1 krastavac, narezan na ploške
1 šalica cherry rajčica, prerezanih na pola
½ šalice narezanih kalamata maslina (ili maslina po vlastitom odabiru)
½ šalice nasjeckanog crvenog luka
svježi listovi peršina i metvice
sok od 1 limuna
2 žlice maslinovog ulja
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu kvinoju, krastavac, cherry rajčice, masline, crveni luk, peršin i metvicu.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar da biste pripremili preljev.
Pokapajte preljev po salati neposredno prije posluživanja.
Počastite svoje okusne pupoljke egzotičnim okusima Tajlanda s ovom pikantnom salatom. Svježe kriške manga, hrskavo povrće, korijandar i kremasti preljev od kikirikija stvaraju kombinaciju koja će zasigurno impresionirati.
Sastojci:
2 manga, oguljena i narezana na trakice
1 šalica svježe papaje, narezane na trakice (opcionalno)
1 šalica krastavca, narezanog na trakice
½ šalice svježe metvice i korijandra, nasjeckanih
½ šalice prženih kikirikija, nasjeckanih
Priprema:
U zdjeli pomiješajte trakice manga, papaje (ako je koristite), krastavac, metvicu, korijandar i pržene kikirikije.
Začinite salatu preljevom od limuna i dodajte ljuti umak po želji.
Pažljivo promiješajte sve sastojke da bi se okusi dobro proželi.
Poslužite salatu odmah.
Ova salata bogata proteinima prava je “fiesta” okusa. Pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar s osvježavajućim limunovim i kuminovim preljevom. Poslužite je kao prilog ili umotajte u listove od zelene salate za ukusnu verziju koju možete jesti rukama, poput malih tortilja.
Sastojci:
2 šalice kuhanoga crnoga graha
1 šalica kukuruza
1 šalica cherry rajčica, prerezanih napola
1 avokado, narezan na kockice
½ šalice narezane paprike (crvena, zelena, žuta)
svježi listovi korijandra
sok od 2 limete
2 žlice maslinovog ulja
½ žličice mljevenog kumina
prstohvat soli i papra
Priprema:
U zdjeli pomiješajte crni grah, kukuruz, cherry rajčice, avokado, paprike i korijandar.
U manjoj posudi pomiješajte sok od limete, maslinovo ulje, kumin, sol i papar da biste pripremili preljev.
Pokapajte po salati preljev neposredno prije posluživanja.
Dodajte zabavnu notu klasičnoj Caprese salati tako da složite cherry rajčice, mozzarella sir i svježe listove bosiljka na ražnjiće. Prelijte ih balzamičnom glazurom za onaj završni touch.
Sastojci:
1 šalica cherry rajčica
1 šalica mozzarella sira (veganski ili običan), narezanog na kockice
svježi listovi bosiljka
balzamična glazura
drveni ražnjići
Priprema:
Na svaki drveni ražnjić nanižite cherry rajčicu, komadić mozzarella sira i svježe listove bosiljka, ponavljajući taj redoslijed dok ne napunite štapić. Ponovite postupak i kod preostalih ražnjića. Položite ražnjiće na tanjur za posluživanje i pokapajte ih balzamičnom glazurom. Poslužite ih kao elegantno i ukusno predjelo.
Unesite dašak Azije na svoj ljetni stol ovom šarenom salatom s noodlesima. Pomiješajte je s raznobojnim povrćem, noodlesima od riže te začinite preljevom od sezama i đumbira. Ova je salata lagana, osvježavajuća i savršena za piknike.
Sastojci:
noodlesi od riže, kuhani prema uputama na pakiranju
1 šalica nasjeckanog crvenog kupusa
1 šalica nasjeckane mrkve
1/2 šalice nasjeckanog krastavca
1/4 šalice nasjeckanog svježeg korijandra
2 žlice tamari umaka
1 žlica octa od riže
1 žlica tostiranog ulja od sezama
1 žlica javorovog sirupa
sok od 1 limete
sol i papar po ukusu
Priprema:
U velikoj zdjeli pomiješajte kuhane noodlese, nasjeckan crveni kupus, nasjeckanu mrkvu, nasjeckani krastavac i svježi korijandar. U manjoj zdjelici pripremite preljev miješajući tamari umak, ocat od riže, tostirano ulje od sezama, javorov sirup, sok od limete, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Spojite skuhanu orzo tjesteninu s krastavcem, cherry rajčicama, maslinama, crvenim lukom i feta sirom. Začinite je limunovim preljevom s dodatkom origana da biste dobili pravu mediteransku rapsodiju okusa.
Sastojci:
1 šalica kuhane orzo tjestenine
1 krastavac, nasjeckan na kockice
1 šalica cherry rajčica, prepolovljenih
1/2 šalice narezanih maslina
1/4 šalice tanko narezanog crvenog luka
1/2 šalice feta sira (veganski ili običan), izmrvljenog
svježi listovi mente
sok od 1 limuna
3 žlice maslinovog ulja
sol i papar po ukusu
Priprema:
U zdjeli pomiješajte kuhanu orzo tjesteninu, nasjeckani krastavac, prepolovljene cherry rajčice, narezane masline, tanko narezani crveni luk, izmrvljen feta sir i svježe listove mente. U manjoj zdjelici napravite preljev miješajući sok od limuna, maslinovo ulje, sol i papar. Preljev prelijte preko salate i lagano promiješajte. Poslužite odmah i uživajte!
Politika
DODIK OTKRIO NAREDNE KORAKE: "Od Ustavnog suda BiH ne očekujem ništa, cilj mi je Evropski sud za ljudska prava"
Prije 14 min0
Svijet
HLADAN TUŠ IZ KREMLJA: Na sastanku Trumpa i Putina na Aljasci neće biti konačnog dogovora
Prije 34 min0
Ekonomija
BH. GRAD SKUPLJI OD MADRIDA I BERLINA: Prednjači po cijeni mlijeka i mesa, jedino "kaska" s hranom za siromašne
Prije 39 min0
Vijesti
ISTRAGA U TOKU: Tri osobe s Olimpijskog bazena na Otoci prebačene na KCUS
Prije 41 min0
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Jeftina i ukusna pita zadovoljit će i najizbirljivije...
12. Avg. 20250
Gastro
SAD JE PRAVO VRIJEME: Napravite zdrav sladoled od tri sastojka i uživajte u ljetu...
13. Avg. 20250
Gastro
NEVJEROVATNO ALI ISTINITO: Evo kako od jedne litre mlijeka napraviti više od kilogram sira… (VIDEO)
Prije 13h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.