SPECIJALITET GRČKE KUHINJE: Napravite čuveni souvlaki s tzatziki umakom i oduševite ukućane...

Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.

  • Gastro

  • Prije 2h  

  • 0

Na spomen riječi souvlaki i tzatziki u misli nam je Grčka i njena bogata, šarolika gastronomija.

PRIPREMA

Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.

Pripremite marinadu. U manju zdjelu stavite maslinovo ulje i limunov sok pa dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, origano, sol, papar, kumin i po želji malo mljevenog čilija. Sve još jednom dobro izmiješajte.

U pripremljenu marinadu ubacite narezano meso pa sve dobro izmiješajte rukama. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak marinirati između 12 i 24 sata. Što se meso duže marinira, to je sočnije i aromatičnije.

Sutradan ispecite souvlaki i pripremite tzatziki umak. Namočite 8 komada drvenih štapića. Tako ćete spriječiti da štapići izgore. Potom ih izvadite iz vode i na njih napiknite narezano meso, odnosno napravite ražnjiće.

Napravite umak. Krastavac ogulite, naribajte ga na grubi dio ribeža pa dobro iscijedite rukama višak tekućine. U zdjelicu stavite jogurt, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sitno sjeckani svježi kopar, sol i papar pa dobro izmiješajte. Potom dodajte iscijeđeni krastavac, limunov sok i maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Ohladite.

Zagrijte grill tavu, premažite je s malo maslinova ulja pa na njoj ispecite ražnjiće. Pecite oko 10 -12 minuta uz povremeno okretanje. Izvadite ražnjiće na tanjur, poklopite ih kako bi zadržali sočnost pa na istoj tavi prepecite lepinje koje ste prepolovili i pa još jednom prerezali po pola.

Na prepečenu lepinju stavite par žlica tzatziki umaka, preko njega složite po dva ražnjića, pokapajte sve s malo maslinova ulja i poslužite toplo.

Prijatno!

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...