Ekonomija
OPET SMO BLAGO DALI STRANCIMA: BiH na pragu velikog rudarskog otkrića u Srebrenici
Prije 11 min0
Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.
Gastro
Prije 2h
0
Na spomen riječi souvlaki i tzatziki u misli nam je Grčka i njena bogata, šarolika gastronomija.
PRIPREMA
Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.
Pripremite marinadu. U manju zdjelu stavite maslinovo ulje i limunov sok pa dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, origano, sol, papar, kumin i po želji malo mljevenog čilija. Sve još jednom dobro izmiješajte.
U pripremljenu marinadu ubacite narezano meso pa sve dobro izmiješajte rukama. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak marinirati između 12 i 24 sata. Što se meso duže marinira, to je sočnije i aromatičnije.
Sutradan ispecite souvlaki i pripremite tzatziki umak. Namočite 8 komada drvenih štapića. Tako ćete spriječiti da štapići izgore. Potom ih izvadite iz vode i na njih napiknite narezano meso, odnosno napravite ražnjiće.
Napravite umak. Krastavac ogulite, naribajte ga na grubi dio ribeža pa dobro iscijedite rukama višak tekućine. U zdjelicu stavite jogurt, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sitno sjeckani svježi kopar, sol i papar pa dobro izmiješajte. Potom dodajte iscijeđeni krastavac, limunov sok i maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Ohladite.
Zagrijte grill tavu, premažite je s malo maslinova ulja pa na njoj ispecite ražnjiće. Pecite oko 10 -12 minuta uz povremeno okretanje. Izvadite ražnjiće na tanjur, poklopite ih kako bi zadržali sočnost pa na istoj tavi prepecite lepinje koje ste prepolovili i pa još jednom prerezali po pola.
Na prepečenu lepinju stavite par žlica tzatziki umaka, preko njega složite po dva ražnjića, pokapajte sve s malo maslinova ulja i poslužite toplo.
Prijatno!
Ekonomija
OPET SMO BLAGO DALI STRANCIMA: BiH na pragu velikog rudarskog otkrića u Srebrenici
Prije 11 min0
Društvo
GRAĐANI SARAJEVSKOG NASELJA OGORČENI: Napušteni automobil već godinama stoji na istom mjestu, niko neće da ga ukloni?!
Prije 13 min0
Estrada
NIKO NE VJERUJE DA JE ZAGAZILA U SEDMU DECENIJU ŽIVOTA: Bivša miss Jugoslavije raspametila fanove vrućim fotkama...
Prije 13 min0
Vijesti
NOVA NAUČNA ISTRAŽIVANJA POKAZUJU: BiH bi ubrzo mogla imati klimu poput Floride
Prije 21 min0
Gastro
BOLJIH NEMA: Ovo je najpouzdaniji recept za kisele krastavce
20. Avg. 20250
Gastro
VRIJEME JE NA NJIHOVOJ, A I NA NAŠOJ STRANI: Kada uberete, ili kupite, puno smokava, od njih napravite slasni džem po...
20. Avg. 20250
Gastro
OD AMATERA DO KULINARSKOG MAHERA: Poklanjamo jednostavan recept za kolač sa smokvama...
21. Avg. 20250
Gastro
ŠUME, PIJACE I TRŽNICE LJETI MIRIŠU I NA VRGANJE: Napravite krem čorbu po ovom receptu, a poslužite li je uz...
19. Avg. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.