Hronika
TUŽILAŠTVO KS: Zatražen pritvor za policajca osumnjičenog za seksualnu zloupotrebu maloljetnice
Prije 15 min0
Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.
Gastro
22. Avg. 2025
0
Na spomen riječi souvlaki i tzatziki u misli nam je Grčka i njena bogata, šarolika gastronomija.

PRIPREMA
Meso narežite na veće kockice podjednake veličine.
Pripremite marinadu. U manju zdjelu stavite maslinovo ulje i limunov sok pa dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, origano, sol, papar, kumin i po želji malo mljevenog čilija. Sve još jednom dobro izmiješajte.
U pripremljenu marinadu ubacite narezano meso pa sve dobro izmiješajte rukama. Prekrijte prozirnom folijom i stavite u hladnjak marinirati između 12 i 24 sata. Što se meso duže marinira, to je sočnije i aromatičnije.
Sutradan ispecite souvlaki i pripremite tzatziki umak. Namočite 8 komada drvenih štapića. Tako ćete spriječiti da štapići izgore. Potom ih izvadite iz vode i na njih napiknite narezano meso, odnosno napravite ražnjiće.
Napravite umak. Krastavac ogulite, naribajte ga na grubi dio ribeža pa dobro iscijedite rukama višak tekućine. U zdjelicu stavite jogurt, dodajte sitno sjeckani ili protisnuti češnjak, sitno sjeckani svježi kopar, sol i papar pa dobro izmiješajte. Potom dodajte iscijeđeni krastavac, limunov sok i maslinovo ulje i sve dobro promiješajte. Ohladite.
Zagrijte grill tavu, premažite je s malo maslinova ulja pa na njoj ispecite ražnjiće. Pecite oko 10 -12 minuta uz povremeno okretanje. Izvadite ražnjiće na tanjur, poklopite ih kako bi zadržali sočnost pa na istoj tavi prepecite lepinje koje ste prepolovili i pa još jednom prerezali po pola.
Na prepečenu lepinju stavite par žlica tzatziki umaka, preko njega složite po dva ražnjića, pokapajte sve s malo maslinova ulja i poslužite toplo.
Prijatno!
Hronika
TUŽILAŠTVO KS: Zatražen pritvor za policajca osumnjičenog za seksualnu zloupotrebu maloljetnice
Prije 15 min0
Politika
CVITANOVIĆ TRAŽI OTVARANJE BITNIJIH PRIČA: "Moramo naći način da usvojimo proračun"
Prije 27 min0
Politika
"OVO SVE IDE U POTPUNO KRIVOM PRAVCU!": Cvitanović odustaje od smjene kadrova SNSD-a?
Prije 30 min0
Politika
BLANUŠA ZAHTIJEVA OSTAVKE: Moraju odgovarati oni koji su ugrozili energetski sektor
Prije 38 min0
Gastro
ŠOKANTNA ISTINA O HRENOVKAMA: Nakon ovog videa, teško da ćete ih više jesti (VIDEO)
Prije 21h0
Gastro
ZA LJUBITELJE BLAGIH, MLIJEČNIH ZIMNICA: Obavezno napravite kremaste paprike u pavlaci, prava su domaća poslastica
01. Nov. 20250
Gastro
POČESTO IDE NA ŽIVCE U KUHINJI: Znate li šta je ona bijela žilica u piletini i kako je najlakše ukloniti?
02. Nov. 20250
Gastro
OBAVEZNO PROBATI: Ovu namirnicu svi imamo kod kuće, a mnogi od nas ne znaju da može itekako pojačati okus svakog jela
Prije 5h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.