SAVRŠENI LOSOS SVAKI PUT: Slavna kuharica ima trik koji morate probati

Niko ne voli jesti kašasti file ribe, a Mary Berry u svojoj kuharici Love To Cook otkriva kako se jednostavnim trikom lososu može dati vrhunska tekstura - samo ga trebate posipati grizom.

  • Gastro

  • Prije 8h  

  • 0

Losos je odličan izbor za ručak ili večeru kada želite nešto zdravo i ukusno, ali okus mu može biti daleko bolji nego kad ga jednostavno stavite u pećnicu ili na tavu, i to ako isprobate ovaj trik slavne kuharice Mary Berry.

Niko ne voli jesti kašasti file ribe, a Mary Berry u svojoj kuharici Love To Cook otkriva kako se jednostavnim trikom lososu može dati vrhunska tekstura - samo ga trebate posipati grizom.

Tajna je u grizu

Naime, griz na lososu stvara divnu, hrskavu koricu, a Mary Berry griz pomiješa s malo crvene paprike, koja pojačava okus i daje boju. Griz pomaže osušiti kožu lososa pa ona u pećnici postaje hrskavija, a istovremeno stvara zaštitni sloj koji sprječava da se file zalijepi za lim za pečenje.

Priprema lososa u ovoj varijanti traje manje od pet minuta, a pečenje oko 18 minuta - što znači da večeru možete imati na stolu za manje od pola sata.

Kako pripremiti losos prema receptu Mary Berry?

Za 4 fileta lososa trebat će vam oko 25 grama griza i 1 žličica mljevene paprike te malo soli i papra. Pećnicu ćete prvo zagrijati na 200 stepeni , a dok se zagrijava, pripremit ćete losos. Na velikom tanjuru prvo pomiješajte griz, papriku, sol i papar. 

Zatim gornju stranu i rubove svakog fileta lososa premažite otopljenim maslacem te ih uvaljajte u pripremljenu mješavinu od griza. Pecite 15 do 18 minuta i poslužite uz prilog po želji.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...