JESENJI KLASIK: Napravite pitu od jabuka po našem receptu, i obradujte ukućane

Jednostavna za pripremu kao što i njen recept pokazuje, a uvijek ukusna, pita sa jabukama donosi toplinu doma i sladak miris jeseni u svaki dom.

  • Gastro

  • Prije 2h  

  • 0

Pita sa jabukama je jedan od najomiljenijih i najklasičnijih kolača širom svijeta, a uglavnom najavljuje jesen i ono hladnije vrijeme.

Njena savršena kombinacija hrskave korice i sočne, aromatične jabuke čini je idealnim desertom za svaku priliku - od porodičnih okupljanja do svečanih večera.

Jednostavna za pripremu kao što i njen recept pokazuje, a uvijek ukusna, pita sa jabukama donosi toplinu doma i sladak miris jeseni u svaki dom.

Sastojci za pitu sa jabukama:

  • 500 g kora za pitu
  • 1 kg jabuka
  • 4 kašike griza
  • 8 kašika šećera
  • 1 kašičica cimeta
  • 50 g suvog grožđa
  • 2 kesice vanilin šećera
  • 150 ml ulja
  • 100 ml kisele vode

Priprema pite sa jabukama:

Kore za pitu podijelite na grupe od po četiri lista. Suvo grožđe potopite u šoljicu vode i ostavite da stoji najmanje 15 minuta. Jabuke očistite, pa ih izrendajte i izmješajte sa grizom, četiri kašike šećera, vanilin šećerom, cimetom i suvim grožđem.

Griz će iz jabuka pokupiti svu tečnost, pa pita neće biti gnjecava.

Kiselu vodu i ulje izmješajte, pa mješavinom premazujte kore. Treću koru pospite kašikom šećera, stavite četvrtu koru i na nju rasporedite četvrtinu fila.

Kore savijte u rolat, a rolate poredajte u podmazan pleh.

Ostatkom mješavine ulja i kisele vode premažite rolate jednako, pa pitu stavite u hladnu rernu, a onda je uključite na 180 stepeni i pecite dok pita ne porumeni, najmanje 45 minuta.

Ovakvim načinom pečenja kore neće preplanuti, a jabuke ostati žive, već će se sve jednako i ravnomjerno ispeći.

Kada je pita pečena, izvadite je iz rerne i ostavite da se ohladi. Obilno je pospite prah šećerom, isjecite tankim i oštrim nožem, pa poslužite. Pita sa jabukama je spremna za konzumaciju, prenosi Ona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...