VELIKA PRIVREDNO-KULTURNA MANIFESTACIJA NA DRINI: Više od 80 izlagača iz čitave regije

Prodekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Vedad Falan ukazao je na važnost poljoprivrede u trenutku kada cijene hrane dostižu rekordne visine, naglasivši da je proizvodnja hrane danas pitanje opstanka.

  • Ekonomija

  • 09. Okt. 2025  09. Okt. 2025

  • 0

U Goraždu je danas svečano otvorena 21. privredno-kulturna manifestacija “Dani jabuke”, koja je tokom protekle dvije decenije postala prepoznatljiv brend Bosanskopodrinjskog kantona ali i šire.

Manifestacija sajamskog karaktera ove godine okupila je više od 80 izlagača iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske, Crne Gore i Sjeverne Makedonije, koji su izložili različite proizvode iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije.

Sajam  je otvorila pomoćnica federalne ministrice okoliša i turizma Ferida Cikotić, koja je pozvala posjetioce da upoznaju ljepote ovog kraja

"Ovo je najznačajnija privredna manifestacija u ovom dijelu BiH. Želim da vijest o njoj dopre do što više turista koji će poželjeti da posjete Goražde, kraj u kojem raste najbolja jabuka", kazala je Cikotić.

Predsjednik Udruženja “Dani jabuke” Mirsad Hubanić ocijenio je da je i ovoga puta sajamska ponuda bogata, a obale Drine ponovo mjesto susreta i novih ideja.  

"Kada sajam uđe u treću deceniju postojanja, to postaje razlog za ponos svih nas , organizatora, građana i prijatelja iz regiona. Naša misija je okupljanje, sklapanje poslovnih odnosa i trajna prijateljstva kao zalog budućnosti", kazao je Hubanić.

Prodekan Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu prof. dr. Vedad Falan ukazao je na važnost poljoprivrede u trenutku kada cijene hrane dostižu rekordne visine, naglasivši da je proizvodnja hrane danas pitanje opstanka.

"Svi smo svjedoci divljanja cijena, povećanja troškova života, imamo probleme sa plasmanom, otkupom, cijenom, klimatske promjene, izazovi su brojni, ali nisu neriješivi. Svjedoci smo turbulentnog vremena u kojem živimo, svuda se osjeti politička i ekonomska kriza, međutim, proizvodnja hrane je najvažnija. Ovakvi skupovi su dokaz da zajedničkim radom, razmjenom znanja i podrškom možemo ojačati poljoprivredni sektor BiH", poručio je Falan.

Po riječima Nihada Bajramovića iz Vanjskotrgovinske komore BiH, podaci o trgovinskoj bilanci jabuke pokazuju da postoji ogroman neiskorišten potencijal.

"Tri puta je veći uvoz jabuke nego izvoz, a imamo kapacitet i znanje da to promijenimo. U zadnjih godinu dana cijene hrane porasle su skoro deset posto, to je jasan signal da se moramo vratiti zemlji i proizvodnji. To je pravi izazov za našu ekonomiju", naglasio je Bajramović.

Gradonačelnik Ernest Imamović poručio je da Goražde ima sve preduslove da postane regionalni centar zdrave hrane.

"Proizvodnja zdrave hrane nema alternativu, a naš kraj je idealno mjesto za to, posebno za voćarstvo i preradu. Jabuka je naš brend, ali i simbol zdravlja i vrijednog rada. Nažalost, potencijali su još uvijek nedovoljno iskorišteni. Nadam se da će se kroz zajedničke politike i ulaganja to promijeniti, jer bez zdrave hrane nema ni zdrave zajednice", kazao je Imamović.

I premijer BPK Goražde Edin Ćulov naglasio je da manifestacija ima širi značaj od samog sajamskog događaja.

"Ovo je prilika da se predstave plodovi vrijednih ruku, ali i da se povežu proizvođači i potrošači, jača regionalna saradnja i otvaraju vrata novim mogućnostima. Poljoprivreda je temelj svake stabilne ekonomije, a ‘Dani jabuke’ su dokaz koliko ona može povezati ljude, kulturu i turizam", poručio je Ćulov.

Prvog dana sajma bilježi se rekordna posjeta, a osim izlagača i posjetilaca na sajmu su i delegacije Crne Gore, iz Pljevalja, profesori i učenici iz poljoprivrednih i tehničkih škola Petnice i Bara, zatim iz škole Svilajnac u Srbiji, učenici ugostiteljskih škola iz Novog Pazara te iz Kumanova u Makedoniji.

Pored sajamskog dijela, trodnevni "Dani jabuke" i ove godine obilovat će drugim događajima. Između ostalog, sutra će se održati tradicionalni kviz znanja poljoprivrednih tehničkih škola iz BiH i zemalja regiona,  kao i takmičenje srednjih ugostiteljskih škola  čiji će učenici promovisati vještine u kreativnoj i tehnički ispravnoj pripremi jela, kroz spoj tradicije i modernog. Planiran je i okrugli sto o temi “Ekologija u fokusu”.  

(Federalna.ba)   

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...