POSLUŠAJ ZATO SAVJET: Jaja će ostati svježa više od mjesec ako ih čuvate na ovaj način, zadržavaju svježinu duže ako su u

Pitanje gdje je najbolje čuvati jaja već godinama izaziva rasprave. Dok jedni tvrde da ih treba držati u frižideru kako bi duže ostala svježa, drugi vjeruju da jaja duže traju ako se čuvaju u ormariću, fioci ili jednostavno na kuhinjskoj radnoj ploči.

  • Jeste li znali

  • 14. Okt. 2025  14. Okt. 2025

  • 0

Sada su stručnjaci za ishranu otkrili svoje mišljenje o tome gdje je najkorisnije čuvati jaja i uz ovaj savjet može učiniti da potraju sedmicama.

Ako su jaja bila rashlađena prije kupovine, promjena temperature prilikom prelaska iz hladnog frižidera u topliju korpu ili kolica može izazvati kondenzaciju. Kada se takva jaja ponovo stave u frižider kod kuće, vlaga podstiče razvoj bakterija na ljusci, što može ugroziti njihovu bezbjednost. Zato je važno održavati stalnu temperaturu čuvanja jaja, prenosi Nova.rs.

Prema stručnjacima sa platforme Modern Milkman, najbolje mjesto za čuvanje jaja nakon kupovine je frižider. U njemu mogu trajati tri do četiri sedmice prije nego što počnu da se kvare.

Također, jaja zadržavaju svježinu duže ako se drže u originalnom pakovanju, ističu stručnjaci.

"Čuvanje jaja u frižideru, u originalnom pakovanju, najbolji je način da ostanu dodatno svježa. To održava stabilnu temperaturu, usporava razvoj bakterija i sprečava kvarenje. Temperatura od 4°C ili niža obezbjeđuje da jaja ostanu svježa i ukusna. Pakovanje, osim toga, štiti pore na ljusci od upijanja jakih mirisa drugih namirnica u frižideru.“

Zadržavanje jaja u originalnom pakovanju ima i praktičnu prednost, datum upotrebe ostaje vidljiv, pa lakše pratite svježinu.

Stručnjaci preporučuju da se jaja drže na polici unutar frižidera, a ne na vratima, jer je temperatura u vratima nestabilnija i stalno se mijenja kad se frižider otvara i zatvara.

"Mnogi ljudi vole da ih drže u vratima jer su tako lako dostupna, ali temperatura na tom mjestu stalno osciluje, što nije pogodno za očuvanje jaja,“ navode stručnjaci.

Ako ste jaja već razdvojili, možete ih i dalje bezbjedno čuvati. Umućeni žumanac stavite u hermetički zatvorenu posudu u frižideru, ostaje svjež do tri dana. Bjelanca čuvajte u zatvorenoj posudi ili kesi, i ona mogu trajati oko dva dana.

Ako nisu ranije bila zamrzavana, bjelanca se mogu zamrznuti i čuvati do tri mjeseca.

Najbolje je čuvati jaja u frižideru, na temperaturi od 4°C ili nižoj, u njihovom originalnom pakovanju i na polici, ne u vratima.

Tako ćete im produžiti rok trajanja i sačuvati njihovu svježinu i bezbjednost.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...