Regija
UHAPŠENE DVIJE OSOBE ZBOG MOGUĆIH INCIDENATA NA UTAKMICI: Jedan od njih državljanin Srbije bez prijave boravka
Prije 6 min0
Danas je ovaj troslojni desert postao nacionalni ponos Kanade i omiljena slastica širom svijeta, poznat po svojoj jednostavnoj pripremi i bogatom, kremastom okusu.
Gastro
Prije 2h
0
Ovaj desert, u svijetu poznat i kao Nanaimo kocke, dolazi iz Kanade, a riječ je o neodoljivoj kombinaciji prhke podloge s kokosom, svilenkaste kreme od vanilije i glatkog sloja čokoladne glazure. Najbolji dio? Za njegovu pripremu ne trebate paliti pećnicu!
Iako se tačan nastanak ne može sa sigurnošću utvrditi, vjeruje se da kolač potječe iz grada Nanaimo u Britanskoj Kolumbiji, po kojem je i dobio ime. Prvi poznati recept za Nanaimo kocke objavljen je u kuharici "Woman's Auxiliary to the Nanaimo Hospital Cookbook" 1952. godine, ali pod nazivom "čokoladni kvadrat".
Svoju je slavu stekao tek iduće godine kada ga je gradonačelnik Nanaima proglasio gradskim specijalitetom. Danas je ovaj troslojni desert postao nacionalni ponos Kanade i omiljena slastica širom svijeta, poznat po svojoj jednostavnoj pripremi i bogatom, kremastom okusu.
Od sastojaka će vam za pripremu ovog kolača trebati:
Najprije napravite podlogu. U posudi iznad lonca s kipućom vodom otopite maslac, šećer i kakao. Dodajte umućeno jaje, dobro promiješajte i kuhajte na pari 2-3 minute uz stalno miješanje, dok se smjesa ne zgusne. Maknite s vatre pa dodajte mljevene kekse, kokos i orahe te sve dobro izmiješajte. Smjesu utisnite u manji četvrtasti kalup obložen papirom za pečenje. Ohladite u hladnjaku najmanje 30 minuta.
Za kremu, u posudi mikserom izradite omekšali maslac, šećer u prahu, prah za puding od vanilije, vanilin šećer i mlijeko. Miksajte dok ne dobijete glatku i svijetlu kremu. Ravnomjerno je rasporedite preko ohlađene podloge i vratite kolač u hladnjak dok pripremate glazuru.
Za glazuru, na pari otopite čokoladu i maslac. Pustite da se smjesa lagano ohladi, a zatim je prelijte preko kreme i pažljivo poravnajte. Ostavite kolač u hladnjaku barem 2 do 3 sata, a idealno preko noći, kako bi se svi slojevi dobro stisnuli i povezali prije rezanja.
Regija
UHAPŠENE DVIJE OSOBE ZBOG MOGUĆIH INCIDENATA NA UTAKMICI: Jedan od njih državljanin Srbije bez prijave boravka
Prije 6 min0
Hronika
ZLOČIN KOJI JE POTRESAO SANSKI MOST: Danas izricanje prvostepene presude Mehmedu Vukaliću
Prije 8 min0
Vijesti
IZDATO NARANDŽASTO UPOZORENJE: Očekuju se jaki udari vjetra, mogući prekidi električne energije
Prije 8 min0
Hronika
ZASTRAŠUJUĆI DOGAĐAJ: Uhapšen zbog silovanja
Prije 11 min0
Gastro
SOČAN, MIRISAN I JEDNOSTAVAN: Jedan od jednostavnijih kolača koji se ne baš tako davno pravio u svakoj kući
14. Nov. 20250
Gastro
NAPRAVITE JABUKE U ŠLAFRUKU: Poslužite vruće posipano s malo šećera u prahu, a fine su i hladne
16. Nov. 20250
Gastro
NAUČNICI ORKTILI: Koliko treba staviti soli kada se kuha tjestenina
14. Nov. 20250
Gastro
OVO ĆE BITI NAJSOČNIJI KOLAČ KOJI STE PROBALI POSLJEDNJIH DANA: Ali, trebate ga prvo napraviti i to bez brašna
15. Nov. 20250
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.