NAPRAVITE SAVRŠENI UMAK OD SOKOVA PEČENJA: Ako nemate dovoljno masnoće, jednostavno dodajte...

Ovaj umak savršeno se slaže s pire krompirom, pečenim povrćem poput mahuna, brokule i mrkve ili uz nadjev za perad.

  • Gastro

  • Prije 1h  Prije 58 min

  • 0

Umaci od pečenja ne moraju biti rezervirani samo za blagdane i to nikako ne moraju biti oni kupovni iz staklenke ili pripremljeni iz vrećice, a ovaj umak od piletine toliko je dobar da ćete ga poželjeti poslužiti uz apsolutno sve.

Riječ je o jednostavnom umaku koji zahtijeva vrlo malo truda i tek nekoliko sastojaka, a svakom jelu daje bogat, domaći okus.  Budući da se priprema od slasnih, zapečenih komadića koji ostanu na dnu posude nakon pečenja piletine, bila bi prava šteta dopustiti da to tekuće zlato propadne, piše The Kitchn.

Najbolje od svega, jednostavno ga je napraviti od sokova preostalih nakon pečenja piletine i gotov je za samo 15 minuta, što ga čini idealnim čak i za obrok tokom sedmice.

Temelj svakog dobrog umaka od pečenja su masnoća i sokovi koji ostanu u posudi nakon pečenja piletine. Ako ih nemate dovoljno, možete ih nadopuniti kvalitetnim pilećim temeljcem, po mogućnosti s niskim udjelom natrija kako biste sami kontrolirali slanost. Za gustoću je zadužena zaprška, za koju će vam trebati masnoća - ako je nemate dovoljno od pečenja, poslužit će i biljno ulje ili puter - te glatko brašno. Na kraju se sve začini solju i biberom po ukusu.

Postupak započinje nakon što ispečete piletinu. Sokove koji su ostali u posudi procijedite kroz gusto sito kako biste uklonili krupnije komade. Pustite tekućinu da odstoji nekoliko minuta kako bi se masnoća odvojila i isplivala na vrh. Kašikom pokupite masnoću, a ostatak tekućine su dragocjeni sokovi.

Ako nemate dovoljno masnoće ili sokova, jednostavno dodajte ulje ili puter, odnosno pileći temeljac. U loncu zagrijte odvojenu masnoću, umiješajte brašno i kuhajte minutu-dvije da dobijete zapršku zlatne boje. Zatim postupno, uz stalno miješanje pjenjačom, dodajte sokove i temeljac. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se ne zgusne do željene konzistencije.

Ovaj umak savršeno se slaže s pire krompirom, pečenim povrćem poput mahuna, brokule i mrkve ili uz nadjev za perad.

Preostali umak možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana.

Za duže skladištenje, zamrznite ga na rok do dva mjeseca.

Prije posluživanja ga odmrznite u frižideru i podgrijte na laganoj vatri uz miješanje.  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...