Mini market
"U RATU JE BIO RAZVIJENIJI SAOBRAĆAJ NEGO SADA": Umjesto linija ukinite korupciju i predsjednički budžet od 77 miliona KM
Prije 12 min0
Ovaj umak savršeno se slaže s pire krompirom, pečenim povrćem poput mahuna, brokule i mrkve ili uz nadjev za perad.
Gastro
Prije 1h Prije 58 min
0
Umaci od pečenja ne moraju biti rezervirani samo za blagdane i to nikako ne moraju biti oni kupovni iz staklenke ili pripremljeni iz vrećice, a ovaj umak od piletine toliko je dobar da ćete ga poželjeti poslužiti uz apsolutno sve.
Riječ je o jednostavnom umaku koji zahtijeva vrlo malo truda i tek nekoliko sastojaka, a svakom jelu daje bogat, domaći okus. Budući da se priprema od slasnih, zapečenih komadića koji ostanu na dnu posude nakon pečenja piletine, bila bi prava šteta dopustiti da to tekuće zlato propadne, piše The Kitchn.
Najbolje od svega, jednostavno ga je napraviti od sokova preostalih nakon pečenja piletine i gotov je za samo 15 minuta, što ga čini idealnim čak i za obrok tokom sedmice.
Temelj svakog dobrog umaka od pečenja su masnoća i sokovi koji ostanu u posudi nakon pečenja piletine. Ako ih nemate dovoljno, možete ih nadopuniti kvalitetnim pilećim temeljcem, po mogućnosti s niskim udjelom natrija kako biste sami kontrolirali slanost. Za gustoću je zadužena zaprška, za koju će vam trebati masnoća - ako je nemate dovoljno od pečenja, poslužit će i biljno ulje ili puter - te glatko brašno. Na kraju se sve začini solju i biberom po ukusu.
Postupak započinje nakon što ispečete piletinu. Sokove koji su ostali u posudi procijedite kroz gusto sito kako biste uklonili krupnije komade. Pustite tekućinu da odstoji nekoliko minuta kako bi se masnoća odvojila i isplivala na vrh. Kašikom pokupite masnoću, a ostatak tekućine su dragocjeni sokovi.
Ako nemate dovoljno masnoće ili sokova, jednostavno dodajte ulje ili puter, odnosno pileći temeljac. U loncu zagrijte odvojenu masnoću, umiješajte brašno i kuhajte minutu-dvije da dobijete zapršku zlatne boje. Zatim postupno, uz stalno miješanje pjenjačom, dodajte sokove i temeljac. Kuhajte umak na laganoj vatri dok se ne zgusne do željene konzistencije.
Ovaj umak savršeno se slaže s pire krompirom, pečenim povrćem poput mahuna, brokule i mrkve ili uz nadjev za perad.
Preostali umak možete čuvati u frižideru u hermetički zatvorenoj posudi do pet dana.
Za duže skladištenje, zamrznite ga na rok do dva mjeseca.
Prije posluživanja ga odmrznite u frižideru i podgrijte na laganoj vatri uz miješanje.
Mini market
"U RATU JE BIO RAZVIJENIJI SAOBRAĆAJ NEGO SADA": Umjesto linija ukinite korupciju i predsjednički budžet od 77 miliona KM
Prije 12 min0
Vijesti
KOLEGIJ PREDSTAVNIČKOG DOMA PS BiH: Sutra o dramatičnom stanju na BHRT-u
Prije 14 min0
Vijesti
MEHMEDOVIĆ OTVORENO UPOZORAVA: "Predloženi Zakon o VSTV-u je neustavan i antievropski! Napisali su ga HDZ i SNSD!"
Prije 15 min0
Politika
GRKOVIĆ OTKRIVA: Hoće li se opozicija iz RS odazvati sastanku sa zamjenikom visokog predstavnika
Prije 15 min0
Gastro
OBRADUJTE GOSTE, UKUĆANE A I SEBE OVIM KREMASTIM KOLAČEM: Savršeni balans okusa i teksture
30. Nov. 20250
Gastro
BRZI I UKUSNI ZALOGAJ: Napravite ovakav kruh jednom i svi će vas tražiti recept - jednostavan je
29. Nov. 20250
Gastro
HRSKAVE IZVANA, A MEKANE I PROZRAČNE IZNUTRA: Napravite britanske pogačice i poslužite ih sa...
28. Nov. 20250
Gastro
KAO IZ BAKINE KUHINJE: Napravite izvrsne čupavce po tradicionalnom receptu i oduševite ukućane… (VIDEO)
Prije 6h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.