ZVANIČNO OBJAVLJENO: Italijanska kuhinja dio kulturne baštine UNESCO-a

Nisu pomenuta konkretna jela, recepti ili regionalni specijaliteti, ali je istaknut kulturni značaj koji Italijani pridaju ritualima kuvanja i jedenja

  • Gastro

  • Prije 1h  

  • 0

Italijanska kuhinja danas je stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.

Nisu pomenuta konkretna jela, recepti ili regionalni specijaliteti, ali je istaknut kulturni značaj koji Italijani pridaju ritualima kuvanja i jedenja.

"Kuhanje je gest ljubavi, način na koji drugima govorimo nešto o sebi i kako brinemo o drugima", rekao je Pjer Luiđi Petriljo, član italijanske Unesko kampanje i profesor uporednog prava na rimskom univerzitetu La Sapijenca.

Premijerka Italije Giorgia Meloni izjavila je da je ovim potezom "odata počast Italijanima i njihovom nacionalnom identitetu".

"Za nas Italijane, kuhinja nije samo hrana ili zbirka recepata. Ona je mnogo više: to je kultura, tradicija, posao, bogatstvo", rekla je ona.

U svom podnesku, Italija je naglasila "održivost i biokulturnu raznolikost" svoje hrane i istakla kako jednostavna italijanska kuhinja cijeni svježe proizvode, dok je njena raznolikost istakla regionalne kulinarske razlike.

Ovo nije prvi put da je kuhinja jedne zemlje prepoznata kao kulturni izraz; UNESCO je 2010. godine uvrstio "gastronomski obrok Francuza" na listu svjetske nematerijalne baštine, ističući francuski običaj proslavljanja važnih trenutaka hranom.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...