Ekonomija
UPRAVA CARINA TRLJA RUKE: Ostvaren rast prihoda veći od 100 miliona eura
Prije 12 min0
Nisu pomenuta konkretna jela, recepti ili regionalni specijaliteti, ali je istaknut kulturni značaj koji Italijani pridaju ritualima kuvanja i jedenja
Gastro
Prije 1h
0
Italijanska kuhinja danas je stavljena na listu nematerijalne kulturne baštine UNESCO-a.
Nisu pomenuta konkretna jela, recepti ili regionalni specijaliteti, ali je istaknut kulturni značaj koji Italijani pridaju ritualima kuvanja i jedenja.
"Kuhanje je gest ljubavi, način na koji drugima govorimo nešto o sebi i kako brinemo o drugima", rekao je Pjer Luiđi Petriljo, član italijanske Unesko kampanje i profesor uporednog prava na rimskom univerzitetu La Sapijenca.
Premijerka Italije Giorgia Meloni izjavila je da je ovim potezom "odata počast Italijanima i njihovom nacionalnom identitetu".
"Za nas Italijane, kuhinja nije samo hrana ili zbirka recepata. Ona je mnogo više: to je kultura, tradicija, posao, bogatstvo", rekla je ona.
U svom podnesku, Italija je naglasila "održivost i biokulturnu raznolikost" svoje hrane i istakla kako jednostavna italijanska kuhinja cijeni svježe proizvode, dok je njena raznolikost istakla regionalne kulinarske razlike.
Ovo nije prvi put da je kuhinja jedne zemlje prepoznata kao kulturni izraz; UNESCO je 2010. godine uvrstio "gastronomski obrok Francuza" na listu svjetske nematerijalne baštine, ističući francuski običaj proslavljanja važnih trenutaka hranom.
Ekonomija
UPRAVA CARINA TRLJA RUKE: Ostvaren rast prihoda veći od 100 miliona eura
Prije 12 min0
Estrada
JA NE ZNAM KO SI TI, JA TE NE POZNAJEM: Mirzi Selimović bilo fascinanton što djevojka kojoj je prišao uopšte nije čula za njega
Prije 14 min0
Politika
AFERA U PARIZU: Dodikova ambasadorica pod sumnjom za zloupotrebu diplomatskih tablica i osnivanje privatne firme
Prije 19 min0
Vijesti
DRAMA U PARLAMENTU BiH: Ko je iz CIK-a BiH dostavio dokument o punomoći za prijevremene izbore za predsjednika RS-a javnosti
Prije 19 min0
Gastro
TRIK KOJI MIJENJA SVE: Savršen pečeni krompir uz ovaj genijalni savjet kuhara
08. Dec. 20250
Gastro
KAKO OD OBIČNE PIZZE NAPRAVIT ONU KAO IZ RESTORANA: Potrebno je dodati samo jedan sastojak
07. Dec. 20250
Gastro
SAVRŠENI KOLAČI I TORTE BEZ GRAMA BIJELOG ŠEĆERA: Jednostavan recept
08. Dec. 20250
Gastro
POSLASTICA OD ČETIRI SASTOJKA GOTOVA ZA PET MINUTA: Napravite čokoladne tartufe u ogrtaču od kokosa
Prije 21h0
trenutak ...
Komentari - Ukupno 0
NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.