SKANDINAVCI IH OBOŽAVAJU: Napravite fritule po našem receptu i iznenadite ukućane...

Njihov oblik i tekstura podsjećaju na naše fritule ili nizozemske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.

  • Gastro

  • Prije 2h  

  • 0

Iako naziv "æbleskiver" na danskom znači "kriške jabuke", ove kuglice tradicionalno se ne pripremaju s jabukama. Njihov oblik i tekstura podsjećaju na naše fritule ili nizozemske poffertjes, ali s posebnim karakteristikama koje ih čine prepoznatljivima.

"Æbleskiver" su tradicionalno pripremali danski seljaci koji su ih punili komadićima voća koje je bilo dostupno. Danas se obično poslužuju s džemom ili posute šećerom u prahu, a popularne su tokom cijele godine, posebno tokom hladnijih mjeseci.

SASTOJCI

250 ml mlijeka

180 g brašna

3 jaja

3 kašike šećera

2 kašičice praška za pecivo

1 čajna kašičica vanilin šećera ili ekstrakta vanilije

½ čajna kašičica mljevenog kardamoma (opcionalno)

prstohvat soli

6 kašika rastopljenog putera ili ulja  

šećer u prahu za posipanje

džem po izboru (npr. od jagode, šljive, šipka ili kajsije)

PRIPREMA

Odvojite žumanjke od bjelanjaka. Bjelanjke umutite u čvrst snijeg.

U zdjeli pomiješajte žumanjke, mlijeko, rastopljeni puter, vanilin šećer i sve suhe sastojke (brašno, prašak za pecivo, šećer, kardamom, so). Dobro promiješajte dok ne dobijete glatko tijesto.

U smjesu nježno umiješajte snijeg od bjelanjaka.

Zagrijte posebnu tavu za "æbleskivere" na srednje jakoj vatri (ako nemate ovu tavu, možete koristiti i kalup za mafine ili običnu tavu, samo će oblici biti malo drugačiji).

U svako udubljenje tave stavite malo putera ili ulja, a zatim kašikom stavljajte smjesu u svako udubljenje, otprilike jednu kašiku po udubljenju.

Pecite oko 1–2 minute dok rubovi palačinki ne postanu zlatno smeđi, zatim okrenite svaku palačinku pomoću drvenog štapića ili viljuške i pecite s druge strane još 1-2 minute.

Pečene "æbleskivere" pospite šećerom u prahu i poslužite s džemom po izboru.

Ove male, sočne palačinke savršeno su za uživanje u porodičnom okruženju, a možete ih prilagoditi svojim omiljenim nadjevima ili začinima

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...