KO JE NOVI GAZDA ZAGREBA: Tomislav Tomašević s ocem ne razgovara o politici da ne bi pale teške riječi, porijeklom je iz BiH, a stric mu je DESNA RUKA KARDINALA PULJIĆA

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini, kada je shvatio da ga mnogo više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

  • Regija

  • 21. Maj 2021  21. Maj 2021

  • 1

Tomislav Tomašević rođen je 13. januara 1982. godine u Zagrebu. Magistar je politologije i čelnik stranke Zagreb je naš! Na ovim izborima lider je Zeleno-lijeve koalicije MOŽEMO, kojoj ankete predviđaju (najmanje) dva mandata u Saboru.

Tomašević je rano djetinjstvo proveo sa majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se porodica preselila u Zaprešić.

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini, kada je shvatio da ga mnogo više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Zbog toga je 2006. godine upisao Fakultet političkih znanosti te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britanski Univerzitet u Cambridgeu, gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

BOSANSKI KORIJENI

Lucija i Luka Tomašević, baka i djed Tomislava Tomaševića, kandidata za zagrebačkog gradonačelnika, živjeli su u Vidovicama kraj Orašja. Imali su šestero djece, od kojih je danas živo četvero.

Vidovice, u kojima danas živi oko 1.600 osoba (1991. ih je bilo 2.200), poznate su kao mjesto koje je Katoličkoj crkvi dalo najveći broj svećenika i časnih sestara u odnosu na broj stanovnika. Iz Vidovica je i Ilija Janjić, nedavno umirovljeni biskup u Kotoru.

Tomislavov otac Smiljan ima sestru Mariju, dva pokojna brata Miroslava i Miju te braću Ranka i Ivu, koji je danas generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Monsinjor Ivo Tomašević, stric Tomislava Tomaševića, jedna je od važnijih osoba u crkvenoj hijerarhiji u BiH. Osim što je sekretar kardinala Vinka Puljića, mons. Tomašević urednik je Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH, priprema vijesti iz Crkve u BiH za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku.

S OCEM NE PRIČA O POLITICI

Otac Smiljan bavi se politikom u Zaprešiću sa projektom Domovina u koaliciji sa Škorom i Mostom.

"Jasno je da je on desnog svjetonazora i političkih uvjerenja i u tom smislu ti ručkovi izgledaju tako da više ne pričamo o politici već godinama, jer prije kad smo pričali, bude dosta žustro i strastveno, padnu teške riječi."

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...