BOSANAC, NOVI GAZDA ZAGREBA: Pogledajte kako je otac desničar čestitao sinu Tomislavu Tomaševiću na senzacionalnoj pobjedi u glavnom gradu Hrvatske

Smiljan Tomašević, koji je bio i na listi Škorinog Domovinskog pokreta, došao je u izborni štab svog sina te s njim slavio njegov veliki rezultat.

  • Regija

  • 31. Maj 2021  31. Maj 2021

  • 0

Podsjetimo, Škoro je Tomaševićevog oca koristio tokom kampanje kako bi napao Tomaševića. Na Facebooku je sponzorirao video u kojem Tomašević tokom jedne debate kaže kako "ne bi glasao za svog oca na listi Domovinskog pokreta". Škoro je iz toga zaključio da se Tomašević "odrekao svog oca".

"To što sam ovdje govori sve", komentirao je kratko Tomaševićev otac cijelu situaciju.

"Hvala svim Zagrepčanima koji su nam dali glas na ovim izborima, koji su nam dali povjerenje, i dat ćemo sve od sebe da to povjerenje i opravdamo", izjavio je novi gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević u pobjedničkom govoru u Muzeju savremene umjetnosti.

OTAC I SIN U ZAGRLJAJU (Foto: Cropix)

"Slobodna Bosna" i ranije je pisala o porijeklu novog gradonačelnika Zagreba.

Podsjetimo, Tomislav Tomašević rođen je 13. januara 1982. godine u Zagrebu. Magistar je politologije i čelnik stranke Zagreb je naš! Na ovim izborima lider je Zeleno-lijeve koalicije MOŽEMO, kojoj ankete predviđaju (najmanje) dva mandata u Saboru.

Tomašević je rano djetinjstvo proveo sa majkom Ivankom, ocem Smiljanom i bratom Tihomirom u zagrebačkoj četvrti Zapruđe, nakon čega se porodica preselila u Zaprešić.

Osnovnu školu završio je u Zaprešiću, zagrebačku Sedmu gimnaziju u Križanićevoj, a 2000. godine upisao je Pravni fakultet u Zagrebu, koji je napustio na trećoj godini, kada je shvatio da ga mnogo više zanima proučavanje društvenih promjena i sudjelovanje u njima.

Zbog toga je 2006. godine upisao Fakultet političkih znanosti te u roku završio četverogodišnji preddiplomski, a odmah nakon toga i diplomski studij politologije. Uz pomoć pune stipendije otišao je na britanski Univerzitet u Cambridgeu, gdje je 2013. magistrirao u području okoliša, društva i razvoja, nakon čega se vratio u rodni Zagreb.

BOSANSKI KORIJENI

Lucija i Luka Tomašević, baka i djed Tomislava Tomaševića, živjeli su u Vidovicama kraj Orašja. Imali su šestero djece, od kojih je danas živo četvero.

Vidovice, u kojima danas živi oko 1.600 osoba (1991. ih je bilo 2.200), poznate su kao mjesto koje je Katoličkoj crkvi dalo najveći broj svećenika i časnih sestara u odnosu na broj stanovnika. Iz Vidovica je i Ilija Janjić, nedavno penzionisani biskup u Kotoru.

Tomislavov otac Smiljan ima sestru Mariju, dva pokojna brata Miroslava i Miju te braću Ranka i Ivu, koji je danas generalni sekretar Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine.

Monsinjor Ivo Tomašević, stric Tomislava Tomaševića, jedna je od važnijih osoba u crkvenoj hijerarhiji u BiH. Osim što je sekretar kardinala Vinka Puljića, mons. Tomašević urednik je Katoličke tiskovne agencije Biskupske konferencije BiH, priprema vijesti iz Crkve u BiH za Radio Vatikan na hrvatskom jeziku.

S OCEM NE PRIČA O POLITICI

Otac Smiljan bavi se politikom u Zaprešiću sa projektom Domovina u koaliciji sa Škorom i Mostom.

"Jasno je da je on desnog svjetonazora i političkih uvjerenja i u tom smislu ti ručkovi izgledaju tako da više ne pričamo o politici već godinama, jer prije kad smo pričali, bude dosta žustro i strastveno, padnu teške riječi."

(SB)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...