APOKALIPSA U SREDNJOJ BOSNI: Nakon požara ostali bez posla i krova nad glavom (VIDEO)

Stanovnici naselja Ljubić, nadomak Viteza, još su u šoku nakon katastrofalnog požara koji je izbio u jednoj od hala tvornice za proizvodnju namještaja i ekoloških ograda. Zbrajaju štetu pričinjenu na poslovnim, stambenim, te pomoćnim objektima.

  • Društvo

  • 07. Avg. 2021  07. Avg. 2021

  • 0

Uz gubitak desetak direktnih radnih mjesta, bez posla su ostale desetine porodica, koje su za ovu firmu radile kao kooperanti. Iako zvaničnih podataka o pričinjenoj šteti nema, ona je očigledno ogromna.

Dok viteški vatrogasci, nakon izuzetno teške akcije gašenja požara i sprečavanja njegovog širenja na susjedne kuće i dalje kontrolišu požarište, Munevera Patković, koja je, kaže, u samo desetak minuta ostala bez svega što je desetljećima stvarala, ne odvaja pogled od kuće iz koje je jedva uspjela živa izaći.

- Panika i strah. Bila sam u kući, čula sam galamu, izletjela i kad sam vidjela plamen, ušla sam i samo uzela lijekove. Četrdeset godina što sam imala i radila sve je otišlo – priča ona.

U vatrenoj stihiji nestale su prvo proizvodne hale u kojima je za domaće i kupce u Evropskoj uniji radilo desetak radnika, te nekoliko desetina kooperanata, a potom se velikom brzinom širio na okolne objekte.

- Požar je izbio u jednom dijelu hale, a zatim je zahvatio i ostale dijelove firme. Vatra je uzela mah i nismo mogli spasiti i ugasiti – ističe vlasnik fabrike Mehmed Patković.

O razmjerama katastrofe, u kojoj, na svu sreću, nije bilo ljudskih žrtava, najbolje svjedoče vatrogasci, koji su, uprkos vjetru koji je otežavao gašenje, te nedostatku hidrantske mreže, zbog čega se po vodu moralo ići u Vitez, ipak uspjeli spriječiti njegovo širenje na ostatak sela.

- Za svojih 25 godina ovo nismo doživjeli. Ovo je bio veliki požar, koji, mislim, u karijeri neću doživjeti. Istodobno je dvije hale zahvatio požar, izgorjela su dva poslovna objekta, dva stambena, nekoliko pomoćnih objekata – ističe rukovodilac DVD Stari Vitez Muharem Ćupina.

Dok se čeka odgovor na brojna pitanja, posebno ona o uzroku izbijanja požara, vlasnik tvornice, ali i porodice koje su ostale bez krova nad glavom jedino se oslanjaju na svoje komšije, kod kojih su pronašli privremeni smještaj. Pričinjena šteta je ogromna, no vjeruju ipak da u saniranju posljedica požara neće ostati usamljeni.

Pogledajte prilog FTV-a.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...