POLICIJA U HNK TALAC POLITIKA HDZ-a i SDA: Komesara nema i neće ga biti do izbora...

Reagovao je i Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

  • Mini market

  • 18. Feb. 2022  18. Feb. 2022

  • 1

Hercegovačko-neretvanski kanton, odnosno njegovo Ministarstvo unutrašnjih poslova, je jedino u Bosni i Hercegovini koje nema komesara tj. direktora policije. To, pak, za posljedicu ima cijeli niz problema s kojima se suočava ovo ministarstvo, a to osjete i stanovnici južnog dijela Bosne i Hercegovine.

Zbog takve situacije, policajci ne mogu napredovati, pošto im činovanja nema ko potpisati, oni koji su stekli uslove za penziju ne mogu ostvariti to pravo, dok mladi policajci ne mogu dobiti zaposlenje, pošto rješenja potpisuje komesar policije kojeg Hercegovačko-neretvanski kanton nema, piše NAP.

„Prema nekim informacijama Skupština HNK je u proceduri odabira i imenovanja Neovisnog odbora za izbor i imenovanje ravnatelja Uprave policije MUP-a HNK. Imenovanje Komesara policije nije u nadležnosti MUP-a HNK", navodi Ljudevit Marić, glasnogovornik MUP-a Hercegovačko-neretvanskog kantona.

MUP-u Hercegovačko-neretvanskog kantona trenutno nedostaje više od 200 policijskih službenika. Više puta je to potvrdio kantonalni ministar Slađan Bevanda.

Vlast izbjegava imenovati i vršioca dužnosti, a problem je kako mnogi smatraju jer uslove ispunjavaju dvojica Bošnjaka.

Trenutno je u proceduri izbor novih članova Nezavisnog odbora, tijela koje ima najvažniju ulogu u procesu izbora komesara policije. Završen je intervju, i Komisija za izbor i imenovanje Skupštine HNK treba da dostavi listu kandidata. To još uvijek nije urađeno.

"Trideset i dva kandidata su pristupila intervjuu, od ta 32 njih 20 je bilo iz civilnog društva, a 12 je bilo zaposlenika MUP-a. Završili smo intervju. U toku je dogovor oko izbora najboljih kandidata", kazala je još prije četiri mjeseca Julineta Jurić, predsjednica Komisije za izbor i imenovanje Skupštine HNK.

Problem je nastao 2014. godine kada imenovan tadašnji komesar policije Ilija Lasić. Prema presudama Kantonalnog suda u Mostaru i presudom Vrhovnog suda Federacije BiH to imenovanje je bilo nezakonito.

Od tada se dvije vladajuće stranke u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, a to su Hrvatska demokratska zajednica (HDZ BiH) i Stranka demokratske akcije (SDA), ne mogu usaglasiti oko toga ko će biti imenovan za komesara kantonalnog MUP-a.

Reagovao je i Ured Visokog predstavnika u Bosni i Hercegovini.

„Propisi o Zakonu o unutrašnjim poslovima Hercegovačko-neretvanskog kantona postoje zato da rješavaju upravo ovakve situacije. Odgovornost je na vlastima Hercegovačko-neretvanskog kantona da osiguraju da imenovanje vršioca dužnosti policijskog komesara ispunjava uslove i kriterije predviđene zakonom. Postizanje brzog konsenzusa o načinu rješavanja osjetljivih pitanja koja se tiču javne sigurnosti je apsolutni minimum koji građani očekuju“, navodi se u reagovanju OHR-a.

Sudeći prema trenutnoj situaciji, imenovanje komesara policije će čekati na vrijeme poslije izbora u oktobru ove godine, tj. imenovanje nove Vlade Federacije BiH i Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...