U SAMO 24 SATA: Saudijska Arabija pogubila 81 muškarca optuženog za terorizam

Smaknuća je najavila Državna Saudijska novinska agencija, ne navodeći način i mjesto pogubljenja.

  • Svijet

  • 13. Mar. 2022  13. Mar. 2022

  • 2

Saudijska Arabija je u subotu ubila 81 muškarca, što je najveće masovno pogubljenje zabilježeno u modernoj historiji ovog kraljevstva, piše New York Post.

Ubijeni su osuđeni za niz zločina poput ubistva, pripadnost militantnim skupinama poput al-Qaide i podršku jemenskim pobunjenicima Hutima.

Smaknuća je najavila Državna Saudijska novinska agencija, ne navodeći način i mjesto pogubljenja.

Većina ubijenih zarobljenika bili su Saudijci, navodi agencija. Ubijeno je i osam državljana Jemena i Sirije.

Agencija izvijestila da su optuženi imali pravo na advokata i da su im zajamčena puna prava prema saudijskom zakonu tokom sudskog procesa.

“Kraljevstvo će nastaviti zauzimati strog i nepokolebljiv stav protiv terorizma i ekstremističkih ideologija koje prijete stabilnosti cijelog svijeta”, dodaje se u izvještaju.

Kritičari kralja Salmana i njegovog sina prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana rekli su da je smrtna kazna nepravedna i tajna.

“Svijet bi do sada trebao znati da kada Mohammed bin Salman obeća reformu, mora uslijediti krvoproliće”, rekla je Soraya Bauwens, zamjenica direktora Reprieve, zagovaračke skupine sa sjedištem u Londonu.

Prijestolonasljednik Mohamed ublažio je neke od strogih politika Saudijske Arabije – dopuštajući ženama da voze, ali je i odgovoran za ubistvo novinara Washington Posta Jamala Khashoggija i ubio stotine jemenskih civila u zračnim napadima, prema SAD-u.

Saudijska Arabija oštro je kritizirana zbog svojih restriktivnih zakona o političkom i vjerskom izražavanju i provedbi smrtne kazne.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...