HAOS I NEREDI NA ULICAMA GLAVNOG GRADA ZEMLJE KOJA ŽELI UĆI U EU: "Ovdje smo da zaštitimo svoju zemlju jer ne želimo ponovno biti dio Rusije..." (VIDEO)

Kritičari su rekli da to podsjeća na zakon iz 2012. u Rusiji koji se od tada koristi za suzbijanje neistomišljenika.

  • Evropa

  • 08. Mar. 2023  

  • 0

Demonstranti u bivšoj sovjetskoj republici Gruziji u utorak navečer digli su se na noge nakon što je parlament dao početnu podršku nacrtu zakona o "stranim agentima" za koji kritičari kažu da predstavlja autoritarnu promjenu.

Nekolicina iz gomile je na policiju bacala molotovljeve koktele i kamenje, a policija je upotrijebila vodene topove i suzavac u pokušaju da rastjera hiljade demonsranata koji strahuju da bi nacrt zakona mogao naštetiti nadama južnokavkaske zemlje za članstvo u Europskoj uniji.

Na društvenim mrežama kruže snimke koje prikazuju prosvjednike kako razbijaju barikade i pokušavaju ući u zgradu parlamenta dok na ulici bijesne neredi.

"Došao sam ovamo jer znam da moja zemlja pripada Europi, ali moja vlada to ne razumije", rekao je 30-godišnji demonstrant Demetre Shanshiashvili.

"Ovdje smo da zaštitimo svoju zemlju jer ne želimo ponovno biti dio Rusije", dodao je, govoreći o gotovo dva stoljeća koja je Gruzija provela kao dio Ruskog Carstva i Sovjetskog Saveza.

Zakon, koji podržava vladajući blok ‘Gruzijski san‘, predviđa da se organizacije koje primaju više od 20 posto financiranja iz inozemstva registriraju kao "strani agenti" i da budu podvrgnute nadzoru Ministarstva pravde, u suprotnom će se suočiti sa znatnim novčanim kaznama.

Kritičari su rekli da to podsjeća na zakon iz 2012. u Rusiji koji se od tada koristi za suzbijanje neistomišljenika.

Gruzijska predsjednica Salome Zourabichvili, koja želi staviti veto na zakon ako se nađe na njezinom stolu, rekla je da je na strani prosvjednika.

"Vi predstavljate slobodnu Gruziju, Gruziju koja svoju budućnost vidi na Zapadu i nikome neće dopustiti da vam tu budućnost oduzme", rekla je u obraćanju snimljenom u Sjedinjenim Državama, gdje boravi u službenoj posjeti.

"Nikome ne treba ovaj zakon... svi koji su glasali za ovaj zakon prekršili su ustav", rekla je. Parlament, međutim, može nadjačati njezin veto.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...