POTPUNI HAOS U BIVŠOJ SOVJETSKOJ REPUBLICI: Hiljade ljudi na ulicama, specijalci tuku demonstrante... (VIDEO)

Demonstranti kažu da prijedlog zakona oponaša ruski zakon koji se od 2012. koristi za ušutkavanje neslaganja.

  • Svijet

  • 09. Mar. 2023  09. Mar. 2023

  • 1

Hiljade Gruzijaca izašle su u srijedu na ulice glavnog grada Tbilisija drugi dan zaredom na proteste protiv novog zakona o "stranim agentima" za koji neki kažu da miriše na ruski autoritarizam.

Vladajuća stranka Gruzijski san, za koju demonstranti kažu da ima veze s Rusijom, osigurala je usvajanje zakona u prvom čitanju ove sedmice. Zahtijevalo bi da se organizacije koje primaju više od 20 posto sredstava iz inozemstva registriraju ili će se suočiti s kaznama.

Demonstranti kažu da prijedlog zakona oponaša ruski zakon koji se od 2012. koristi za ušutkavanje neslaganja.

Antiruski osjećaji u Gruziji su jako izraženi nakon dugogodišnje ruske podrške dvjema separatističkim regijama i kratke ruske invazije na zemlju 2008.

Gruzija je bila dio bivšeg Sovjetskog Saveza kojim je dominirala Rusija i mnogi Gruzijci žele da njihova zemlja bude dio Europske unije. Mnogi Gruzijci također podržavaju Ukrajinu, koja se bori protiv invazije ruskih snaga koja traje više od godinu dana.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...