MILORAD POPOVIĆ, NAKON SRAMNIH IZJAVA EMIRA KUSTURICE: „On nije ekscentrični reditelj sa skarednom izjavom, već protagonista i zastupnik povampirene kleronacionalističke aždaje…“

Prema njegovim riječima, u svakoj zemlji Evrope, uključujući i Bjelorusiju, bilo bi za očekivati zvaničnu reakciju države na ovako ciničan, krajnje nevaspitan i omalovažavajući stav Kusturice.

  • Kultura

  • 07. Avg. 2023  07. Avg. 2023

  • 5

-Podrška reditelja Emira Kusturice predsjedniku Opštine Nikšić Marku Kovačeviću i njegovom skandaloznom pokazivanju srednjeg prsta tokom intoniranja crnogorske himne ne bi zavređivala komentar da ne stiže od čovjeka koji je glasnogovornik politike rušenja bivše Jugoslavije i koji je podržao agresora koji je tri i po godine razarao grad u kojem je i sam rođen, kazao je Pobjedi književnik Milorad Popović.

Kusturica je u znak podrške Kovačeviću govorio o „Dukljanima koji i ne vjeruju u Boga“, a himnu Crne Gore okarakterisao je kao „kapitalno djelo Sekule Drljevića“.

Pripadnici srpske nacionalnosti, kaže Kusturica, mogli bi da zatraže od Boga da im „srednji prst dizajnira nekako teleskopski, pa da mogu da ga uvlače svaki put kad se intonira pomenuta himna“.

– Pošto Bog ima pametnija posla, a Dukljani u njega i ne vjeruju, ne preostaje im ništa drugo nego da usvoje zakon po kome prikriveni i nevidljivi ljudski organi moraju da budu u položaju mirno dok se intonira crnogorska himna. Možda je ipak najbolje da instaliraju fudbalski VAR ili atletski foto-finiš, pa da budući sudski procesi dobiju pravu provjeru kako ko i šta stoji dok se ori kapitalno djelo Sekule Drljevića… Još ne sviće rujna zora, rekao je Kusturica, prenijele su Večernje novosti.

Potrebno je, smatra Popović, ukazati na širi kontekst izjave, jer je Kusturica ujedno i dio miljea organizovane, sistematske agresije nekadašnje povampirene politike devedesetih koja u kontinuitetu ponižava suverenost i državne simbole Crne Gore.

– To je ujedno i ozbiljan pokazatelj onoga što danas Beograd i njegove službe i propagandni štabovi rade prema Crnoj Gori, gdje su ugrožena temeljna ljudska prava mnogih građana, kaže Popović.

Prema njegovim riječima, u svakoj zemlji Evrope, uključujući i Bjelorusiju, bilo bi za očekivati zvaničnu reakciju države na ovako ciničan, krajnje nevaspitan i omalovažavajući stav Kusturice.

– To se, međutim, ne može očekivati od naših državnih organa i predsjednika zemlje Jakova Milatovića jer su na istom poslu sa Kusturicom, što potvrđuje i činjenica da je stranka kojoj pripada gradonačelnik Nikšića u igri za konstituisanje nove vlade, ističe Popović.

Ukazuje da se taj program, čiji je cilj likvidiranje suverene i građanske Crne Gore sa svim njenim atributima, svakodnevno potvrđuje nizom primjera: od ukidanja opozicionih medija, preimenovanja statuta kulturnih ustanova iz kojih se briše crnogorski prefiks, do prisvajanja istorijskih ličnosti.

– U tom miljeu jedan Kusturica nije ekscentrični reditelj sa skarednom izjavom, već protagonista i zastupnik povampirene kleronacionalističke aždaje i organizovane kampanje, represivne i svake druge – kaže Popović.

Podsjeća da su na djelu dvije suprotstavljene ideologije, dva sukobljena politička interesa, dva svjetonazora koji potiru jedan drugi.

– Ukoliko se stabilizuje trajno ovaj velikosrpski, prema kojem je Crna Gora dio „rusko-srpskog sveta“ koji je antizapadno nastrojen i prezire demokratske tekovine, to će postati dio naše budućnosti, upozorava Popović.

Smatra da ta vrsta agresorske politike i svijesti respektuje jedino ako im se aktivno i konkretno suprotstavite uz učešće svih snaga, ne samo političkih već kulturnih i nacionalnih institucija.

– Tačno je da ne mogu ostvarivati drastičan uticaj kao devedesetih, jer smo nezavisna zemlja i članica NATO-a, a manevar im onemogućava i spoljnopolitička situacija, ali zbog pasivnosti i bojažljivosti građanskih snaga uspijevaju da nametnu taj diskurs i da ovladaju svim segmentima kulturnog, medijskog i drugog prostora u Crnoj Gori, kazao je on.

Popović kaže da ostaje da se vidi hoće li se nosioci takvih ideja sami osvijestiti i shvatiti da im se takva politika vraća kao bumerang, vodi u beznađe, novu izolaciju i zaostajanje za Evropom, uz ne baš povoljne ekonomske parametre.

– Krupna su pitanja pred nama, vidjećemo kako će se pomjerati to klatno na političkoj sceni – zaključuje Popović.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...